İngiltere'de Kraliçe II. Elizabeth'in İzlerinin Yavaş Yavaş Silinmeye Başlaması

Kraliçe II. Elizabeth'in ölünü ve Prens Charles'ın yeni Kral olmasıyla birlikte Birleşik Krallık'ta değişecek birçok şey var. İşte onlardan bazıları.
İngiltere'de Kraliçe II. Elizabeth'in İzlerinin Yavaş Yavaş Silinmeye Başlaması

elizabeth'in izini silmeye/değiştirmeye başladı ingiltere. (kanunen böyle olmak zorunda.)

geçenlerde öncelikle kraliyet simgesi değiştirildi

ikinci elizabeth'in simgesi şu idi:


simgedeki e elizabeth'i; ii ikinciyi (romen rakamıyla); r ise kraliçeyi (lâtince regina) temsil ediyor. (taç ise mâlum, kraliyeti simgeliyor)

üçüncü charles'ın simgesi ise şu:


yazışmalarda vesaire ise şu versiyonu kullanılacak:

buradaki c charles'ı; iii üçüncüyü; r ise kralı (lâtince rex) simgeliyor. (taç yine kraliyet)
...

bu arada, şöyle bir durum da var. örneğin, bu charles'ın simgesinin iskoçya versiyonu şöyle:

tepedeki taç, göreceğiniz üzere değişti. bu iskoçya tâcı.
...

bu simge sadece yazışmalar değil, ayrıca posta kutularında da kullanılıyor. yaklaşık 115 bin posta kutusunda da bu simgenin değişimi yapılacak.

bir posta kutusu örneği:


başka bir konu da pul, mühür gibi şeyler

1967 yılından itibaren kraliyet postası ikinci elizabeth silüeti bulunan posta pulları üretmekte idi. artık bu silüetin yerini de charles alacak.

mesela charles'ın 70. doğum günü için 2018 yılında çıkarılmış bir hatıra pulu bırakayım:


sol üst köşedeki silüet değişecek artık. bu arada elizabeth'in anısına çıkarılan hatıra pullarına da şuradan ulaşabilirsiniz: linkroyalmail

diğer bir husus ise milli marş

öncelikle belirteyim ki ingiltere'nin resmî bir marşı yok. fakat 'god save the king' 1700'lü yıllardan beri geleneksel olarak kullanılıyor. -yine de resmî olarak kabul edilmemiş-

birleşik krallık'ta kullanılan marş -marş derken marşın güftesinin bir kısmı-, monarşinin başının cinsiyetine göre değişiyor. eğer kraliçe başta ise 'god save the queen', kral başta ise 'god save the king'.

ilk kıtası şöyle (zaten sadece ilk kıta okunuyor.)

god save our gracious king,
long live our noble king,
god save the king!
send him victorious,
happy and glorious,
long to reign over us,
god save the king!

(king yerine queen koyarsanız eski marş)

gelelim başka bir konuya: para

yaklaşık 60 yıldır kullanılan elizabeth resimli paralar charles resimlileri ile değiştirilecek. endişelenmeyin, hemencecik olacak bir şey değil bu.

mâlumunuz milyarlarca pound'dan bahsediyoruz. ayrıca sadece birleşik krallık'ta kullanılmıyor bu paralar. (belki pound olarak değil fakat bir biçimde başka ülkelerde de yer buluyor) ingiliz milletler cemiyeti'ne üye ülkelerin çoğunda bir şekilde kullanılabiliyor bu paralar.


dolaşımdaki paranın 80 milyar pound civarında olduğunu ve yaklaşık 4.5 milyar banknottan oluştuğunu düşünürsek pek de kolay olmayacağını anlayabiliriz. (bu arada, 29 milyar madenî parayı da unutmayalım.)

mevcut paraların değişimi de kraliçe 52'de tahta geldikten sonra 60'a kadar gerçekleşememiş. 1960'tan sonra ise öncelikle 1 poundda, daha sonra da diğer paralarda peyderpey yerini almış.

meselâ; avusturalyayeni zelanda

başka bir konu da kraliyet garantisi

kulağa saçma gelebilir fakat bazı şirketler (800 civarı) kraliyet garantili. yani aldığınız bir ürünün üstünde şu mührü görürseniz bu markanın prestijli bir marka olduğunu anlayabilirsiniz:


yani o marka, kraliyet ailesi'ne veya üst tabakaya ürün tedarik ediyor demek. (kraliyet ailesi'ne ait değil fakat onlarla bağlantılı demek) hani bizde olur ya 'abi aynısını evimde kullanıyorum' geyiği. işte onun kraliyet versiyonu diyebiliriz. (royalwarrant)

ve son olarak pasaport

pasaportlar hâlâ geçerli fakat ön kapağın içinde yazan bu yazı:

"her britannic majesty's secretary of state requests and requires in the name of her majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary."

şuna dönecek:

"his britannic majesty's secretary of state requests and requires in the name of his majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary."

(bu yazı mevzusu -sanırım- 2020'ye kadar çıkan pasaportlarda vardı ve yenilerde yok.)

velhasıl, bir ölümün ne kadar çok şeyi etkileyebileceğini bir kere daha görmüş oluyoruz. daha benim yazmadığım kim bilir kaç şey vardır. bunlar sadece benim bulabildiklerim.

kaynaklarroyalmintpeopleroyal.ukclassic.fminsiderbbcwiki (pasaport için)euronewsgov.uk (pasaportlar için)