Kakao Çekirdeğinden Ürünün Paketlenmesine Kadar Çikolata Yapımının Aşamaları

A'dan Z'ye kadar çikolata yapımı nasıl aşamalar gerektiriyor sorusuna Sözlük yazarı "ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates" açıklık getirmiş.
Kakao Çekirdeğinden Ürünün Paketlenmesine Kadar Çikolata Yapımının Aşamaları
iStock


çikolata üretimi ilk etapta ormanlardan kakao ağacının meyvesinin toplanmasıyla başlar. kakao ağaçları tropik ormanlarda bulunur ve çoğunlukla orta ve güney amerika, batı afrika ve güney asya bölgelerinde yetişirler. kakao ağacının hasat işlemi makine kullanmadan, elle yapılmalıdır. ilk etapta kakaonun tohum kapsülleri toplanır, daha sonra kakao tohumları ayrıştırılır ve yığın halinde yerleştirilir. daha sonra toplanan bu kakao tohumları toplu üretim için üreticiye gönderilir.

bir yıl içerisinde en fazla kakao üreten 7 ülke ise şunlardır

1 - fildişi sahilleri

2 - gana

3 - endonezya

4 - brezilya

5 - nijerya

6 - kamerun

7 - malezya

kakao tohumları, kakao ağaçlarının dallarında koza şeklinde yetişirler. bu kozalar bir futbol topunun büyüklüğü kadardır. kozalar ilk etapta yeşil renkte olurlar ve olgunlaşınca turuncuya dönerler. kozalar olgunlaşınca, hasatçılar kakao bahçelerine giderek buradaki kakao kozalarını özel bıçaklarıyla ağaçlarından keserler.

Kakao kozaları
Ağaçtan kakao kozalağı toplayan bir kadın

hasat işleminde makine kullanılırsa ağaçlar veya kozalar zarar görebilir, bu yüzden işçiler meyveleri toplarken alçaktakileri için ellerini, yüksektekileri içinse uzun mızraklara geçirilmiş kısa ve kancalı bıçaklarını kullanırlar.

kakao kozaları sepetlere toplandıktan sonra, işlenmek üzere başka bir yere götürülür. burada kozalar açılırlar ve kakao çekirdekleri ayıklanır. her kozada 50 taneye kadar kakao çekirdeği bulunabilir. taze kakao çekirdekleri kahverengi değildir ve tatlı bir tada sahip değildirler.

çekirdekler mayalanma işlemi görürler. burada ya büyük, derin ve ısıtılmış tepsilere koyulurlar ya da muz ağacının geniş yapraklarıyla kaplanırlar. eğer hava ısısı uygunsa, direkt güneş tarafından ısıtılmaya da bırakılabilirler. işçiler belli aralıklarla gelir ve çekirdekleri karıştırırlar ki bütün çekirdekler aynı ölçüde mayalansın. mayalanma sırasında çekirdekler kahverengine dönerler. bu işlem beş ile sekiz gün arasında zaman alır.


mayalanma işleminden sonra, kakao çekirdekleri kurutur. çiftçiler mayalanmış çekirdekleri tepsilerin üzerine yayarlar ve kuruması için güneşte bırakırlar. kurutma işlemi genellikle bir hafta kadar sürer ve çekirdekler kuruduktan sonra önceki ağırlıklarının yarısına düşerler.


kakao çekirdekleri çikolata fabrikalarına ulaştıktan sonra, çikolata olmak için arıtılmaya hazırdırlar. genellikle çikolata üretme işleminde farklı aşamalar uygulanabilir. bunun sebebi farklı türde kakao ağaçlarının olmasıdır ancak çoğu fabrika benzer makineleri kullanarak kakao çekirdeklerinden kakao yağı ve çikolata üretirler. öncelikle, mayalanmış ve kurutulmuş kakao çekirdekleri arıtılır. ardından eriyinceye kadar ısıtılarak çikolata likörüne dönüştürülürler. son olarak, üreticiler çikolata likörünü şeker ve sütle karıştırıp, üzerine başka tatlar eklerler. karıştırma işleminden sonra, sıvı çikolata büyük teknelerin içinde bekletilirler. bu teknelerden, üretilecek olan çikolata kalıplarına koyulurlar ve daha sonra bu kalıplardan paketlenerek, satış için hazır hale getirilirler.

aynı zamanda şöyle bir video bulunur

bu videoda öğrenciler yapay çikolata yumurtaları yapmışlar ve bunları 6 ay boyunca bekletmişlerdir. 6 ay sonunda yumurtaları kırıp açtıklarında, yumurtaların şeker kristalleri üretmeye başladıklarını fark etmişler.