Hayranları Tarafından Her Zaman Özel Bir Yere Konan Alternatif Metal Grubu: Tool

Spotify başta olmak üzere çeşitli müzik stream platformlarına gün itibarıyla katılmasıyla gündem olan ABD'li rock grubu Tool'un kariyerinin özeti. Grupla tanışmak isteyenler beri gelsin.
Hayranları Tarafından Her Zaman Özel Bir Yere Konan Alternatif Metal Grubu: Tool

tool hayatımın grubudur. maynard james keenan, adam jones, justin chancellor, danny carey ve paul d'amour gibi sorunluları bünyesinde barındıran ve barındırmış olan ritm ve melodi üretim merkezi. 2007'de canlı canlı izlediğim...

tool'un hikayesi 90'lara kadar inmektedir

ilk iki yıl boyunca yapılanmasını bitiren grup, 92'de opiate isimli ep'sini çıkartır. çok sağlam 6 parçadan oluşan ve ana hatlarıyla otoritenin, kuralların insan üstündeki baskısını anlatan bu albüm, bir yıl sonra çıkacak olan undertow'un habercisidir.

93 yılında peşinden gelen undertow da, her ne kadar pek ses çıkartamamış olsa da tool'un müziğinin kalitesini gözler önüne sermektedir. maynard'ın sesinin gençlikle beraber daha bir öfkeli olduğunu gördüğümüz albümün her bir parçasının sistemli ve ilerleyici bir şekilde oluşturulmuş olması da grubun progresif ve matematiksel etmenlerinin yavaş yavaş oluşmaya başladığını göstermektedir. zaman içinde undertow'dan sırasıyla prison sex ve sober'in single'ları çıkar, hatta bu şarkılara klip de çekilir. sonuç olarak undertow, tool diskografisindeki 5 mihenk taşından biridir ve underground olarak da olsa bir hayran kitlesinin oluşmasına yardımcı olmuş önemli bir albümdür.

Undertow


ænima

ama bana kalırsa, tool'un esas patlaması undertow'dan üç yıl sonra, 1996 sonbaharında ikinci albüm aenima'nın müzik dükkanlarında yerini alması ile olmuştur. geçen üç yıl içinde çıktığı çeşitli konserlerde ismini duyurmaya başlayan grup, ænima'nın çıkışıyla beraber dünya çapında tanınır hale gelir. bu arada gruptan ayrılan paul d'amour yerine justin chancellor bas gitarist olur. geçen süre içinde tool, sistematik müziğinden pek bir şey kaybetmemiştir, fakat şarkı sözleri somuttan soyuta doğru bir yöneliş göstermiş, mistik sözlerle bezeli ve anlamı kapalı şarkılar ortaya çıkmıştır. bunun dışında ænima için söylenebilecek bir başka unsur da, şarkılar arasında bol bol kısa süren, bağlayıcı tracklerin olmasıdır. burada tool'un (hatta daha çok mjk'nin) bill hicks'in yolundan gittiğini görebiliriz. bu tracklerden bazılarında tool'un müziğinin vazgeçilmez unsurlarından olan absürd mizahın örnekleri vardır (bkz: message to harry manback) (bkz: die eier von satan). ayrıca albümden ænema ve stinkfist'e çekilmiş olan, adam jones'ın stop motion'daki yeteneğini konuşturduğu, bolca metafora sahip ve pek çok biçimde yorumlanabilecek iki tane klibin çıkmış olduğunu da belirteyim.

dört yıl gibi uzun süre boyunca ortaya yeni bir materyal koymayan grubumuz, 2000 senesinde salival adlı bir dvd yayımlar. bu dvd'de güzel bir konserle beraber birkaç tane ekstra şarkı ve o güne kadar çekilmiş olan tüm tool klipleri bulunmaktadır.

Ænima


ve 2001 ve lateralus

mistik yönünü daha da fazla işin içine sokmaya başlayan grup bu albümle beraber matematikle, sembolizmle, mistisizmle pek bir içli dışlı olduğunu da birçok şarkıda açıkça belli etmiştir. the grudge'ından faaip de oiad'ına kadar anlatılmaz yaşanır bir albümden bahsediyoruz burada. gayet öznel olacak ama, bana kalırsa insanoğlunun bugüne kadar sunmuş olduğu en değerli eserlerden biridir bu albüm. yaşama, insana ve doğaya dair kapsamlı teması ile, kimi zaman bir spiralin asla gelmeyecek olan ucunu bulmaya çalışırcasına; kimi zaman ise çok basit birkaç sözle insanın, insanla ve doğayla olan ilişkisini açıklayabilen, gerçekten de başka bir dünyadan gelmiş gibi duran bir albümdür bu.

Lateralus 


gelelim nisan 2006'da piyasaya çıkan son resmî tool albümü 10.000 days'e

araya giren beş yıl içinde tool, birbirinden kopma derecesine gelir. mjk ise bu zaman aralığında a perfect circle'la beraber bir iki albüme imza atmıştır. fakat sonunda tool elemanları aralarındaki buzları eritir. ve mayıs 2006'da tool'un son eserini piyasaya sürerler. albüme baktığımız zaman görürüz ki müzik, tıpkı ænima'dan lateralus'a geçişte olduğu gibi yine birtakım değişim ve gelişimlere uğramış, ama onu tool yapan özü korumayı başarmıştır. fakat şarkı sözlerinde lateralus'taki mistisizmden geriye doğru adım atıldığını, daha dünyevi konulara yönelindiğini görürüz. maynard'ın 2002'de ölen annesine adamış olduğu ikiz şarkılar wings for marie ve 10.000 days, buna güzel bir örnek teşkil eder. right in two da ise insan ırkının ve geçtiği yolların gayet çarpıcı bir şekilde özetlenip önümüze konduğunu görebiliriz.

Vicarious


tool'u burada anlatabilmek isterdim, ama sanırım o müziği dinlerken yaşadıklarım ve hissettiklerim ancak ve ancak benim tarafımdan bilinebilecek, hiçbir şekilde başka bir kişiye aktarabilmemin mümkün olmadığı, bana ait duygular. matematiği, felsefeyi, psikolojiyi, mistisizmi bir kap içinde yoğurabilmiş olan; sözleri ve müziğiyle doğrudan akla, düşünceye ve kafamızı kurcalayan felsefi sorulara hitap eden gruptur tool. görselliğe de ne kadar önem verdiğini albüm tasarımlarında, kliplerinde, ve konserlerinde fazlasıyla gösterir. sonuç olarak tool bir cevherdir. basitliğin karmaşasıdır, karmaşanın basitliğidir. ne kadar yetenekli oldukları daha ilk ep'den belli olan 4 adamın zaman içinde zaten sağlam olan müziklerini derin anlamlar ve düşünceyle bütünleştirmesi, iyi müziği tanrısal bir müzik haline getirmesidir. iyi ki varsın tool...


Bir hayranın gözünden

hayatımda ilk defa hissettiğim şeylerden dolayı kendimi şanslı hissetmemi sağlayan adamların grubudur tool...

yaptıkları müzik ve yazdıkları sözler bir bütün. resmen ayıramıyorum birbirinden. zevkler falan farklı olabilir ama bu adamların anlattıklarında kendine dair şeyler bulamayan bir insan olsam gerçekten çok üzülürdüm. bir the grudge, bir schism, bir lateralus benim için sadece müzikal olarak yaklaşacağım eserlerden olsaydı (ki sırf müzik olarak baksak bile hepsi birer efsane) ciddi ciddi üzüntüden kahrolurdum. öyle tüm insanlığı kapsayan, öyle aşmış şeylerden bahsediyorlar ki gözümde... cidden bir şeyler hissediyor olmama seviniyorum şu an.

anlattıkları şeyleri ilk fark eden insanlar değiller muhtemelen, daha evvel milyonlarca insan tarafından düşünülmüş ve dile getirilmiş şeylerden bahsediyorlar. az biraz okuyan, izleyen, dinleyen bir insan olduğumu söyleyebilirim sanırım. aslında bir yerden sonra herkes benzer şeylerden bahsediyor. ama fark yaratan, o şeyden ne şekilde bahsettiğiniz oluyor. birisi derken hiçbir şey ifade etmeyen düşünceyi başka birisi öyle bir şekilde söylüyor ki milyonlarca farklı evrenin kapısı aralanıveriyor ansızın. ben onların bahsetmeye değer buldukları şeylerden bahseden pek çok şeyle karşılaştım ama bunları tool kadar estetik bir şekilde dile getiren hiçbir elçiyle karşılaşmadım henüz. dinlemeye başladığımdan beri bambaşka biri oldum. neyse işte, hayat hikayeme girmeyeyim. bu adamlar güzel adamlar... güzeller çok...

Not: Grup 13 yıl aradan sonra, Fear Inoculum isimli yeni albümleriyle dönmeye hazırlanıyor. 


Türkiye'ye Sık Sık Gelmesiyle Gönülleri Fetheden Depresif Metal Grubu: Anathema


80'lerde Tozu Dumana Katarak Skandalsız Gün Geçirmeyen Kült Grup: Mötley Crüe