İnek Bakımı Nasıl Yapılır?

Olur da bir gün inek beslemeyi düşünürseniz aşağıdakileri bilmenizde fayda var.
İnek Bakımı Nasıl Yapılır?
iStock

inek bakımı, kedi ve köpek beslemekten biraz farklıdır. çünkü kedi ve köpek evcildir, inek ise çiftlik hayvanıdır.

bununla birlikte, ineğin de özel ilgiye ve sevgiye ihtiyacı vardır. öncelikle, eğer başka bir canlıdan yararlanıyorsanız ona saygı duymalısınız. ona mutlu bir yaşam sunmalısınız.

yaşadığı ortamın sürekli temiz tutulması gerekir. uyuduğu zemin saman veya gazel gibi yumuşak ve soğuktan koruyan bir katmanla örtülmeli. bu zemin gübre ile kirlendiği için hemen her gün değiştirilmelidir.


ineğin memeleri hassastır, mikrop kapabilir. bunun için sıklıkla kontrol edilmeli, sağmadan önce suyla temizlenmelidir.

düve örsediğinde (kızıştığında) boğaya götürmek gerekir. birçok yerde bu iş veteriner yardımıyla yapılmaktadır. komplikasyon olmadığı hallerde, inek kendi başına doğum yapabilir ama yine de hamilelik boyunca veteriner gözetiminde tutmak yararlı olacaktır.

bu vesileyle, ineğin doğum yaptığı ortamın temiz olması gerektiğini tekrar edelim.

anadolu’da “ağız” denilen, ineğin ilk sütü sevilen bir içecektir. ama bırakınız bunu yavrusu içsin. böylelikle daha sağlıklı ve dirençli büyüyecektir.


inek serbest dolaşmayı, yayılmayı sever. her gün otlaklara götürülerek taze ot yemesi sağlanmalıdır. bu şekilde beslenen ineğin sütü ve yağı daha lezzetli olur. inekler taze mısır ve akasya yemeyi de sever. tarla seyreltilirken çıkan mısırları ona yedirmek ve zaman zaman da akasya budamak gerekir. siz ağaca çıktığınızda, niyetinizi anlar ve sevinir. yukarı bakarak yaprakların düşmesini bekler.

ineklerin de insanlar gibi bol su içmesi gerekir. otladıktan sonra çeşme yalağında bolca içmesi sağlanmalı. ineğin su içerken rahatlaması için ıslık çalabilirsiniz.

akşamları da genellikle kepek ve sebze kabukları katılmış bir yal verebilirsiniz. ancak, çiğ halde zehirli olabilen patates, fasülye gibi sebzelere dikkat etmek gerekir. inekler meyve de sever ancak şekerli gıdalar sindirim sırasında fermente olup alkole dönüşebileceği için ineğinizi sarhoş edebilir. bir de elma, armut, ayva gibi meyveler ineğin boğazına takılabilir, bu çok tehlikelidir. onun için arada meyve yedirmek isterseniz, bütün olarak vermeyin, dörde bölün.


haşere ve asalaklar ineği rahatsız eder. özellikle at sineği acımadan ısırır. eğer hassas olan popo bölümüne yapışırsa, hayvanı deliye çevirebilir. kene de ciddi bir sıkıntı kaynağıdır. bunları dikkatli şekilde, hortumunu koparmadan, çevirerek çıkarmak gerekir. aksi takdirde enfeksiyona yol açabilir. eğer ahırı temiz tutulmazsa, mikrop taşıyan sinekler de gelebilir. o yüzden temizlik önemli!

inek sevilir mi? hem de nasıl! okşanmayı severler, sahibini tanırlar. konuşunca cevap verirler. ulaşamadıkları yerlerinin kaşınmasına bayılırlar: özellikle boynuzlarının arasındaki çukur bölgeyi kaşıdığınızda mest olurlar.

yavrusu ile doya doya vakit geçirmesini sağlayın, allah rızası için. bırakın, yavrusunun büyüdüğünü görsün. danası alınıp götürüldüğünde öyle bir bakar ki ardından, içiniz parçalanır. o da ana! sakın unutmayın.

Muhasebe Müdürlüğünü Bırakıp İnek Alarak Ticarete Atılan Bir Girişimcinin İlham Veren Öyküsü