Hafıza Destekleyici Teknikler

Doğal olarak var olmayan, ileride kolay hatırlanması için çağrışımlar yapılarak kodlama yapılan hafıza destekleyici teknikleri Sözlük yazarı ''theory of everything'' anlatmış.
Hafıza Destekleyici Teknikler
iStock.com

Loci Yöntemi

hatirlanmak istenen bilgilerin mekanla iliskilendirilmesidir. bilgilerin yerlesim yerine gore kodlamaktir. ingilizcesi method of loci'dir. yerlestirme veya yerleşim yöntemi olarak da bilinir.

cicero'nun gelistirdigi yontemdir. yontem, zihnimizde saklayacagimiz bilgileri, cok iyi bildigimiz yerlerle eslestirerek uzun sureli olarak bellegimize yerlestirmekten gecer. hayal ne kadar canli olursa bilgi de o kadar kalici olur.

Zincirleme Yöntemi

hatirlanmasi gereken sozcuklerin pes pese gelecek sekilde gorsel imgeler kullanilarak hikaye biciminde ortaya konulmasidir. baglanti yontemi veya bag yontemi olarak da bilinir.

Kanca Yöntemi

sayi ve ses benzerligi kurularak bir isim listesi kurulmasidir. aski sozcuk yontemi olarak da bilinir. ingilizce'de pegword method diye gecer.

Anahtar Sözcük

bilindik olmayan bilginin bilindik olan bir bilgiye benzetilmesidir. ornegin, niagara selalesi icin "ne yaygara" benzetmesi yapilmasi gibi.

İlk Harf Yöntemi

kelimeler dizisindeki kelimeleri hatirlamak icin ilk harflerinden anlamli bir akrostis yapilarak kurulan yontemdir.

Kafiye Oluşturma

bilgiyi ahenkli bir ses dizisi haline getirmektir.

Benzerlikler Kurma

yeni bilgiler ogrenilirken yeni bilgilerle eski bilgiler arasinda benzerlik kurularak bellege yerlestirilmesi.