I. Dünya Savaşı Sonrasındaki Yokluk Akımına Tepki Olarak Doğan Sanat Akımı: Art Deco

1920'li yıllarda Paris'te ortaya çıkan ve aynı zamanda Art Nouveau'nun da devamı niteliğinde olan Art Deco sanat akımı, kısa süre içinde Avrupa ve Amerika'ya yayılarak oldukça ses getirmiş.
I. Dünya Savaşı Sonrasındaki Yokluk Akımına Tepki Olarak Doğan Sanat Akımı: Art Deco
iStock

1920'lerde ortaya çıkan ve 1930'larda avrupa ve amerika'ya hepten yayılan dekoratif sanatta, endüstriyel tasarımda ve mimaride dönemin tarzını belirleyen art deco akımı, ismini ise paris'te 1925 senesinde yapılan "arts décoratifs et industriels modernes" sergisinden almıştır. 


art nouveau'nun stilistik tarzının ardından gelen art deco makinaya ve modernizme hayranlık duyulduğu bu dönemi tam anlamıyla yansıtır. 

klasik yunan ve roma sanatı, eski mısır hatta yerli sanatlarından da etkiler görünen art deco hayatımıza chrysler building'i,

Chrysler Building

rockefeller center'ı, 


empire state building'i 

Empire State Building

ve streamline design anlayışı ile tasarlanmış araçları, özellikle de trenleri katmıştır. 


günümüzün retro anlayışına uyan tasarımlarında sıkça kullanılan bir tarz olduğunu belirtmeden geçmeyelim, ayrıca bir art nouveau eserini bir art deco eseri ile yan yana gören herkes aradaki farkı anlayacaktır diye tahmin ediyorum, en basitinden geometrik olanını tespit etmeye çalışın, o art deco'dur.


grim fandango oynamış herkes ise şu cümleyi kurabilecektir: "ben art deco gördüm"

Grim Fandango adlı video oyunundan bir sahne.


bioshock adlı bilgisayar oyununda mükemmel bir şekilde kullanılmıştır art deco. 

oyunun heryerinde art deco'dan izler görmek mümkün. afişler, mobilyalar, binalar hatta oyunun menüleri bile buram buram art deco kokar. art deco seven bir insan sırf bu nedenden bioshcok oynayabilir ve bioshock oynamış bir insan sırf bu yüzden art deco sevebilir.