Kullanan Bir Askerin İfadesiyle "Uçma Görevi Almış Bir Silah": A-10 Thunderbolt Savaş Uçağı

Kara kuvvetlerine destek amacıyla üretilen Thunderbolt'lar, askeri mühimmat tarihinde ayrı bir yere sahip.
Kullanan Bir Askerin İfadesiyle "Uçma Görevi Almış Bir Silah": A-10 Thunderbolt Savaş Uçağı

Temel bilgiler

vietnam savaşında çok fazla hava saldırısı tekniği deneyen fakat hiçbirisinde başarılı olamayan abd, yakın hava desteği gerçekleştirebilecek bir uçağa ihtiyacı olduğunu anlamış ve bu ihtiyaç abd'nin tank katili veya tank avcısı olarak da bilinen a-10 thunderbolt ii'nin üretimesiyle sonuçlanmıştır.

tank avcısı olarak bilinen a-10'lar aslında soğuk savaş döneminde abd'nin baş rakibi olan sovyetler birliği'ne karşı alınmış bir önlem olarak üretildi. yayılmacı bir politika izleyen sovyetler birliği'nin ileri tank gücünü avrupa'ya yayması ve abd'nin vietnam savaşındaki başarısızlığını böyle bir senaryoda avrupa'da da elde etmesi abd için hem hezimet hem de tam bir kabus olurdu. bu nedenle de a-10 tasarlandı ve acil olarak 1972'den itibaren üretilmeye başlandı. fakat 1976'den itibaren görev almaya başladı.


fairchild republic firması tarafından üretilmiş olan a-10 thunderbolt ii koskoca bir hava platformudur. kara birliklerine hava desteği sağlamak için üretilmiş olan a-10 thunderbolt ii'ler 300 m'ye kadar inebilmektedir. düşük irtifalarda da görev yapabilen a-10 thunderbolt ii'lerin ana silahları, burnundaki 30 mm'lik makinelisi ve taşıdığı bomba ve güdümlü füzeleridir.

geniş kanatları sayesinde üstün bir manevra kabiliyetine sahip olan a-10'un zırhı çok kuvvetlidir. düşük irtifalarda hasar alsa bile pilotun uçağı üsse geri döndürebileceği şekilde tasarlanmıştır. pilot kabinin etrafı 38 mm'lik bir titanyum zırh ile kaplıdır. zırh sadece kokpit ve yakıt deposunda vardır.

a-10'lar ilk defa köfrez savaşında gündeme gelmişlerdir. saddam hüseyin'in tanklarını imha eden a-10'ların bazılarında 30 cm büyüklüğünde uçaksavar mermi delikleri görülmüş fakat bu halde bile a-10'lar üsse geri dönebilmişlerdir.

ilki 10 mayıs 1972'de üretilen a-10 thunderbolt ii, 1984 yılına kadar üretilmeye devam etmiştir. toplamda 716 adet üretilen bu tank avcılarının birim maliyeti ise 18.8 milyon $'dır.

bu tank avcıları o kadar sağlam yapılmıştır ki hala servistedir. hatta ekim 2015'te suriye iç savaşında bile görev yapmak üzere incirlik üssüne indirilmiştir.

tartışmasız üretilmiş en vurucu ve en sağlam yakın hava desteği uçağıdır

savaş uçakları konusunda her alanda amerika'ya rakip olabilen rusya bu uçak karşısında sukhoi su-25'i tasarlamış fakat bu uçak a-10 thunderbolt'un tam bir karşılığı olamamıştır. a-10 thunderbolt'lar en büyük süksesini envanterden kaldırılmak üzereyken başlayan körfez savaşı zamanında yapmış, ve yakın hava desteği konusunda ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamıştır. a-10'ların vuruş gücü ve manevra kabiliyeti çok kuvvetli olsa da en önemli özelliği zırhıdır. alçak irtifada ve yavaş uçtuğu için zırhı çok sağlam bir şekilde üretilmiş ve bu sayede diğer uçakların aldığı hasarların çok daha fazlasını almalarına rağmen düşmemişlerdir.

bu uçağı asıl ölümcül yapan şey şudur

bu, gau-30 mm avenger topu veya düşük irtifadaki manevra kabiliyeti değil üzerinde taşıdığı targeting pod'dur yani aa/aaq-28 (v)'dir. targeting pod bu uçağa diğer avcı/bombardıman uçaklarındaki kabiliyeti kazandırmakla beraber diğer uçaklarda olmayıp da bu uçağa özgü olan yukarıda yazdığım iki şey ile birleşince ortaya gerçek bir ölüm makinesi çıkıyor. tgp'yi 30 mm'lik topuna sabitleyip hedefi, topun baktığı noktayı tgp ile millerce öteden, görebilir veya tgp ile tespit ettiğiniz hedefi maverick (agm-65) füzesi ile hurda yığınına çevirebilir veya lazer güdümlü bombalarla (gbu-12 gibi) hedefi yaklaşık yüzde yüzlük bir başarı oranı ile 20.000 feet gibi bir irtifadan imha edebilirsiniz. bu uçağın en sevdiğim yanlarından birisi de tf34-ge-100 motorlarından çıkardığı o karakteristik sestir. dcs a10-c warthog ile çok fazla içli dışlı olunca bu makineye göbekten bağlanıyorsunuz. paint scheme olarak 74th ft (flying tigers) candır, baldır.

diğer abd mermileri gibi, zayıflatılmış uranyum (depleted uranium) mermi atmasının esas nedeni ağır bir metal olan uranyumun menzil içinde ataleti sayesinde daha az yavaşlayarak zırha çarpmasıdır. mermi çapı standart kalır, ağırlığı artar. çarpma anında ya da sonrasında normalde yaptığı ışımadan fazlasını yapmaz, yalnız bu bile bulunduğu yerdeki canlılarda kansere neden olur ki o konuyu ekşi sözlük'te, depleted uranium başlığında incelemekte fayda var, bunu yapan insan değildir.

Dönünce Sizi Aylarca TBT'siz Bırakmayacak Muhteşem Tatil Yerleri

Döneminin Açık Ara En İyi Savaş Uçağı MiG-29'a Dair Bilinmesi Gerekenler