İstenilen Etkiyi Yaratarak Filmin Bütün Rengini Değiştiren Görüntü Yönetmenliğinin İncelikleri

Sözlük yazarı "kmc", teknik bilgi, yaratıcılık ve yetenek üçlemesinin bir arada buluştuğu görüntü yönetmenler ne yapar, anlatmış. Filmi bambaşka bir noktaya taşıyabilecek güce sahip olan görüntü yönetmenlerinin sırlarına bakalım.
İstenilen Etkiyi Yaratarak Filmin Bütün Rengini Değiştiren Görüntü Yönetmenliğinin İncelikleri
iStock

görüntü yönetmeni, inanılmaz sorumluluk sahibi bir kişidir.

ayrıca daha önce belirtilen "görüntüsü alınan şeylerin kadrajlarını belirleyen kimse" tanımı, görüntü yönetmeninin yaptıkları içinde afedersiniz komik kaçmaktadır. 

şimdi olaya kısaca bir bakış atalım

görüntü yönetmeninin sorumluluğu pre-production adı verilen çekim öncesi dönemde fiilen başlar. öncelikle elemanın hayvan gibi teknik bilgisinin olması, film ve ışık konusunda en son teknolojileri takip eden ve hatta aşmış bir görüntü yönetmeni ise yeni teknolojiler geliştiren bir adam olması gerekir ki (bkz: janusz kaminski).

Janusz Kaminski


öncelikle hangi sahnede hangi filmlerin ve ışık sistemlerinin kullanılacağının hesabını kitabını yapar, stokları ayarlar. hangi sahnede hangi kameraların ve lenslerin kullanılacağına karar verir. kullanılacak filmin, ışığın, kameranın ve lenslerin hangi etkileri yaratacağını önceden planlar. bu aşamada yönetmenle ikiz gibi olurlar, olmak durumundadırlar.

çekim aşamasında ise kameraların ve ışıkların yerleştirimini ayarlar. çekimi yapılan sahnenin kompozisyonunu ve atmosferini düzenler. ayrı günlerde yapılan çekimler arasında görsel olarak devamlılığı sağlamak durumundadır.

çekim sonrası post-prodüksiyon ortamı ise görüntü yönetmeninin asıl sihrini kullandığı yerdir, zira filmin banyo edilmesi sırasında her sıkı görüntü yönetmeninin yaptığı bir takım trick'ler vardır ki (bkz: janusz kaminski) bazı sahnelerde oha olmanızın sebebini yaratırlar.


küçük bir örnek vermek gerekirse, kaminski'nin yaptığı trick'lerden biri mesela sahneyi normalden 5 kat fazla aydınlatıp, diyaframı dibine kadar kısmak, sonra banyoda az tutup, tespite sokmadan çıkarıp, filmin hala gelişmesini sağlamaktır; birtakım insanların photoshopla, after effects'le yaptıklarını eleman banyo işlemi sırasında yapmaktadır, tanrıdır. ayrıca bu eleman panavision'a özel lens tasarlayıp yaptırttığı için mümkünatı yok aynı görüntüleri kopya edemezsiniz. hadi kastınız yaptınız diyelim, elemanın banyo sırasında yaptığı trick'leri asla öğrenemeyeceğiniz için yine öyle mal mal bakarsınız :)

yani görüntü yönetmenliği hem teknik bilgi hem de sanatsal açıdan yetenek ve yaratıcılık gerektiren çok ama çok zor bir iştir, türkiye'de bu işi hakkıyla yapan bir insan duymadım görmedim.