İkinci El Telefon Alacaklara Tavsiyeler

2. el telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir? 2. el telefon alım satım piyasası pek çok karanlık noktanın olduğu bir yer. İşte bu zorlu ortamda telefon alacaklara birkaç işe yarar tavsiye.
İkinci El Telefon Alacaklara Tavsiyeler
iStock

ülkenin girdiği ekonomik çıkmaz sonucunda, sıfır telefon almak artık lüks sayılıyor. bu durum ikinci el telefon piyasasını şu an şahlandırmış durumda. peki ikinci el telefon almak güvenli mi, ne kadar sağlıklı onu ele alalım ve alacak insanlara tavsiyelerde bulunalım.

- öncelikle faturasının olması çok önemli. daha önce faturasız telefon aldığım ve çalıntı çıkması sonucu karakolluk olduğum ve telefonu iade etmek zorunda kalmışlığım var. faturasız telefon almayın. en çok duyacağınız bahanelerden biri "fatura, ev taşınırken kayboldu" olacaktır. yedi göbek aynı evde oturuyorlar, inanmayın. sonra karakolluk olursunuz, telefon da elden gider.

ekranı, ana kartı, arka kapağı gibi malzemeler, servis dışında değişmişse uzak durun. 1-5 ay arası kesin bir arıza meydana gelir. örneğin ekranın dokunmatiği kendiliğinden işlevsiz hale gelebilir, ya da telefon kökten kapanabilir. asla orijinalinin yerini tutmaz. genelde ucuz malzeme kullanılır ve tecrübesiz insanların elinden geçer.

- darbe ve çizikli telefon almamaya dikkat edin. zira darbe almış telefon bir süreden sonra hata vermeye başlıyor. tabi burası biraz şans işi. ayrıca kozmetik olarak hoş durmaz. (darbe ve çizikler çok ufaksa sorun olmaz.)

faturada ve telefondaki imei'leri mutlaka karşılaştırın. zira telefon yurt dışı, fatura da başka bir telefonun faturası olabilir. çok yaşadım bu durumu.

- en önemli ayrıntıya gelelim; telefonu elinize aldığınızda beyaz bir ekran açın telefonda. ekranda leke, ölü piksel, darbe varsa kendini belli eder.

- herhangi bir müzik açın, eğer ses cızırtılı geliyorsa; ya hoparlör patlamıştır ya da sıvı teması vardır.

- sensör. konuşma yaparken ya da ekrana bakarken sensör otomatik olarak devreye girer. ama sorunlu telefonlarda bu durum sıklıkla yaşanmaz, ara sıra sensör devreye girer. hiç kod ya da sisteme girmeyin. bunu anlamanın en basit yolu: birini arayın, kulağınıza yakınlaştırıp-uzaklaştırın. uzaklaşınca ekran aydınlanıyor, yakınlaşınca sönüyorsa sorun yok. kısa yolu ise; birini arayın ve telefonu masanın üstüne koyun, sensörü elinizle kapatın, ekran kapanıyorsa ve elinizi çektiğinizde ekran açılıyorsa sorun yok demektir.

- parmak izi okuyucu varsa telefonda, iki parmağınızı da okutmadan almayın telefonu. bazı telefonların parmak izi sorunlu olabilir. kesinlikle parmak izini deneyin.

- yurt dışı telefon alıyorsanız; imei attırmayın. zira telefonun genetiği değişmiş gibi bir hal alıyor. bu da kullanışına ve batarya tüketimine etki ediyor. en güzeli pasaporta işlemek.

- satıcı size telefonu verdiğinde, telefon servis dışında bir yerde tamir görmüş ve satıcı bunu size söylemiyor olabilir. siz aldıktan sonra tanıdığınız bir tamirciye veya anlayan bir arkadaşınıza gösterin, ne olur ne olmaz...

- son bir rötuş olarak: telefonu alırken bir arkadaşınızı arayın; iki tarafın da sesi net bir şekilde geliyorsa işlem tamamdır, telefonunuz hayırlı olsun.

Biraz daha teknik detaylara inmek isterseniz

1- ahize, mikrofon ve hoparlörleri test edin. bunu orda hızlıca ses kaydedici ile yapabilirsiniz ya da hattınızı takıp bir görüşme yapsanız daha sağlıklı olur.

2- antutu, geekbench gibi bir kıyaslama programı indirip cihazın aldığı puan ile aynı model başka cihazların aldığı puanı karşılaştırma yapın. donanım-yazılım sıkıntısı var mı bakmış olursunuz.

3- ekranın her noktasına dokunun. mümkünse bir resim çizme programı bulun ve her yeri çizmeye çalışın parmağınızı hiç kaldırmadan. eğer hiç kesintisiz çizebilirseniz dokunmatikte sorun yok demektir. ölü piksel var mı yok mu dikkatlice bakın.

4- bluetooth ve wi-fi bağlantısı kurun. başka bir cihaza bluetooth ile veri aktarmayı deneyin.

5- şarj soketini ve varsa kulaklık girişini 3-5 kez test edin. ses açma kapama, güç tuşu, yakınlık sensörü vs fiziksel donanımları iyicene kontrol edin. yakınlık sensörünü bilirsiniz işte, telefonla konuşurken kulağınıza götürünce ekran kapanıyor mu diye bakın yani.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. eğer bunların hiç birinde bir sıkıntı yoksa ve cihazın dış kozmetiği de aklınıza yattı ise o cihaz yüksek ihtimal sıkıntısız bir cihazdır. pil konusuna gelince o çok değişken bir durumdur, 5 aylık cihazın pili leş gibi olabilir ya da 2 senelik cihazın pili yeni gibi olabilir. o size kalmış baktınız pil yetmiyor, değiştirebilirsiniz.