İkinci Dünya Savaşı'nda Denenen İlginç Silahlardan Biri: Balon Bombası

İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın, Amerika Birleşik Devletleri'ne saldırı yapmak için ürettiği Fu-Go Balon Bombaları için tarihin ilk kıtalararası silahı denebilir.
İkinci Dünya Savaşı'nda Denenen İlginç Silahlardan Biri: Balon Bombası

belki de ikinci dünya savaşı'nın seyrini değiştirebilecek japon icadı bombalardı fu-go balon bombaları.

1945'de bir amerikan gazetesi "gizemli balonlar" başlığıyla bir haber yayınladı. haberin konusu batı amerika kıyılarındaki gizemli insansız balonlardı. bu konu diğer amerikan gazetelerinin de ilgisini çekmişti ve diğer bir çok amerikan gazetesi de yetkililere bu balonlar hakkında sorular sormaktaydı. fakat amerikan yetkililer bu balonların kaynağını, amacını ve nereden geldiğini saptayamamışlardı.


aslında bu balonlar japonya tarafından üretilen dünya tarihinin ilk kıtalararası silahıydı. aynı zamanda da savaş tarihinin de en uzun menzilli saldırısı japonlar tarafından yapılmış oldu.


balon bombalarının fikir babası, japon meteorolog wasaburo oishi'ydi. pasifikteki jet hava akımlarını araştıran oishi, pasifik okyanusu'ndan amerika kıtasına kadar giden bir jet hava akımı keşfetti. hiç uçak ve insan kaybı yaşamadan amerika'yı bombalama fikri japonları cezbetmişti ve bu projeye yoğunlaşılmıştı. projede yüzlerce japon çalışıyordu.

projede iki tür balon tasarlandı. ilki kauçuk ve ipekten oluşan b tipi balonlardı ve deneme amaçlı yapıldılar. bunların amacı, balonların amerika'ya ulaşma olasılığını ve başarı olasılığını saptamaktı. bu balonlar kullanıldıktan sonra gerçek bombalar, ikinci tip balonlara yüklendi.


ilk başlarda kırsal bölgelerde balonları gören köylüler, balonlara dokunuyor ve balonlar infilak ediyordu.

henüz balon bombardımanlarını engelleyemeyen abd'liler çareyi stratejiyi başka yöne çevirerek basına sansür uygulamakta buldu. buna göre hiçbir abd gazetesi ve radyosu bu balon bombalarından bahsedemeyecekti.


aslında çok başarılı olabilecek bir projeyken abd radyolarını dinleyen ve bu bombalardan daha basının bile haberinin olmadığını sanan japonlar, projeyi iptal eder ve başka silahların üretimine kafa yorar. bu sayede abd, çok büyük bir sorundan kurtulmuş olur.