Herhangi Bir Konuda Karar Alırken Beynimizde Neler Olup Bitiyor?

Bir konuda karar alırken işlemcimizde neler olup bittiğinin bir özeti.
Herhangi Bir Konuda Karar Alırken Beynimizde Neler Olup Bitiyor?
iStock

a) insanları neye göre beğeniriz? (eş seçimi)

1) beniz rengi: turuncumsu benizle, soluk beniz arasından insanlar ilkini seçer. çünkü beynimiz onun bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını algılar ama diğerini hastalıklı sayar.

2) simetri: eğer asimetrik bir bedene sahip birini görürseniz(örneğin sağ kulağı sol kulağından küçük) beyniniz o kişiyi hastalıklı olarak algılar ve ondan hoşlanmaz. 

3) koku: hla denen proteinlerimiz var, eğer iki kişinin hla uyumu 6'da 6 ise iki kişiye birbirlerinin kokusu tiksinç gelir. yani onunla çiftleşmekten kaçınıyorsun çünkü beyin onu akraban olarak algılıyor. ayrıca bu kişiler birbirlerine nakil için böbrek verebilir.
gözyaşında bile koku vardır-> erkek gözyaşları toplanmış ve kadınlara koklatılmış, gözyaşlarında testestoron olduğu için kadınların östrojen seviyesi artmış. fakat tam tersi olunca erkeklerin testestoron seviyesi düşmüş, çünkü beyin şunu algılıyor; bu beni sevmediği için ağlıyor, o yüzden ağlayan kadını erkekler sevmez.

4) mevsimler & güneş ışığı & hedoni (zevk) ilişkisi: yazları güneş ışığı deride & kanda msh, endorfin miktarında yükselmeye neden olarak tanışma davranışını artırır. yaz aşkları bu yüzden olur.

b) stres

beyin uzaklaşmanı söyler bundan, ya kaçacaksın ya kurtulacaksın.
örn: deprem anı streslidir, en basit nasıl kaçarsın? pencereden atlayarak...

stresten bir başka kurtulma yolu da zevke yönelmektir. en basit zevk yöntemi de (tabii partneriniz var ise) sevişmektir. bu yüzden savaş dönemlerinin ardından çocuk doğum oranı çok yükselir.

c) zevk veren her şey 'accumbens' etkinleşmesine neden olmaktadır

 'accumbens' arttıkça alınan zevk artar. zevk = dopamin + endorfin. zevklerin en tepe noktası orgazmdır ve bu zevk etkinliği esnasında beynin diğer bölümleri kapanır. işte bu orgarzm anında her türlü yanlış kararı verebilirsiniz. bu yüzden iş bittiğinde ''ben ne yaptım?'' diye sorgularız.

örneğin, kabaca zevk hesabı:
arkadaşla çay içmek-> 10 zevk
muhabbet edip kahve içmek-> 100 zevk
ufku iki katına çıkarmak-> 1000 zevk
sevgilinin seni beklemesi-> 10000 zevk

d) aynalama

insanlar başkalarının yaptığı şeyleri yapmaya eğilimlidir, örneğin biri esner siz de esnersiniz çünkü beyniniz oksijen mi düştü burada ne diye düşünür, biri çöp atınca sizin de çöp atasınız gelir, okula gitmeyen bir arkadaşınız olunca sizin de gitmeyesiniz gelir, ders çalışanları görünce sizin de ders çalışasınız gelir, tv'de tecavüz görünce sizin de birine tecavüz edesiniz gelir

e) pazarlık

insanlar pazarlık yapınca daha mutlu olurlar çünkü bir iş yapıyorlarmış gibi hissederler. örneğin: 30 liralık bir eşyayı 29 liraya düşürürseniz veya düştüğünü görürseniz hemen alasınız gelir.

f) kabullenme

insan kabullenen bir varlıktır. yerini kabullenmek biraz da kader demek. tüm dillerde(hepsini araştırmadım tabi) kader kelimesini bulabilirsiniz. (korece->unmyong, ingilizce->fate, farsça->serneveşt, fince->kohtalo vs.) peki neyi kabulleniyoruz? her şey olabilir, ölüm? e haliyle… öleceğimizi bilmemize rağmen yaşamayı kabulleniyoruz.

kaynak: oytun erbaş tedx konuşması

İnsanlar Kararsız Kaldıkları Bir Konuda Neden Başkalarından Fikir Almak İster?