İnsanlık Halinin Birbirinden Saçma Hallerini Anlatan Edebi Tür: Absürt Edebiyat

Absürt edebiyat nedir? Ünlü yazarları kimlerdir? Lisede klasik adı altında okuduğunuz pek çok kitabın esasında bu türe dahil olduğunu duyunca şaşıracaksınız.
İnsanlık Halinin Birbirinden Saçma Hallerini Anlatan Edebi Tür: Absürt Edebiyat
Kafka'nın Dava romanının çizgi roman uyarlamasından bir kare.

absürt edebiyat varoluşçu hissiyatla, insanlık halinin absürt/saçma durumlarını anlatmak için zamandan bağımsız hikaye anlatımı, gerçeküstücülük ve komedi kullanan bir edebiyat türüdür.

genellikle amacı olmayan veya hayatları ile ilgili bir hayal kırıklığı yaşayan insanları, insanlık durumunun saçmalığını, kendisini aşan bir evren karşısında insanın yalnızlığını, varoluşun ve hayatın tekrarlayan/mekanikleşen doğasını konu alan romanları, kısa öyküleri, filmleri ve oyunları içerir.

ekşi sözlük'te hayatın tekrarlayan ve mekanikleşen (sisifos söyleni) doğası hakkında sık sık absürt başlıklar görmekteyiz. yani sözlükte de entry bazında yapılan bir edebiyat akımı :)

(bkz: iş+ev+araba+eş+çocuk)
(bkz: sıradan bir hayat yaşayıp geberip gitmek)
(bkz: memur olup sıradan bir hayatla geberip gitmek)
(bkz: evlenip sıradan bir hayatla geberip gitmek) vs...


bu akımın ana temalarına gelince

mantıksız mantık: absürt hikayelerin bazı unsurları okuyucuya hemen anlam ifade etmeyebilir ve olaylar veya sahneler sıra dışı, gerçeküstü veya anlaşılmaz görünebilir.

varoluşsal kaygılar: absürt kurguda sıklıkla, ölümden sonraki yaşam, insan olmanın ne anlama geldiği veya ahlaki iyi ve kötünün karmaşıklığını anlatılır.

kara mizah: absürdizm genellikle tabu konuları hafife alır. şiddet, cinsellik veya ölüm temalarıyla okuyucuyu kasıtlı olarak kışkırtmayı amaçlar.

hiciv: toplum, hükümet ve şirketlerle alay eden hiciv veya komedi biçimindeki sosyal eleştiriyi görmek yaygındır.

nihilizm: absürt kurgudaki karakterler genellikle insan yaşamında bir amaç bulamazlar, din ve ahlakın anlamsızlığını tartışırlar.

Franz Kafka

önemli absürt edebiyat eserleri

godot'yu beklerken (samuel beckett): godot adında bir kişinin gelmesini beklerken insan varoluşu hakkında varoluşçu sorular soran vladimir ve estragon adlı iki karakterin hikayesi. (ayrı bir yazıyı hak ediyor bu eser.)

dönüşüm (kafka): gregor samsa bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur.

dava (kafka): yargılanan, ancak hangi suçu işlediğini veya onu kimin suçladığını bilmeyen bir adamın hikayesi

veba (albert camus): gizemli bir anlatıcının bakış açısından bir şehri kasıp kavuran veba ve sebep olduğu psikososyal olaylar.

yabancı (albert camus): duygularını dile getirdiği ve toplumun istediği kalıba girmeyi reddettiği için dışlanan ve işlediği cinayetten dolayı ölüm cezasına çarptırılan meursault adında bir adamın hikayesi.