İnanmakta Zorlanacağınız Güzellikleriyle Birbirinden Hoş Doğa Manzaraları

El değmemiş güzelliğiyle bu kadar cezbedici yerler nasıl olabilir diye insanı hayretlere sokan manzaralar.


mcmurdo kuru vadileri

dünya üzerinde mars gezegenine en çok benzetildiği söylenen yer. antarktika'da bulunan bu vadiye tam 2 milyon yıldır yağış düşmüyor. bunun nedeninin bölgede saatteki hızı 300 km'ye varan katabatik rüzgarı olduğu düşünülüyor. çevresine göre biraz daha nemli olan kayalardaki bakteriler haricinde hiçbir şekilde yaşam belirtisi olmayan bu yer dünyanın en kurak yerleri diye anılan sahra veya atacama çöllerinden çok daha kurak bir soğuk çöldür.

giant's causeway

bir çeşit volkanik faaliyet dizisi ile gelişen ender görülen bir oluşum olan bazalt sütunlarının en tipik örneği kuzey irlanda'da devler yolu olarak da bilinen yerdir. adından da anlaşılacağı üzere hakkında çeşitli efsaneler bulunan bu yer 60 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve günümüzdeki şeklini almıştır. ülkemizde de ankara kızılcahamam'da bir jeosit alanında benzeri bulunmaktadır.


danxia landform

pembe bulut anlamına gelen danxia, çin'de bulunan ve gökkuşağı dağları olarak da bilinen bir yeryüzü şeklidir. mezozoik dönem sonlarında kum taşları ve silt taşlarının bazı minerallerle tortullaşmaya uğraması ve 55 milyon yıl önce hindistan levhasının avrasya levhası ile çarpışması sonucu monoklinal bir yapı oluşturup günümüzdeki şeklini almıştır.

danakil çöküntüsü

etiyopya'da bulunan bu bölge dünyanın cehennemi olarak anılıyor. bölgede sıcaklık volkanik faaliyetlerin de etkisiyle çoğu zaman 50 derecenin üzerinde ölçülüyor. bölge asit havuzları ve gayzerler ile doludur. dünya üzerinde herhangi bir doğal ortamda ölçülmemiş olan 0.2'lik bir ortalama ph değerine sahip. yaşam belirtisinin olmadığı düşünülen bu yerde mart 2017'de bilim adamları ilginç bir keşifte bulundular. ağır metallerle beslenen ve oksijen kullanmayan aşırı asiditeye, tuzluluğa ve sıcaklığa adapte olmuş bir tür bakteri keşfettiler. dünya dışından bir gezegen izlenimi veren bu yerdeki canlı yaşam, uzayda yaşam var mı sorusuna da farklı bir boyut getirdi. bilim adamları dünya'da oksijenin bulunmaması halinde canlı yaşamın toplu iğne başını geçmeyecek büyüklükte olduğunu öngörüyor.

roraima dağı

brezilya ve venezuela arasında bulunan yaklaşık 2800 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuvars dağı. bilim adamlarının kayıp dünya olarak nitelendirdiği bu yer görüntüsü itibariyle oldukça tuhaf. eskiden bu dağın şeklinin insanlar tarafından oluşturulduğu sanılsa da zaman geçtikçe böyle olmadığı anlaşılmıştır. üzerinde bir çok endemik tür bulunduran bu yer oldukça dik kenarlara sahip ve dünya üzerinde bilinen en küçük kurbağaya da ev sahipliği yapmaktadır.

zhangjiajie

en güzelini en sona sakladım. işte burası benim için dünya üzerindeki en ilginç yeryüzü şekli. çin'in hunan eyaletinde bulunan bu ulusal parktaki dağlar ünlü yönetmen james cameron'a avatar filmi için ilham kaynağı olmuştur. öyle ki filmden sonra bölgede bulunan en yüksek dağın adın mountain hallelujah avatar olarak değiştirildi. yükseklikleri 1200 metreye kadar ulaşabilen bu dağlar 380 milyon yıl önce sular altındayken bir dizi jeolojik faaliyet sonucu yeryüzüne çıkıp son şekillerini almışlardır.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?