Hangi Navigasyon Daha İyi: Google Maps vs Yandex Navi vs Apple Maps

Hangi navigasyon uygulaması daha kullanışlı? İşte Ekşi Sözlük yazarlarının Google Maps, Yandex Navi ve Apple Maps karşılaştırması
Hangi Navigasyon Daha İyi: Google Maps vs Yandex Navi vs Apple Maps


istanbul için konuşmak gerekirse açık ara yandex.navigator en iyisi

adres arama, yol tarifi, hız sınırı, eds bilgisi, trafik bilgisi, çevrimdışı harita özelliği sunması, 3d modelleme, yol tarifinde yolda seyir halinde iken yolda gördüğümüz tabelalara göre yönlendirme yapması ve aklıma gelmeyen birçok özelliği ile yandex gerçekten çok çok önde.

google maps, navigasyon olarak benim ikinci sıramda. uygulamanın çok karmaşık bir arayüzü var. bu uygulama esasen bir navigasyon olsa da aslında google'ın reklam kaynağı olduğu için harita reklam kaynıyor. siteleri bile otel zannediyor, o derece. trafik bilgisi tutarlı, alternatif yol iyi ama bunları çok kötü bir arayüzle yaptığı için insanın eli gitmiyor. uydu görüntüsünün çamur olması da cabası. street view (sokak görünümü) ve rehber özelliği ise rakipsiz. sırf bu sebepten dolayı telefonumdan asla silmiyorum.

apple maps ise sadece apple telefonlarda çalışıyor olsa da arayüz olarak derli toplu. trafik bilgisi çok zayıf; daha doğrusu, neredeyse hiç göstermiyor ama nasıl doğru tahmin ediyor, ben de bilmiyorum. yol tarifleri ise şöyle sorunlu. örneğin; yandex ve google, bağcılar esenler bakırköy yazarken apple maps k12 karabayır çıkışı gibi şeyler yazıyor. en önemli artısı navigasyonu başlat ekranı kilitle dönüşlerde açılıp sonra ekranı kapatır. diyelim ki istanbul'dan bursa'ya gidiyorsun, 98 km düz gideceksin, navigasyon kilit ekrana geçer, 10 km kala otomatik açılır ekran. arka planda hepsi çalışıyor ama kilit ekrana görüntüyü bir tek apple veriyor.

sonuç olarak ben en iyisinin apple maps olmasını istesem de maalesef sıralamam:

1. yandex
2. google
3. apple

not: ben üç navigasyonu da sessiz konumda kullanıyorum bu nedenle değerlendirmemi buna göre yapıyorum.

istanbul içi uzak ara yandex

istanbul içinde sizi trafik durumuna göre gideceğiniz yere en hızlı götürmesi ve kimi zaman türk tipi trafik çakallıklarına müsade etmesi ve hız uyarısı gibi ek fasiliteleriyle zirve uzak ara yandex'in. 

ancak yandex, arama konusunda çok iyi değil. google ise bu konuda mükemmel. kart ekstresinde yazan şirket unvanını bile yazsan bir şekilde bulup getiriyor ve o yere rota oluşturuyor. ancak çok basmakalıp gidiyor ve çok abd odaklı bir şekilde kuzeydoğu yönüne ilerleyin gibi yön odaklı yönlendirmeler ve dönüşe gelemeden dönün gibisinden bizde çok iş yapmayacak yönlendirmeler yapıyor. amerikadaki çoğu araçta pusula fonksiyonu bulunur ve hangi yönde gittiğinizi size gösterir. sanıyorum google maps fazla abd orijinli geliştirilmiş ve bu yönüyle google maps'i türkiyede hatta avrupa'da şehir içinde kullandığımda ekseriyetle kayboluyorum veya dönüş kaçırıyorum.

ancak iş şehirler arası yollara veya kırsal bölgelere geldiğinde yandex de google da apple maps kadar tutarlı olamıyor. daha kısa bir rota gösterse de muhtemelen sizi bir tarlaya ya da bataklığa yönlendirmektedir. yolda kalabilir, aracınızın altını vurabilir hatta komple aracı devirebilirsiniz bile. buralarda apple maps'i tek geçerim. tutarlı ve mantıklı bir yönlendirme sağlıyor. bu yönüyle istanbul dışında da gideceğim yer adres olarak belirliyse kesinlikle apple maps kullanıyorum. ankara'da özellikle denedim, sürekli saçma sapan yerlere sokmaya çalışıyor yandex ve google ancak iş istanbul gibi işlemediği için daha uzun süre ile gittiğinizle kalıyorsunuz. o sebeple istanbul'da yandex, diğer her yerde apple maps diyorum.

istanbul özelinde yandex'in ideal olduğunu söyleyebilirim. çünkü google maps'in handikapları var

google maps beni sürekli kuzey marmara otoyoluna sokuyordu. şimdi yol boş oluyor eyvallah da, hem oraya gidene kadar bayağı uzun bir yol geçiyorsun hem de o yol bayağı pahalı. bmw, audi, merceden harici o yola girebilen maddiyatlı insan göremiyorsun.

ikinci handikapı ise veri manipülasyonu olması. dolandırıcılar, sahtekarlar ve bazı ticaret erbapları acayip manipülasyonlar yapıyor. google gerçi kod iyileştirmeleriyle önlem alıyor ama puştlar her zaman bir adım önde oluyor. navigasyon açmadığı halde açmış gibi yapıp yolu yoğun göstermeye, alternatiften götürmeye çalışanlar, sahte ticari işletmeler ve daha nicelerinden geçilmiyor. mesela geçen yıl bir ösym sınavına gittim. okulun olduğu yere geldim, sınav yeri değil özel bir kolej vardı. sınava ucu ucuna yetişebildim. bunu yapan puşt niçin yaptı bilinmez ama bana pahalıya mal olacaktı.

üçüncü handikap ise, rota seçeneklerinin kısıtlılığı, mesela kuzey marmara otoyoluna girmemek için paralı otoyollara girme seçeneğini tıklıyorsun ama otobana da girmiyor, sadece e-5 üzerinden yönlendiriyor. veya tüm seçenekler açıkken direkt avrasya tüneli'ne sokmaya çalışıyor. ulan oranın fiyatı ebesinin şeyi, diyemiyorsun.

bazen 50 km'lik yolu 80 km'ye çıkarıyor, bazen 52 dakikalık yolu 120 dakikada götürüyor. çünkü 3 saçma seçenek sunuyor, paralı yola girme, feribota girme filan.

yandex ise bu konuları otomatik olarak istanbul özelinde çözmüş. ücretli geçişi işaretlediğinde kuzey marmara ile otobanı bir tutmuyor. nispeten daha kısa yollardan götürüyor. veri girişi kısıtlı olduğundan manipülasyona daha kapalı.

kısaca istanbul'da kullananlar görecektir ki, yandex daha tatminkar sonuçlar veriyor. google sayesinde kuzey marmara otoyoluna verdiğim gereksiz paralarla her defasında kendime ziyafet çekebilirdim.