Hüseyin Avni Aker ve Şenol Güneş Stadyumları Arasındaki Farkın Düşündürdüğü Şeyler

Trabzonspor'un 2017'ye kadar kullanılan eski sahası Hüseyin Avni Aker Stadyumu ve yeni sahası Şenol Güneş Stadyumu arasındaki hikayelerin farkı, bir anlamda eski ve yeni Türkiye'nin de farkını ortaya koyuyor.
Hüseyin Avni Aker ve Şenol Güneş Stadyumları Arasındaki Farkın Düşündürdüğü Şeyler

şenol güneş... hüseyin avni aker stadyumumun yerine ismi yeni stadyuma verilen şahıs.

ingiliz akademisyen john bale sporu tıpkı coğrafya gibi uzamsal bir bilim olarak tanımlar. çünkü spor alanları, sınırları belli kural ve ölçülere göre çizilmiş mikro-coğrafyalardır. hüseyin avni aker stadyumu ile şenol güneş stadyumu arasındaki fark eski türkiye ile yeni türkiye arasındaki farktır.

hüseyin avni aker vakfıkebir'e bağlı çavuşlu köyünde doğmuş bir vatanseverdi

istiklal savaşına katılmış, düşmanla göğüs göğüse savaşmıştı. istiklal savaşı madalyası vardı. savaş bitmiş, yeni genç cumhuriyet kurulmuştu. kurulmuştu kurulmasına ama ne para var, ne eğitimli insan...


avni aker cephedeki savaştan daha zor olan savaşın yeni başladığının farkında olan biri. istanbul'a gidip selim sırrı tarcanın spor mektebine kayıt oluyor. bir tür hızlandırılmış kurs. beden eğitimi öğretmeni olarak şehrine dönüyor. ama bu ele avuca sığmaz vatansever öğretmen şehrin ilk diplomalı öğretmeni olmakla yetinmiyor. ülkesini en çok seven işini en iyi yapandır öyle değil mi?

işi spor olduğu için şehrin spor ile ilgili soruları üzerine kafa patlatıyor. şehrin futbol oynanacak bir sahası yok. saha olmaya müsait düz arazi de yok. o dönem içinde kendi tütün tarlasının da olduğu avni aker stadyumunun arsası bir şekilde istimlak edilip bir şekilde ilk kazma vuruluyor. at arabasıyla vadi olan bu alanın doldurulması için toprak taşıyor avni bey. bizzat kendi. bir yandan öğretmenlik, diğer yandan şehrin gençlik spor il müdürlüğünü yapıyor. şehirde seviliyor avni aker. bir dönem millet vekili olması için teklif geliyor. benim burada işlerim var. şehrime hizmetim aksar diyerek reddediyor. öğretmen maaşı dışında geliri olmayan adam bu.


evine sık sık misafir gelir. eşini tembihler: aman hanım misafirlerimizi iyi ağırla, ben karalahana çorbası yerim. bir hafta her gün yerim. ama misafirimiz masadan aç kalkmasın der. o stadyumun inşaatında çalışan didinen avni aker ne yazık ki stadyumun bittiğini göremeden ölür.

yeni stadyumun ismi şenol güneş

ülkede insanlar parasızlıktan intihar ediyor. türk lirası kampanyaları yapılıyor. kendisi euro ile maaş alıyor. 3.2 milyon euro (30 küsür milyon türk lirası.) hüseyin avni aker bugün yaşasa öğretmen olarak maaşı 4500 tl olurdu. hüseyin avni aker 4500 tl maaşı ile karalahana çorbası içip yemeğini paylaştı. tütün tarlasını araziye kattı. at arabasında toprak taşıdı. ülkesi için savaştı. istiklal madalyası kazandı. gazi oldu.

eski stadyumun ismi hüseyin avni aker idi, yeni stadyumun ismi ise şenol güneş. biri türkiye, diğeri yeni türkiye...

"bizim çocuklar" diyorlar ya... bu sloganı sevmiyordum. ama şimdi hak veriyorum. bakanla yer sofrasında yemek yediği için kadroda olan, salgın döneminde 3 tane maç için 10 milyon euro prim alan... evet sizin çocuklar bunlar. sizin çocuklar size, bizim çocuklar bize...