İnsanoğlu, Hangi Oyunları Hangi Sebeplerle Oynar?

Oyun çeşitleri ve bu oyunları neden oynadığımıza dair kısa ancak fikir verici bir yazı.
İnsanoğlu, Hangi Oyunları Hangi Sebeplerle Oynar?
iStock

fransız sosyolog roger caillois, oyunlar ve insanlar kitabında (man, play and games (les jeux et les hommes)) oyun biçimlerini dört kategoride sınıflandırıyor:

agon veya rekabet

örneğin, satranç neredeyse tamamen agonistik (rekabete dayalı) bir oyundur.


alea veya şans

örneğin, bir slot makinesinde oynamak neredeyse tamamen tesadüfi bir oyundur.


mimesis veya rol oynama

örneğin, bir karakteri canlandırmak için dans etmek, taklit.


ilinx (yunanca girdap)

veya vertigo, algıyı değiştirme, baş dönmesi, bozukluk veya kontrol kaybı anlamında. örneğin, halüsinojenler almak, hız trenlerine binmek, düşene kadar dönen çocuklar...


ayrıca caillois, yapılandırılmış ve kuralları ortaya konulmuş oyunlar (ludus) ve yapılandırılmamış, kuralsız ve spontane gelişen aktiviteler (paidia) olarak da bir ayrım yapar. paidia'dan ludus'a doğru bir eğilim olduğunu söyler. yani, spontane gelişen aktivitelerde ve oyunlarda, kurallı olmaya doğru bir yönelim vardır. bunu da insanın doğası ile ilişkilendirir.

caillois ayrıca, şans oyunları doğası gereği kısıtlama ve diğer oyuncuların hamlelerini bekleme oyunları olduğundan, paidia ve alea'nın bir arada var olamayacağını vurgular. benzer şekilde, ludus ve ilinx de uyumsuzdur, çünkü yapılandırılmış kurallar yoktur. uygulanan herhangi bir kural ise sadece ilinx'i frenlemek içindir.

mesela poker hem alea hem de agon'u içerir. çünkü kartların karılması şans unsuruna dayanırken, kurallar çerçevesinde strateji geliştirmek rekabete dayanır. izleyicisi olan sporlarda oyuncuların rekabeti agon'a dayanırken kendilerini sahadaki oyuncuların yerine koyanlar mimesis'e dayanır.

agon'da, rekabette bir tarafın üstünlüğü artarsa oyun bitebilir. alea'da yani şansta ise, oyuncunun etkisi tamamen belirsizleşirse ya da tamamen pasif, etkisiz olduğunu anlarsa oyun yine sonlanabilir. dolayısıyla oyun kimseye ait olmayan bir noktada konumlanmalıdır.