Faydalı Mesajlarıyla Okuduktan Sonra İnsana Çok Şey Katacak Kitap Tavsiyeleri

Bütün kitapları okumaya insan ömrü yetmez. Hal böyle olunca insan okuduğu şeyler konusunda daha seçici davranak vaktini değerli bir biçimde harcamak isteyebilir. Ufkunuzu birçok yönde genişletecek yönleriyle Sözlük yazarlarından gelen kitap tavsiyelerine bakalım.
Faydalı Mesajlarıyla Okuduktan Sonra İnsana Çok Şey Katacak Kitap Tavsiyeleri
iStock


george orwell-hayvan çiftliği

iş hayatınızdan sosyal hayatınıza, okul, ev kısacası hayattaki her alanda birşeyler bulabileceğiniz kitaptır. 

bu kitabı okuduktan sonra dar gelirli neden dar gelirliyi coşkuyla ezer? eskinin devrimcileri neden şimdinin para babalarıdır? çocukluk arkadaşım şukufe neden paralı kocayı bulunca yüzüme bakmıyor? üniversitede hocaya sabah akşam söven arkadaşım neden onun yardımcısı olmak için götünü yırttı? inşaatta bir işçi diğer bir işçiyi geç kalktı diye neden bana(şefe) şikayet eder? düzeni eleştiren iş arkadaşım neden terfi alıp üstüm olunca ebemi zikti? gibi cevabını bulmakta zorlandığınız soruları aklınızdan sileceksiniz.

buyrun size insanoğlunun doymak bilmeyen aç gözlü domuzluğu.

john kenneth galbraith- kuşku çağı

ekonomi ile ilgisi bile bulunmayan kişiler için ekonomiyi sevdirebilecek bir kitap. içeriği çok güzel. ekonomi tarihi için fikir edinebilirsiniz.

veysel bozkurt - değişen dünyada sosyoloji

sosyoloji alanında giriş niteliğinde bir kitap. az ve öz sosyoloji hakkında bundan da faydalanabilirsiniz.

andrew heywood - siyaset

siyaset bilimi açısından özet niteliğinde bir kitap.

siyasi tarihoral sander

ilk çağlardan günümüze uygarlık tarihini anlatan çok güzel bir kitap.

türk milli kültürü - ibrahim kafesoğlu

islam öncesi türk tarihi hakkında bilgi için.

selçuklular ve selçuklu tarihi üzerine ..- ibrahim kafesoğlu

selçuklular hakkında yazılmış en iyi kitaplardan birisi.

devlet-i aliyye- halil inalcık

osmanlı tarihi için en düzgün ve güvenilir kaynaklardan biri.

imparatorluğun en uzun yüzyılı- ilber ortaylı

osmanlı’nın buhranlı dönemi için en güzel kitaplardan biri. biraz ağır ve akademik bir kitap.

türk dış politikası- baskın oran

cumhuriyet dönemi türk dış politikası için en iyi kitaplardan biri.

uluslararası politika- davut ateş

dış politikayı ve disiplinleri anlamak için bir diğer güzel kitaplardan biri.

amerikan dış politikası- stewen w. hook

amerika’yı birazcık da olsa anlamak için.

toplum sözleşmesi- jean-jacques rousseau
sokrates'in savunması- platon
devlet-platon

bu üçü de hukukçular için.

herman melvillekatip bartleby
dostoyevskiyeraltından notlar
saul bellowgünü yaşa
robert walsertanner kardeşler
tolstoykazaklar
flaubertmadame bovary
herman hesseçarklar arasında
orhan kemal72. koğuş

neden? bu kitaplar alman, fransız, amerikan, ingiliz, türk, rus edebiyatı eserleri ve aynı zamanda çok kolay okunabilen, insanı okumaya can attıracak cinsten kitaplar. bu kitaplarla hem okuma alışkanlığı kazanılabilir hem de bilmemiz gereken kültürlere yelken açabiliriz. amacımız ilk olarak farklı kültürlerden bir mozaik yapmak ve okumayı sevmek.


stefan zweigbir kadının yaşamından yirmi dört saat - bir yüreğin ölümü
dostoyevskikumarbaz
tolstoy - kreutzer sonat
goethegenç werther’ın acıları
camusyabancı
bukowskiekmek arası

neden? artık sayfa sayılarımız artıyor ve edebiyatın en önemli kolu olan rus edebiyatına giriş yapıyoruz bu bölümde. artık amacımız kitap okumayı sevmek değil düşüncelere dalmak. bunun için de ilk olarak varoluşçuluğu seçiyoruz. yabancı, genç werher'ın acıları bize hayatı sorgulatıyor. aynı zamanda insanın iç dünyasına yolculuk yapıyoruz, onlar hayatı sorgularken bize bıraktıkları önemli fikirleri değerlendirme şansı yakalıyoruz. ama hayatı anlamlandırmak yetmez, onu yenebilmemiz için mücadele etmemiz de gerek. bukowski burada devreye giriyor.


dostoyevskisuç ve ceza
tolstoydiriliş
turgenyev- lüzumsuz bir adamın günlüğü
stefan zweigsatranç
charles dickensiki şehrin hikayesi
camusdüşüş

artık kalın kitaplara geçebiliriz. 3 kalın kitabın yanında yine 3 tane ince kitap yazdım. düşüş, satranç ve lüzumsuz bir adamın günlüğü yine okuması kolay ama çok dolu kitaplar. kalın kitaptan sonra ince olan bu 3 kitapla nefes alıyoruz. artık iyice sorgulamaya başlıyoruz, dünyanın en önemli edebiyatı, rus edebiyatına aşina oluyoruz. bunun yanında insanın ve toplumun sorgulanması görevini düşüş eser, sağlıyor. suç ve ceza ile kendimizden geçiyoruz. tolstoy’un dirilişi ile adalet kavramını sorgularken, aynı zamanda vicdanın tanımı yapıyoruz. satranç kitabı hiçliği sorgulamaya yöneltiyor bizi.


gonçarovoblomov
sartrebulantı
bukowskifactotum
robert walserhaydut
louis-ferdindand celinegecenin sonuna yolculuk
schopenhaueryaşam bilgeliği üzerine aforizmalar
stefan zweigdünün dünyası
platonov - can

bu bölümde dünün dünyası eseriyle tarihe, yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar kitabıyla felsefeye giriyoruz. ancak gerçek hayattan kopmadık, bu yüzden de factotum, haydut ve gecenin sonuna yolculuk kitabı bizi kendimize getiriyor, gerçeklerle tanıştırıyor ve mücadele etmenin ne demek olduğunu öğreniyoruz. ama biraz yavaşlamakta fayda var, oblomov burada devreye giriyor.


platonovmutlu moskova
tolstoyanna karenina
john fantetoza sor
schopenhaueraşkın metafiziği
epikourosözdeyişler, mektuplar, aforizmalar
john fowles - koleksiyoncu
dostoyevskibudala
machiavelliprens

artık yavaş yavaş felsefeye yöneldiğimiz ve insanı tam anlamıyla tanımlandırdığımız evredeyiz. epikuros, machiavelli ile tanışıyoruz ve scopenhauer at başı gitmeye devam ediyor. platonov’un mutlu moskova kitabıyla nefes alıyoruz, yüzümüzde gülücükler açıyor. dostoyevski’nin budalası ve anna karenina ile rus edebiyatında son düzlüğe girmiş bulunmaktayız. insanın ne olduğunu ve nasıl yaşadığını en az yirmi farklı gözle anlatan bu iki roman sayesinde artık toplumun da ne olduğunu öğreniyoruz. epikuros bizi korkuyla ve ölümle tanıştırıyor ama bu korkularla nasıl yüzleşmemiz gerektiğini öğreterek. machiavelli ise pastanın üzerindeki çilek gibi parlıyor. john fante ile yumuşuyoruz.


ahmet cevizcikısa felsefe tarihi
chris harmanhalkların dünya tarihi
schopenhauerhayatın bilgeliği
nietzscheböyle buyurdu zerdüşt
stefan zweigbir çöküşün öyküsü
knut hamsunaçlık
tolstoyivan ilyiç’in ölümü
baltasar gracian -akıllı yaşama sanatı
mehmet ali ağaoğullarıbatı’da siyasal düşünceler
alfred adler - insanı tanıma sanatı

evet artık tarih ve felsefe konusunda yetkin olabileceğimiz etaba girmiş bulunmaktayız. chris harman bize tarihi en baştan anlatırken mehmet ali ağaoğulları’nın kitabı siyasal fikirler tarihini de ortaya koyuyor. böylece tarih öğrenmekle kalmıyor aynı zamanda dönem dönem o koşullarda hangi düşüncelerin ortaya atıldığını da öğreniyoruz. schopenhauer ve gracian bize doğru yaşamanın nasıl olduğunu anlatırken zweig ile bir mola veriyoruz, bize dramatik bir öykü anlatıyor. hamsun’un kitabıyla şok etkisi yaşıyoruz, mücadele kavramını yeniden hatırlıyoruz. tolstoy ise tüm heyecanımızı alıp karamsarlığa yöneltiyor bizi ama olsun, nietzsche üzülmememiz gerektiğini söyleyip odak noktamızı yine hayata çeviriyor. bu sırada felsefeyi boş geçmiyoruz ve filozofları tamamen öğrenmeye başlıyoruz. ahmet cevizci’nin yazdığı mükemmel kitap bizlere ilaç oluyor. bu sırada insana tekrar yöneliyoruz, psikolojiye doğru yelken açıyoruz. alfred adler'in aşağılık kompleksi üzerine temellendirdiği psikolojik görüşleriyle yeniden aydınlanıyoruz.


tolstoysavaş ve barış
lionel richard - nazizm ve kültür
alaeddin şanelinsanlık tarihi
eric hobsbawmkısa 20. yüzyıl
dostoyevskiöteki
stefan zweiginsanın yıldızının parladığı anlar
schopenhauermerhamet
immanuel kantsaf aklın eleştirisi
marcus aureliuskendime düşünceler

evet, artık felsefe ve tarihte derinlere inme vaktidir. kant aramıza katılıyor. tarihi marksist bir çerçevede öğrendik ama farklı bir bakışla da yorumlamamız gerekiyor. ve yakın tarihe yolculuk etme vakti geliyor, hobsbawm bize geçen yüzyılda ne olduğuna dair her konuda aydınlatıyor. nazizm ve kültür kitabıyla da nazi almanyasına ve onun teşkilatlanmasına yelken açıyoruz. yakın tarihi bilmemiz gerekiyor çünkü. bu sırada dostoyevski ile iç dünyamıza yeniden yöneliyoruz, farklı bir boyut kazandırıyor bizlere. marcus aurelius bizlere stoa felsefesinden kesitler sunuyor, çoğu bugün için geçerliliğini yitirse de “kendi yolumuzu çizmemiz” konusunda güçlü bir etki bırakıyor. o sırada zweig bize tarih yazanların seçimlerine götürüyor, şansın sadece başarılı insanlara güleceğini gösterircesine yaşanmış olaylaran örnekler sıralıyor. tolstoy’un savaş ve barış’ı da rus edebiyatı sayesinde sıra dışı bir yolculuğa çıkıyoruz. tüm bu okuduğumuz kitapların bir özeti gibi parlıyor, her şey var kitapta. insan, toplum, kültür, savaş, açlık, zenginlik, varoluş acısı, aşk, ölüm, sevgi, nefret.. son noktayı her zaman olduğu gibi “tolstoy babamız” koyuyor.

solmaz kamuran - kiraze

bir hayat hikayesi tarihle bütünleştirip bu kadar akıcı aktarılamaz..kiranın hayat hikayesi okuduktan sonra hayatınızdan hiç çıkmayacak..şiddetle tavsiye etmek ne demekse öyle tavsiye ediyorum..

jose saramago -ölümlü nesneler

birkaç hikayeden oluşan bu kitapta her bir hikayenin gerçek bir zeka ürünü olduğunu düşünüyorum. belki ironiler algı dünyanızı değiştirebilir ve hikayeler, sonunda ağzınızı açık bırakana kadar bambaşka dünyalarda sizi gezdirebilir. bir ay boyunca muhteşem rüyalar görmüştüm bu kitap sayesinde. etkisi bende hala devam etmektedir.

jeanette winterson - vişnenin cinsiyeti(sexing the cherry)

büyülü gerçeklik sevenlerin aşık olacağı, masal tadında kitap. dünyayı gezen bir oğul ve onu bekleyen annesinin gözünden; fantastik bir dünyanın içinde, erotik, felsefi, eleştirel ve inanılmaz eğlenceli hikayeler anlatır. zaman ve mekan kavramlarını sorgulatır, cinsiyet üzerine düşündürür, tarihi gerçekleri anlatır, güldürür, neşelendirir...

frank mccourt - angela'nın külleri

genelde fantastik kitaplar okuyan bana bile kendini sevdirebilmiş nadir kitaplardan.

1930'lu yıllarda irlanda'nın halini harika bir şekilde anlatan, kah güldüren kah kadere lanet ettiren, yoksul bir çocuğun dünyaya nasıl baktığını bize birinci elden gösteren harika bir kitap. kesinlikle okunmalı.

fernando pessoa - huzursuzluğun kitabı

hepimiz acılar çeken kendi girdaplarında boğulan aynı zamanda her yeni günde tekrar yeşeren insanlarız. var ya bir şiirde. acılar da geçer. nerde geçen yılki kar? nerde gözyaşlarım? pessoa tam olarak ruhumuza dokunuyor. tam olarak.

yalom - günübirlik hayatlar

burdaki psikoterapiler hayata bakış açımı etkiledi.insanları anlamamda çok yardımcı oldu. aynı zamanda inanılmaz keyifli bir kitap. üçüncü bir şahıs gibi içinde hissediyorsunuz. kitabı hatırladığımda kendimi kırmızı kadife bir psikiyatr sandalyesine yerleşirken canlandırıyorum zihnimde. sanki daha önce bulunmuş gibi.

j.j. rousso - yalnız gezerin düşleri

sen koskoca fransız düşünür, koskoca rönesans başlatıcısı.. gel benim gibi yalnızlık bunalımları geçir. resmen kendimizi farklı görürken hepimizin aynı olduğunu belirtiyor..

hakan günday - kinyas ve kayra

bir doğum bir ölüm hikayesi. hayata nasıl baktığımıza dair inanılmaz bir kitap. ne olmak istediğimize ne olduğunuza ve ne olacağımıza dair.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir