Günlük Hayatta Sürekli Rastladığımız Bir Olay: Teksaslı Keskin Nişancı Hatası

Teksaslı keskin nişancı hatası denen bu argüman hatasının açıklamasını okuyunca size hiç yabancı gelmeyen bir kavram olduğunu fark edeceksiniz.
Günlük Hayatta Sürekli Rastladığımız Bir Olay: Teksaslı Keskin Nişancı Hatası

teksaslı keskin nişancı hatası, bir argüman hatasıdır. 

üstelik, evde denerseniz rahatlıkla etrafınızda bulabileceğiniz bir argüman hatasıdır. bu hata; bir kovboyun, önce çiftliğinin duvarına ateş edip, daha sonra deliğin etrafına nişangah çizerek iyi atıcı, "keskin nişancı" olduğunu yutturmaya çalışması hikayesinden alınmıştır.

bu argüman hatasının temeli şu; siz bir şeyi bir kaynakta bulmak istediğiniz sürece, o şeyi bulur, kaynak da kesin ve zerre bozulmamış olarak ortada olmadığı da onu kapsayacak şekilde istediğiniz gibi eğip bükebilirsiniz. yani aralarında hiç bir ilişki olmayan a olayı ile b bilgisi arasında bir bağlantı kurmak istiyorsanız, b bilgisi'ni, a ile arasında bir bağlantı oluşacak şekilde yorumluyor veya çarpıtıyorsunuz.

ilk örnek, şaşırtıcı olmayacak şekilde, nostradamus'un kehanetleri. orijinal kehanetler antik fransızca olduğundan, bu kehanetleri geniş geniş çevirmek, tarihsel niteliklerinden soyutlamak ve "günümüze göre" yorumlamak mümkün ve kolaydır.

ikinci örnek, yine şaşırtıcı olmayacak şekilde, "bunlar kuran'da / incil'de zaten yazıyor efendim" adamları. iki eser de nostradamus'un kehanetleriyle aynı makus talihin kurbanı olduğundan; kelimeleri eğmek, bükmek, bazı yerleri lafzî, bazı yerleri geniş, bazı yerleri ciddi ciddi geniş yorumlayarak aradığınız her şeyi bulmanız mümkün. nanoteknoloji olsun, kuantum fiziği olsun, evrim olsun, yazıyor efendim bunlar hep, biliyorsunuz.

üçüncü örneğimiz de siyasetten bir örnek olsun. devlet bahçeli'nin iktidar formülü, bu iş ve bu hatanın en çok rastlandığı nümeroloji için birebir. aradığınız, bulmak istediğiniz belirli bir sayıysa, elinizdeki şeyleri istediğiniz kadar kesip, bölüp, çarparak bunu başarabilirsiniz.

Bir Tartışma İçinde Sağlam Argüman Üretemeyen İnsanların Sıkça Başvurduğu Safsatalar