Kafasına 1 Metre Demir Çubuk Giren Adamın Hayatında Olan Değişimler

Kafasına 1 metre demir çubuk girmiş olan Phineas Gage, yaşıyor yaşamasına ama hayatında değişen şey ne kafatası ne de fiziksel sağlığı. Gage, bu olaydan sonra bambaşka biri haline geliyor.

1848 yılında amerikadaki bir demiryolu inşaaatında yaşanan bir patlama sonucu, sol yanağından giren ve sol gözünü parçalayıp beyninin on lobundan kafatasını delerek çıkan 2,5 cm. eninde 1 m. uzunluğundaki demire rağmen yaşamayı sürdürebilen ve bir kaç ay sonra iyileşen amerikalı demir yolu işçisi.
bu olaydan sonra gage'de enterasan kişilik özellikleri görülmeye başlamış; musrif, anti sosyal, küfürbaz biri olmuştu. yaklaşık 13 yıl sonrada sefalet içinde ölmüştür. bu olay tıp tarihine geçmiş ve insan davranışının biyolojik temelleriyle ilgili araştırmalara tarihsel bir başlangıç oluşturmuştur.

ayrıntılar icçin bakınız: bilim ve teknik, sayı:407

Kazadan kurtulması bir yana gözünün birini kaybetmesi dışında herhangi bir hasar da kalmıyor. Fakat Gage'in karakterinde ciddi değişiklikler oluyor.

bu abimiz kazadan sonra bir kaç ay içerisinde iyileşir, standart ıq testlerinden normal puanlar alır, bellek ve dikkat testlerinde başarılıdır (korunmuş temel bilişsel süreçler). fakat günlük hayatta daha önce de söylendiği gibi karakteri değişmiştir (sorunlu, finansal ve sosyal karar verme süreçleri...).

gage' in kafatası ıowa laboratuarında incelenmiş ve hasarlı bölgenin 'vetromedyal prefrontal korteks' olduğu tespit edilmiş.

vmpfk: spesifik bir uyaran ya da karmaşık çevresel koşul ve fizyolojik değişim (somatik durumun) ilişkisinin işaretlenmesi.

vmpfk lezyonlu hastalarda duygusal içeriğe sahip uyaranlara somatik tepki yok.

duygusal tepki ve hissetme faaliyetlerindeki azalma, deneyimin etkisinin ortadan kalkmasına neden olur. deneyimin ve eski bilgilerin karar verme süreçlerine girdi olarak alınmamasından dolayı, vmpfk hasarlı hastalar karar verirken yalnızca anlık hesaplamalar yaparlar.

Gage’in kafasına giren demir çubuk ve kafatası şu anda Harward Üniversitesi Tıp Kütüphanesi Müzesi'nde sergileniyor.
Kaynak: wordpress