Fidel Castro'nun ABD'yi Rezil Rüsva Ettiği Domuzlar Körfezi Harekatı

ABD'nin Küba'daki Domuzlar Körfezi'ne yaptığı bu çıkarma (17 Nisan 1961–19 Nisan 1961), Fidel Castro önderliğindeki Küba'nın net zaferiyle sonuçlanmış ve beklenmedik bir sonuç olmuştu.
Fidel Castro'nun ABD'yi Rezil Rüsva Ettiği Domuzlar Körfezi Harekatı


Nedir, nasıl başlamıştır?

1961 nisan'ında küba 'daki castro rejimini devirmek aacıyla abd'nin desteklediği kübalı mültecilerin ülkenin güneybatısındaki domuzlar körfezinde giriştikleri başarısız askeri harekattır domuzlar körfezi. 1959 başında küba'daki amerikan yanlısı diktatör batista 'yı devirerek iktidara geçen fidel castro sovyet yanlısı bir politika izliyordu. abd castro'yu devirebilmek için çeşitli yollar aradı. amerikan devletleri örgütü'ndeki diğer latin amerikan devletlerini küba aleyhinde girişme zorladı ve bu ülkeye karşı bir şeker boykotu uygulamaya başladı. castro bu harekete, küba'daki amerikalıların mülklerini millileştirerek cevap verdi ve havana'daki amerikalı diplomatların ülkeyi terk etmesini istedi. bunun üzerine başkan eisenhower küba ile diplomatik ilişkileri kesti. bundan sonraki başkan kennedy de cia'nın hazırlanmış olduğu planı uygulamaya koyarak domuzlar körfezi çıkartmasını gerçekleştirdi, ama plan başarısızlıkla sonuçlandı. kübalı yetkililerin harekata katılmış mültecileri yargılamaları sonucu harekattaki abd rolü ortaya çıktı. bu olaydan sonra iki ülke arasındaki gerginlik sovyetler birliği'nin küba'ya nükleer başlıklı ekim füzelerini yerleştirmeye başlaması ile daha da arttı...

John F. Kennedy ve Jackie Kennedy.


küba, bu çıkarmada abd'yi rezil rüsva etmiştir

aralıksız 68 saat süren bir çarpışmanın sonucunda küba tam tamına 1200 -yazı ile bin iki yüz- amerikan askerini esir almıştır. bunların esaretleri boyunca hiçbirine bir dipçik bile vurulmamıştır. castro, bu esirler için tazminat (adam başına 100 bin $) ve ceza (ilaç+çocuklar için gıda) talep edip hepsini çatır çatır tahsil etmiştir. viva cuba!

Bay of Pigs (Domuzlar Körfezi)

Çıkarmanın Küba için önemi ve anlamı

hareket başladıktan sonra fidel castro, paralı kübalı askerlere biraz harekat alanı bırakmak istemiş. önce çıkarma yapsınlar sonra çevirelim diyerek çok kayıp vermek istememiş. che guevara hemen reddedip, hepsini imha edelim diyerek saldırı emri vermiş. [bolivya günlüğü'nde de cephede en önemli şeyin moral olduğunu belirtiyor. psikolojik okumaları çok güçlü.] paralı küba'lıları ördek gibi avlayarak kennedy hükümetine bir şok yaşatan küba devrimci silahlı güçleri 68 saat gibi çok kısa bir sürede zafer kazanmış.

bu olaydan sonra castro ilk kez devrimin kimliğinin marksist - leninist olduğunu açıklıyor. sovyet başbakan yardımcısı anastas mikoyan küba'yı ziyaret ediyor. küba ivedi bir şekilde tüm abd şirketlerini kamulaştırıyor [36 adet şeker plantasyonu-şirketi, texaco ve esso, telefon ve elektrik şirketleri] ve halen devam eden abd ambargosu başlıyor.

özeti; che guevara'nın punta del este'de yaptığı konuşma bana göre; devrim bu hareketten önce zayıftı, şimdi çok daha güçlü diyerek kennedy'ye teşekkür ediyor.

küba'yı 26 temmuz kanadıyla ve ekonomi yönünden eli daha zayıf olduğu için [we are poor people living in a very rich country] ülkeyi dünya sahnesinde daha politik ve iç siyasette daha ulusal bilinçle yönetmek isteyen fidel değil; fidel'i defalarca abd'ye karşı uyaran kardeşi raul ve che guevara [no se puede confiar en el imperialismo, pero ni tantito asi, nada] ön plana çıkıyor tarih sahnesinde böylece.

küba bildiğimiz küba oluyor. sosyalist küba.

Che Guevara ve Fidel Castro.

Çıkarmanın siyasi sonuçları

kennedy'den bir önceki abd başkanı eisenhower'ın fazla agresif bulunan dış politikasından sonra gelenin gideni aratması durumlarından biridir. "komünizmi engelleyelim" (containment) kampanyası dahilinde kennedy, başkan olduktan sonra daha etkili ve yepyeni bir dış politika uygulayacağını öne sürmüştü. beyaz sarayda yerini aldığı yıl, castro'nun küba'dan sürdüğü 1200 kübalı cia tarafından eğitildi ve silahlandırıldı. 1961 yılının nisan aynın 17'sinde küba'nın kuzey kıyılarında yer alan domuzlar körfezine ayak bastılar. amerika birleşik devletlerinin buradaki beklentisi hala küba'da bulunan castro karşıtı bir kalabalığın kendilerini sevinç çığlıklarıyla karşılayacağı idi. böylece amerika işin içine karışmış gibi görünmeyecek, bu bir iç savaş olarak yansıyacaktı. lakin kennedy, tabii ki beklenilen karşılamayı göremeyen kübalılara direkt olarak askeri yardımda bulunmayı reddetti, bunun üzerine castro 3 gün gibi komik bir sürede amerika'nın bütün planlarını alt üst etti ve amerika'yı cümle aleme rezil etti. amerikan halkının kennedy'nin var oldugunu iddia ettiği "yeni ve etkili dış politika"sına güveni yok oldu, hatta kennedy sonrası amerikan sağ merkezli iç politikasının da önde gelen nedenleri arasında yer aldı domuzlar körfezi. diğer taraftan bir devlete hiçbir neden olmaksızın düzenlenen silahlı saldırı "yankee" emperyalizminin anılarını canlandırdı, o güne kadar el altında tutulmaya çalışılan güney amerika devletleri o günden sonra açıkça sovyet yanlısı bir politika izlemeye başladılar ve castro'nun yok denilecek kadar az kaybını telafi etmesine bile yardımcı oldular.

Sovyetler Birliği ile Amerika'yı Savaşın Eşiğine Getiren Siyasi Gerginlik: Küba Füze Krizi