Kendi Kendine Konuşmak Delilik mi Yoksa Yüksek Zeka Belirtisi mi?

Sosyal açıdan ruh sağlığının bozuk olması şeklinde yorumlanan kendi kendine konuşma, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yüksek zekaya işaret ediyor.
Kendi Kendine Konuşmak Delilik mi Yoksa Yüksek Zeka Belirtisi mi?

sosyal açıdan ruh sağlığının bozuk olması şeklinde yorumlanan kendi kendine konuşma, ingiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yüksek zekaya işaret ediyor.

araştırmaya katılanların bazılarına kendilerine verilen görev listesini yüksek sesle okumalarını diğerlerine ise sessiz okumaları söylenmiş. araştırmanın sonunda ise yüksek sesle okuyan katılımcıların yaptıkları işe daha iyi konsantre oldukları ve verilen görevlerde daha başarılı sonuç elde ettikleri gözlemlenmiş.

araştırmacılara göre yüksek sesle kendimizi duymamız hafızamızı, düşüncelerimizi ve planlarımızı daha iyi organize etmemizi sağlıyor, zihnimizi odaklamamıza ve kendimizi motive etmenizde bize yardımcı oluyor.

nikola tesla ve albert einstein gibi bilim insanlarının da kendi kendilerine konuştuğu biliniyor.

wisconsin üniversitesi'nden gary lupyan'in yaptığı araştırmada deneklerin bir kısmından bilgisayar ekranında gördükleri cisimlerin ismini yüksek sesle tekrarlamaları diğerlerinden ise sessizce tekrarlamaları isteniyor. yüksek sesle tekrarlayanların cisimlerin yerlerini tespitte daha başarılı oldukları görünüyor.

psikolog anne wilson schaef hatalarından aynı yöntemi uygulamalarını istemiş. kızgın oldukları konuyu yüksek sesle dile getiren hastaları daha çabuk sakinleşerek sinirlendikleri konularla daha rahat başa çıkmayı başarmışlar.

michigan üniversitesi'nden ethan kross 2014 yılında yayınladığı makalesinde kendi kendine konuşmanın öz güveni yükselttiğini ve kişinin daha iyi hissetmesini sağladığını tespit etti.

hastalar kendileriyle ilgili sorunları hakkında konuşurken "ben" demek yerine adlarını ya da "sen" ve "o" gibi zamirler kullandıklarında ve sorunu sesli dile getirdiklerinde olaya dışarıdan bakabiliyor, kafalarına takılan sorunlara objektif yaklaşıp sorunları daha rahat çözebiliyorlar.

nörosikolog dr. paloma mari-baffo'ya göre kendi kendimize konuşmamız zor görevler esnasında kontrol sağlamamız ve konsantrasyonumuzu yükseltmemizi sağlıyor. kendi kendine konuşma beynin daha iyi ve verimli işlediğinin bir işareti olarak görülebilir.

kendi kendine konuşma ruh sağlığının bozuk olduğu anlamına değil kişinin daha zeki, kendi duygu ve düşüncelerini daha iyi organize edebilen, kendini motive eden bir birey olduğu anlamına geliyor.

kendi kendine konuştuğu icin deli diye yaftaladığımız insanlar bizden zihinsel açıdan daha sağlıklı hatta belki de üstün zekalı olabilir.

http://bigthink.com/…-be-just-what-your-brain-needs
http://www.bbc.com/…lf-is-the-first-sign-of-success
http://www.mirror.co.uk/…lf-out-loud-helps-10363142