Kar Yağmadığı Zamanlarda Bile Neden Kış Lastiği Kullanmalıyız?

Dört mevsim lastiklerle kış lastikleri arasında birçok önemli teknolojik fark var. Bu farkları kısaca açıklamak gerekirse...
Kar Yağmadığı Zamanlarda Bile Neden Kış Lastiği Kullanmalıyız?
iStock

1. her lastiğin optimal bir yere tutunma gücü ve bu gücün bağlı olduğu bir kullanım sıcaklığı vardır. kış lastiklerinde bu sıcaklık, yaz lastiklerinden daha düşüktür. bu sebepten ötürü özellikle karlı zeminlerde yaz lastiklerinden çok daha iyi bir yere tutunma söz konusudur.

2. lastiğin yere tutunması için lastik üstündeki diş aralıklarının açık olması gerekir. kış lastiklerinin elastiki yapısı gereği arabanın ağırlığıyla her turda yere temas eden yüzey, iki dışı birbirine yakınlaştırır ve o dişler arasındaki karı dışarı bastırır. böylece bir dahaki dönüş turuna araları temizlenmiş ve birim yüzeye daha fazla baskı yapabilen lastik mümkün kılınmış olur. bu özellik kar yüzeyinin düşük olduğu şehir içi kullanımlarda çok önemlidir.


3. ıslak ve karlı zeminlerde kış lastiği, yaz lastiğine oranla %30'lara kadar daha kısa fren mesafesi sunar. aynı tutunma gücü hızlanmalarda da geçerlidir.

4. gelişmiş ülkelerde kışın, yaz lastiğinizle yapacağınız kazalarda kasko geçersizdir. size tavsiyem bunu sigortacınıza bi sormanız. her sözleşmede o küçük küçük, word 4 büyüklüğünde yazılmış yazıların içinde böyle bir ibare olabilir, dikkat edin.

5. yaz lastiklerinde minimum lastik diş kalınlığı 1.6 mm iken, kış lastiğinde (ikinci maddede anlattığım işlevden ötürü) bu en az 3 mm olmalıdır.


sokaktaki vatandaş, önünüzdeki araba, en önemlisi kendi ve yakınlarınızın güvenliği için, sıcaklığın 5 derecenin altına düştüğü sıcaklıklarda kar yağmasa bile (birinci nedenden dolayı) kış lastiği kullanın.

boyu 1.40'dan az olan çocuklarınızı ön koltukta oturtmayın (patlama anında hava yastıkları o boydakiler için tehlikeli oluyor) arka koltukta mutlaka çocuk oturağıyla oturtun. yine arka koltuklarda otururken de emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin.

Benzinli ve Dizel Araçların 2018 Maliyetlerinin Karşılaştırması