İnsanları Akıllı Telefon Kadar Teknolojik Bir Hale Getirecek Akıllı Lenslerin Sağlayacağı Değişimler

Gözleriniz ile video kaydedebildiğiniz, sağlığınızı hep kontrol altında tutabildiğiniz ve ikili ilişkilerde profesyonelleşeceğiniz bir teknolojiden bahsediliyor. Sözlük yazarı "silver apple", bu akılalmaz akıllı lens teknolojisinin insanlara yaşatabileceği gelişmeleri anlatmış.
İnsanları Akıllı Telefon Kadar Teknolojik Bir Hale Getirecek Akıllı Lenslerin Sağlayacağı Değişimler
iStock


akıllı lensler, baş parmağınızın yerini göz kapaklarınızın alacağı geleceğin teknoloji.

hepimizin kabul edeceği büyük bir kırılmanın önemli bir noktası olabilir. filmlerde, kitaplarda bir çip takılır, başka bir şey bizi takip eder korkusu vardı. ama bu akıllı lensler sayesinde takip ve araştırma gücümüze, yazılımların sunacağı öneriler de eklenince bildiğiniz tony stark olabileceğiz. 


tabi pazarlamasını yapmak yerine, gerçekten sırayla neleri değiştirebilir gelin beraber inceleyelim

çoğu yerde akıllı kontakt lens olarak geçiyor fakat akıllı cep telefonlarında olduğu gibi bir kelime eksilip akıllı lens, smart lens gibi iki kelimede kullanacağımız bir ürün olacak diye düşünüyorum. akıllı telefonlar ortadan kalkacak. evet, sıkıldık akıllı telefonlardan. şu an en iyisi bile çok işlevli değil. artıları elbette vardı ama bir masaüstü bilgisayarın verdiği rahatlığı bile veremediler. örneğin; geniş ekranda film, dizi seyredemedik, autocad tarzı programları kullanamadık, futbol, araba yarışı tarzı oyunları oynayamadık, ekranı küçük olduğu için kullanması zordu. bir de şarj sorunu var. 

peki akıllı lensler bize neler sağlayacak?

mission imposible ghost protocol filminde trevor hanaway (lost'tan meşhur sawyer) yüz tanımlamak için kullanmıştı akıllı lensi. sene 2011. 


yine aynı filmde jeremy renner gizli belgelerin fotoğraflarını çekmek için kullanıyordu. çektiği fotoğrafların çıktısını aynı anda diğer taraftan alabiliyordu.


video ve fotoğraf çekimi; tehlikeli bir yenilik

özel hayatın gizliliği konusu mobeseler yüzünden tartışma konusu, bu bir de üstüne herkesi mobese kamerası yapacak. kötü amaçlı kullanılacaktır ama diğer yandan, hem çok pratik olacak hem de neredeyse her gördüğünüzü kaydedebileceksiniz. yani arada bir kameranın yarattığı mesafe sorunu olmayacak, daha dikkatli bir şekilde zoom yapıp açıyı ayarlayabileceksiniz.

sağlık konusuna gelince

google'ın aldığı patente bakılırsa, göz yaşımızdan alınacak örnekle, biyolojik verilerimiz bir cihaza aktarılacak ve sürekli takip edilebilecek.akla ilk kan şekeri düzeyi geliyor. inanılmaz faydalı bir yenilik. zamanla çıkacak yazılımlarla vücudumuz hakkında güncel çok daha detaylı bilgiler alabileceğiz.

sağlık ile ilgili bir tartışma konusu var; yıllardır lenslerin aslında retinaya hatta daha fazlasına zarar verdiği yönünde. bu tarz akıllı lenslerle beraber bu zararın artacağını düşünenler var. sonuçta gözünüzde elektonik değişiklikler olacak. fakat işin diğer tarafında, bu akıllı lensler vasıtasıyla normal lenslerden daha öte bir görüş açısı dijital olarak kazanılabilir. yani daha uzaktaki bir yeri internetin verdiği bilgiler vasıtasıyla - örneğin uydu görüntüsü - görebileceksiniz.

google'ın aldığı bir diğer patent engelliler için

buna göre akıllı lensi kullanan görme engelli kişi, yol tarifini bir kulaklık vasıtasıyla alabilecek. yol üzerinde bir çukur, bir tümsek varsa ya da önünde dikkat etmesi gereken başka bir engel varsa uyarılacak. sosyal hayata adapte olabilmeleri için büyük bir artı.

sosyal hayat demişken

bu konuda da çok ilginç gelişmeler olacaktır. örneğin; ikili ilişkiler hiç eskisi gibi olmayacak. biliyorsunuz, vücut hareketlerinden, ne anlatmak istediğinizi gösteren birçok yayın var. bu yazılımların lensle birleşmesini hayal edin. örneğin, karşınızdaki kişinin nefes alıp verme hızını ölçen bir yazılım olacak. siz konuşmaya başlayınca bu hızın kayda değer bir şekilde arttığını gösterecek. hatta bunu puanlayacak ve kişiyi olası kategorilere ayıracak. bu konuyla ilgili yapılmış harika bir video var.


enerji konusuna gelince

alınan patentlere bakılırsa, şarj sorunu yaşamayacağız. hatta şarj kelimesini bile kullanmayabiliriz. gözümüzü açtığımızda lensin ekranın sağ üst köşesinde şarj seviyesini gösteren çubukları bile görmemize gerek kalmayabilir. çünkü güneş enerjisiyle şarj olabilecek kadar enerji yetebiliyor. (bir yerde ay ışığını da okudum ) 

şarj konusuyla beraber bir de fiyat konusu var; bu kadar muazzam gelişme sunan küçücük bir lens kaç para olur? 

zor bir soru. fakat malzemesi çok olan bir ürün, seri üretimle beraber ucuzlar. hatta bir yerden sonra o kadar ucuzlar ki, kullan at lensler gibi tüketmeye başlayabiliriz. malum göz sağlığı.

orta vadede akıllı, hareket kabiliyeti yüksek robotlar üretileceğini zannetmiyorum. daha çok bilgisayar teknolojisiyle cihazların daha küçülüp insanlara entegre edileceğini, birkaç jenerasyon sonra, insanların çok daha zeki olacağı kanaatindeyim. tabi herkes için geçerli değil. bu kırılmanın miladı da akıllı lensler olacaktır.