Gözden Kaçan Önemli Detay: Trafikte Araç Kullanırken Hızın Yanıltıcılığı

Güvenli seyir hızının üstüne neden çıkmamak gerektiğinin önemini Sözlük yazarı "emzegrit" ile bakıyoruz.
Gözden Kaçan Önemli Detay: Trafikte Araç Kullanırken Hızın Yanıltıcılığı
iStock


70 km/h ve 100 km/h hızla hareket eden birebir aynı iki araç, aynı anda, aynı noktada ileride devrilmiş bir ağacı görerek fren yapmaya başlıyorlar. 70 km/h ile başlayan araç tam ucu ucuna ağaca çarpmadan duruyor. doğal olarak 100'le başlayan çarpıyor. 

çarpma esnasında ikinci aracın hızı nedir?

eğer 30 cevabını verdiyseniz, yanıldınız. 70 ile başlayan araç durma noktasına geldiğinde 100 ile başlayan araç, hızını ancak 71 km/h'e düşürmüş olur! daha diğerinin başladığı hıza bile inemiyor yani.

araçlardaki frenin işlevi aracın kinetik enerjisini sönümlemek. (1/2*m*v*v) enerji de hızın karesiyle orantılı. 

yani başta, 70'le başlayanın 49 birim enerjisi varsa 100'le başlayanın 100 birim enerjisi var. dolayısıyla aynı fren süresinde 70'lik 49 birim enerjisini bitirirken, 100'lük olan da 49 birim enerjiyi sönümleyip 51 birim enerjiyle, yani 71 km/h hızla ağaca çarpacaktır.

sonuç olarak, 20-30 km/h'den ne olacak ki deyip, güvenli seyir hızının üstüne çıkmamak gerekiyor. 20-30 km/h ölüm ile hayat arasında çok büyük bir fark anlamına gelebilir.

bu yanılsamadan kurtulabilmek için araçlardaki sürat göstergesinin logaritmik aralıklarla yapılması (yani örneğin 0-70 arası mesafe ile 70-100 arası mesafe eşit olacak şekilde) mantıklı bi çözüm olabilir. böylece sürücü 70'ten 100'e çıktığında aslında ne kadar dramatik bir değişiklik yaptığını daha rahat görmüş olur.

konuyla ilgili şu videoyu izlemenizi şiddetle öneririm


Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?