Marvel Sinematik Evreni'ne Katılan Shang-Chi'nin Fragman İncelemesi

Shang-Chi kimdir? Marvel Sinematik Evrenine kendi filmi Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (Shang-Chi ve 10 Yüzük Efsanesi) ile katılacak olan Shang-Chi'nin Marvel içindeki yerini ve yeni yayınlanan fragmanının incelemesini aktarıyoruz.

Fragmanı önden verelim

shang-chi, marvel'ın 70'li yıllarda yarattığı ve master of kong fu çizgi romanlarıyla okuyucusuyla buluşturduğu, yayınlandığı dönemin dikkat çekici karakterlerinden biri. o yıllardaki popülaritesini günümüze kadar koruyamasa da her zaman marvel evreninin içinde kalan, avengers ekibine bile katılmış sevilen bir karakter oldu. film duyrulduğundan beri marvel evreninde daha fazla ön plana çıkmaya başladı. en önemlisi tekrar ongoing çizgi roman serisine kavuştu.

marvel studios bilindiği üzere yola spider-man, fantastic four ve x-men gibi a-list karakterleri elinde olmadan çıktı. o yüzden fazla bilinmeyen karakterlerin yıldızını parlatmada ustalar. guardians of the galaxy, ant-man, doctor strange, captain marvel vb. shang-chi'nin de benzer şekilde çok başarılı olacağı inancındayım. shang-chi'nin gelişimini aslında daha çok black panther'a benzetebiliriz.


son yıllarda hollywood'da ciddi bir diversity hareketi var

farklı ırktan karakterlerin hikayesi, cinsel yönelimi farklı olan karakterler, kamera önünde ve arkasında kadın erkek eşitliği hollywood'un ana odaklarından biri. bu hareketi desteklemekle birlikte çok önemli bir noktanın olduğunu düşünüyorum. o da şahsen doğru diversity dediğim bir şey. yani bilinen bir karakteri alıp ırkını ya da cinsiyetini değiştirmek bence doğru diversity değil. doğru olduğuna inandığım şey diverse kültürden gelen karakterlere film çekmek. mesela tony stark'ı siyahi yaptığımız zaman hikaye anlamında o kültürü yansıtan bir şey anlatamıyoruz. ama black panther filmi yaptığımızda iş tamamen değişiyor ve doğru diversity dediğim noktaya geliyoruz. zira kültüre ait ürün verebiliyoruz.

black panther, siyahi bir yönetmen, siyahi bir yazar, siyahi yapım ekibi ve siyahi bir kadro ile geliyor. afrika kültürünün bir yansımasını mcu üzerinden harika şekilde anlatıyor. filmin gişe ve eleştirel anlamda başarısı ortada. aynı şekilde captain marvel filminin başarısı da ortada. bu yıl disney+'a gelecek olan ms. marvel dizisi de benzer şekilde müslüman bir karaktere odaklanacak ve kamera arkasındaki bütün ekip müslüman. işte doğru diversity bu. o kültürden bir karakteri, o kültürden insanların eline vermek ve tamamen o kültürden bir ürün elde etmek. yoksa herhangi bir karakteri alıp latin yaptığınızda bu başarıya ulaşmanızda pek mümkün olmuyor.

shang-chi yukarıda saydığım gibi çin ve uzak doğu kültürünü benimsemiş bir film olacak. kamera arkasında uzak doğu kökenli sinemacılar var. uzak doğu pazarında harika bir geri dönüş alacağı kesin. şimdiden çin gişesini çok merak ediyorum. black panther'in başarısına ulaşacağını ve kültürel anlamda uzak doğu toplumunu ciddi şekilde etkileyeceğini düşünüyorum. nasıl ki black panther ve wakanda devam filmleri ve disney+ dizileri ile genişleyecekse shang-chi ve hikayesi de bu potansiyeli taşıyor olabilir.

artık fragmana ve filme dönelim

fragman çizgi romanlardan da bildiğimiz shang-chi hikayesini tamamen benimsemiş şekilde açılıyor. shang-chi suç organizasyonu lideri olan babası tarafından bütün çocukluğu sürecinde yetiştirilmiş o organizasyonun en önemli silahı olacakken babasına karşı gelmiş ve kahraman olma yolunu seçmiş. bu zaten çizgi romanlarda da olan ana hikaye. filmdeki en önemli farklılık bu organizasyonun ve babasının değişmiş olması. çizgi romanlarda shang-chi'nin babası fu-manchu. bu karakter normalde sax rohmer'ın yarattığı bir roman karakter. döneminde marvel bu karakterin haklarını alıyor ve master of kung fu çizgi romanlarında shang-chi'nin babası olarak kurguluyor ama seri bittiği zaman fu-manchu'nun haklarını kaybediyorlar. o günden bugüne fu-manchu'yu kullanamıyorlar. daha sonra ed brubaker'ın secret avengers serisinde zheng zu olarak ismi değişiyor. hazır shang-chi'nin babası çizgi romanlarda bile karışık bir mevzu iken mcu bence burada dahiyane bir çözüm ile geliyor. shang-chi'nin babasını mandarin yapmak.


mandarin normal şartlar altında iron man'in çizgi romanlardaki en büyük villain'ı. ilk iron man filminde çekimler başlayana kadar senaryoda bile vardı ama sonra senaryodan çıkartıldı. üçüncü film geldiği zaman en sonunda mandarin'i göreceğimiz için çok heyecanlıydık ama mcu tarihinin belki de seyirciyi en fazla sinirlendiren twist'i geldi. üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala en fazla tartışılan şeylerden biri mcu için mandarin twist'i. o kadar fazla tepki gelmişti ki mandarin'in sahte çıkmasına marvel studios all hail the king isimli kısa filmle iron man 3'teki mandarin konseptini hafifçe retcon'ladı ve evrende gerçek bir mandarin olduğunu açıkladı.

Retcon: Retroactive continuity'nin (geriye dönük devamlılık) kısaltması. Orijinalinde o şekilde kurgulanmamış olan unsurların olay akışına daha sonradan eklenerek okuyuculara bir anlamda "bakın siz böyle görmüştünüz ama aslında durum böyleydi” denmesi.


bütün bunlar bizi shang-chi and the legends of the rings'e getirdi

shang-chi'nin babasını mandarin, örgütünü de ten rings yapmak hem shang-chi'yi çizgi romanlardaki daha bilinen bir konsepte oturttu, hem de gerçek mandarin ve ten rings'in evrene daha doğru şekilde girmesini sağladı. yine de gelen bilgilere göre çizgi romandakinden biraz daha farklı bir mandarin göreceğiz. filmde wenwu isminde olacak. mandarin ismini nasıl kullanacağını göreceğiz.

yüzüklerde de bazı değişiklikler var. normal şartlar altında ten rings olarak bahsettiğimiz şey çizgi romanlarda yüzük. mandarin bu on yüzüğü dünya'ya çakılan bir uzay gemisinde buluyor. her birinin farklı özellikleri var. görüldüğü kadarıyla filmde yüzük değil de bileklik olarak tasarlanmış. kung fu konseptli bir film için estetik açıdan doğru bir tercih gibi duruyor. çizgi romanlarda olduğu gibi yüzük (film için konuştuğumuzda bileklik) mevzusunun fin fang foom isimli ejderha'ya (çizgi romanlarda uzaylı) bağlanıp bağlanmayacağı ciddi bir merak konusu. sızan lego setlerinde bir ejderha görüyoruz aslında. bakalım o kurguyu nasıl yaptılar?

filmdeki aile draması sadece shang-chi ve mandarin arasında geçmeyecek. fragman'da shang-chi'nin kafeste dövüştüğü bir kadın var. o kadında shang-chi'nin kız kardeşi xialing. çizgi romanlarda da bir kız kardeşi var shang-chi'nin ama o da film için farklı kurgulanmış. tabi shang-chi gibi az bilinen karakterler söz konusu olduğu zaman rahatlıkla bazı değişiklikler yapılabiliyor. mesela guardians of the gaalxy'de de aşırı büyük değişiklikler yapılmıştı ama seyircinin geneli guaridans of the galaxy'ye çizgi romanlardan çok aşina olmadığı için sadece filmin kurgusuna odaklanabilmişti. spider-man, batman ya da superman gibi karakterler söz konusu olduğunda yapılan değişiklikler çok daha büyük tepki ile karşılaşıyor.


fragmanda gördüğümüz death dealer ve razor fist gibi karakterlerde çizgi romanlarda olan karakterler. gördüğüm kadarıyla son derece başarılı şekilde modernize edilmiş. beni en heyecanlandıran sahneler mandarin'in geçmişte yaptığı savaşın olduğu karelerdi. orada mandarin'in gücünü tam manasıyla görecek olmamızın yanında çin mitolojisine ait birçok öğe görmekte mümkün. ilk dikkatimi çeken fu dogs oldu. etrafta uçan ejderhalar da vardı. fragmanda görmesek de filmde shang-chi'nin yanında morris isimli dijiang cinsinde bir mitolojik varlık olacağını biliyoruz. bunlar da filmin güzel detayları olacak.

fragman'da da dikkat çeken bir unsur da filmin sinematografisi oldu. filmin görüntü yönetmenliğini spider-man 2, the matrix, scott pilgrim vs. the world, baby driver gibi filmlerinde görüntü yönetmenliği yapmış olan bill pope üstleniyor. farkı hissetmek mümkün. film gerçekten güzel görünüyor.

shang-chi ve hikayesinin genel marvel evrenine nasıl bağlanacağı şimdilik bilinmiyor

ama sızan set fotoğraflarında filmin thanos'un the snap'inin ardından gelen 5 senelik süreçte geçiyor olacağına dair detaylar vardı. o beş senelik süreçte neler olduğuna dair mcu yapımları ilerledikçe daha fazla şeyler öğreneceğiz. the falcon and the winter soldier bu konuda başarılı bir hikaye sundu. shang-chi gerçekten bu aralıkta geçerse dünya'nın o beş yıllık sürecine dair çok daha fazla şey öğrenebiliriz.

uzak doğu kültürünü seven bir insan olarak mcu'da böyle bir yapım görecek olmak son derece keyifli. ilk fragmandan çıkardığım notlar şimdilik bu kadar. ikinci fragmanda ve promosyon süreci boyunca zaten daha fazla şey öğreneceğiz. ilk izlenimlerim son derece olumlu. merakla bekliyorum.