Mesajlaşma Olayını Başka Bir Boyuta Taşıyan Telegram'ın Harika Özellikleri

Rus yazılımcı Pavel Durov tarafından 2013'te piyasaya sürülen ve o tarihten bu yana birçok mesajlaşma uygulamasına da özellik konusunda ön ayak olan Telegram'ın gerçekten birçok süper özelliği var.
Mesajlaşma Olayını Başka Bir Boyuta Taşıyan Telegram'ın Harika Özellikleri

1- telegram hesabınıza kullanıcı adı ekleyerek telefon numaranızı vermeden başka kullanıcıların sizinle bu kullanıcı adıyla mesajlaşmasını sağlayabilirsiniz.

2- telefon, tablet veya bilgisayar için var olan telegram uygulamalarını eş zamanlı olarak kullanabilirsiniz (uygulamalar dışında telegram web ara birimi de var). telefonunuzun açık ya da internete bağlı olması gerekmez, diğer uygulamalara giriş yapmış olmanız yeterli.

3- telegram ile 1.5 gb boyuta kadar tek dosya gönderebilirsiniz. toplamda ise boyut sınırı yoktur.

4- telegram ile sessiz veya zamanlı mesaj gönderebilirsiniz (gönder tuşuna basılı tutarsanız menü çıkıyor). sessiz mesajda, gönderdiğiniz mesaj diğer kullanıcıya ulaştığında bildirim sesi çıkmaz. zamanlı mesajda ise, istediğiniz gün ve saatte mesajlarınızın diğer kullanıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

5- telegram gizli sohbet seçeneğine sahiptir. bu sistemde, bildirim ekranında mesaj ön izlemesi görünmez, mesajları başka bir konuşmaya aktaramazsınız ve herhangi bir şekilde telegram sunucularında kaydı tutulmaz. ayrıca gizli sohbette, okunduktan sonra her iki tarafta da silinen mesajlar gönderebilirsiniz. burada ekran görüntüsü almak bir çok cihazda yasaklanmıştır, ancak bir şekilde alabiliyorsanız da karşı tarafa ekran görüntüsü aldığınız bilgisi gider. gizli sohbet, cihaza özeldir, uçtan uca şifreleme vardır ve telegram masaüstü uygulamalarında yoktur.

6- normal sohbette ise sadece görüldükten sonra silinen medya (video, gif, fotoğraf vb.) gönderebilirsiniz.

7- telegram'da gönderdiğiniz herhangi bir mesajı 48 saat içinde silebilirsiniz. sildiğiniz mesaj tamamen kaybolur, diğer kullanıcılarda "bu mesaj silinmiştir" gibi bir yazı görünmez.

8- konuşma geçmişinizi her iki taraf için tamamen silebilirsiniz. bunda herhangi bir zaman sınırlaması yoktur.

9- telegram'da gönderdiğiniz mesajları düzenleyebilirsiniz. düzenlenen mesajın alt kısmında "düzenlendi" şeklinde bir ifade olur.

10- konumunuza göre yakında olan herkese açık gruplara katılabilir, yakındaki kişilerin sizinle iletişim kurmasını sağlayabilir (bunun için kendinizi görünür yapmanız gerekiyor tabi) ya da görünür olan kişilerle konuşabilirsiniz (bunun neresi güvenli diye sormayın sakın bana, isteğe bağlı bir şey sonuçta. twitter, instagram profilinizi herkese açık yapmak gibi. benim hesabım her zaman açık mesela. ayrıca burada da yine telefon numaranız kesinlikle görünmüyor).

11- kayıtlı mesajlar kısmı ile kendinize not alabilir, dosya yükleyebilir, bu dosyalara diğer cihazlarınızdan ulaşabilirsiniz (kendi kendine mail atma kültürü vardır hani, onun yerine kayıtlı mesajlara yazabilirsiniz). ayrıca, kayıtlı mesajlar kısmında gönder tuşuna basılı tutarak notunuza hatırlatıcı ekleyebilirsiniz.

12- standart temaları ya da kendi oluşturabileceğiniz temalar sayesinde istediğiniz görünüme sahip olabilirsiniz, bu temaları başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

13- zamanını kendiniz belirleyebileceğiniz otomatik gece modu vardır. yani şu saatten sonra koyu temaya geç diyebilirsiniz.

14- mesajların yazı boyutunu cihazın genel yazı boyutunu değiştirmeden istediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz.

15- resmi veya resmi olmayan yüzlerce bot'a sahiptir. bu botlar sayesinde otomatik hale getirilebilecek her şeyi otomatikleştirebilirsiniz. örneğin, gmail botu ile gmaildeki mesajlarınıza ulaşabilir ya da yeni mesaj gönderebilir, youtube botu ile youtube videolarını kolaylıkla arayıp bulabilir, müzik botu ile ücretsiz olan klasik müzik eserlerine ulaşabilir, game bot veya gamee ile ister tek başınıza, isterseniz diğer kullanıcılarla anlık oyunlar oynayabilirsiniz. aklınıza gelebilecek her şey için bir bot var. bunları internet üzerinden bulabilirsiniz. yetmezse kendiniz de işlemlerinizi otomatikleştirmek için bot üretebilirsiniz. telegram'ın botlar sayfasından ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

16- facebook ya da google tabanlı diğer uygulamaların aksine, burada yazdıklarınız sonra karşınıza reklam olarak çıkmaz. verileriniz hiçbir şekilde telegram sunucularının dışına çıkmaz.

17- 200.000 kullanıcıya kadar açık veya özel telegram grubu oluşturabilirsiniz.

18- grupları sadece sınırlı bir zaman için değil tamamen sessize alabilirsiniz.

19- gruplara özel botlar sayesinde büyük grupların yönetimini kolaylıkla yapabilirsiniz. mesela şu anda 15.000'den fazla kişinin olduğu bir gruba dahilim. botlar konu dışında mesajlaşma yapılmasını, kullanıcıya süre cezası vererek o da kesmezse ban'layarak otomatik olarak engelliyor.

20- grup yöneticisi iseniz mesajların hızını belirleyebilirsiniz. özellikle kalabalık gruplarda oldukça kullanışlı oluyor.

21- sınırsız kullanıcıya sahip açık veya özel kanal oluşturabilirsiniz. bu kanallara sadece yönetici olanlar mesaj atabilir.

22- 1000 kişiden fazla üyeye sahip kanallar için yöneticilerin kanalın büyüme hızını, mesajların görülme sayısını takip edebilecekleri ayrıntılı kanal istatistikleri kısmı vardır.

23- grup ve kanallarda anket yapabilir, tüm kullanıcıların grubun üst kısmına görebileceği bir mesaj iliştirebilirsiniz.

24- herkese açık grup, kanal ve botları telegram içerisindeki arama kısmından bulabilirsiniz.

25- telegram api'leri sayesinde kendinize ait telegram ara birimi yapabilirsiniz (komut satırında çalışan telegram-cli uygulaması var mesela ubuntu'da snap olarak) ya da sistemlerinize entegre edebilirsiniz (bazı web sayfalarında siteye giriş yaparken telegram ile giriş seçeneği var).

26- telegram uygulamalarının hepsi açık kaynaktır. dolayısıyla programlamadan anlıyorsanız telegram uygulamalarının kodlarını kendiniz de kontrol edebilirsiniz veya kendinize ait telegram uygulamaları yazabilirsiniz. ama sunucu tarafındaki kodlar henüz açık değil, bunları da açık yapacaklarını söylüyorlar.

27- birçok konuda ve güncel, uygulama içinden arayıp bulabileceğiniz, hareketli veya hareketsiz çıkartmalara sahiptir. benim en sevdiğim rick and morty çıkartmaları. covid-19 çıkartmaları da yapmışlar hemen. telegram'ın içindekiler kesmezse yine botlar yardımıyla kendi çıkartmalarınızı yapabilirsiniz.

28- hareketli emojilere de sahiptir. mesela zar emojisi gönderdiğinizde her seferinde rastgele bir sayı gösteriyor (uzaktan catan veya d&d oynayabilmek için yaptıklarını söylüyorlar. eğlenceli bence).

29- telegram'da uçtan uca şifreli sesli arama yapabilirsiniz (video arama yok henüz). bağlantı hızı ve arama kalitesi oldukça iyi.

30- klasör oluşturup konuşmalarınızı sınıflandırabilirsiniz. örneğin, kişisel konuşmalarınız için ayrı bir klasör, iş görüşmeleriniz için ayrı bir klasör oluşturup gereksiz kalabalık içerisinde kaybolmadan rahat rahat mesajlarınıza ulaşabilirsiniz.

31- telegram'da proxy kullanabilirsiniz.

32- isterseniz şifre ekleyerek telegram uygulamasını kilitleyebilirsiniz.

33 - seçebileceğiniz belirli bir süre içinde çevrimiçi olmazsanız hesabınızın otomatik olarak kendisini silmesini sağlayabilirsiniz.

34 - birden fazla telegram hesabını tek uygulamada kullanabilirsiniz.

not: kaynak olarak telegramın resmi sitesini kullandım. temel (veya gereğinden fazla teknik) olduğunu düşündüğüm bazı özelliklerinden bahsetmek istemedim. 

Telegram Uygulamasında İşinize Yarayabilecek Mükemmel Bot'lar