Mezarlıkların Fazla Yer Kaplaması Sorununa Alternatif Olan Mezar Yöntemleri

Gittikçe küçülen dünyanın bir süredir var olan sorunlarından biri de mezarlıklar. Her geçen gün artan ölü sayısı nedeniyle mezarlıklarda yer bulunamıyor, yer bulunabilecek mezarlıklar da tahmin edersiniz ki geniş bir yer kaplıyor.
Mezarlıkların Fazla Yer Kaplaması Sorununa Alternatif Olan Mezar Yöntemleri
iStock

dikey mezar

israil yapıyor bunu. 250 bin kişilik bir mezarlık yapıyorlar tel aviv'de, hatırı sayılır mıktarda azalıyor kaplanan alan.

mükerrer defin

kurtuluş savaşı zamanı uygulanmış. tekrar uygulanması zaman zaman gündeme geliyor. islam'da yeri var. bir parsele gömülen naaş, tamamıyla çürüdüyse, aynı parsele tekrar bir naaş daha gömülebiliyor.

kremasyon

naaşı yakarak 1 litrelik bir kavanoza indirgemek mümkün. ancak örneğin hong kong'da bu kavanozların bile sayısı o kadar fazla ki, yine bir alan sıkıntısıyla karşı karşıyalar. ölen insanların biyokütlesi büyük etkiler yaratmaya yeterli mi bilmiyorum ama toprağa karışmak yerine karbonmonoksit olup atmosfere karışmak bana ekolojik anlamda doğru gelmiyor.

çapsula mundi

"yer kapsülü" anlamına gelen bir isim. son yıllarda iyice artan "ekolojik gömülme" girişimlerini temsilen listeye koydum. kolay ayrışan malzemelerden yapılan bir tabut içinde gübre ve tohumla beraber gömülen naaş ayrıştıkça tohumlara gübre teşkil ediyor.

bu ve benzeri yaklaşımlar arasında düşük fiyatlara mal edilen sürdürülebilir, makul bir iyileştirme sayılabilecek örnekler bulmak mümkün. ancak tam bir çözüm olmaktan ziyade sorunu biraz erteleyen konsept çalışmalar bunlar. ölünün defin işlemine hazırlanması kültürde de büyük değişimler gerektiriyor, üstelik gerçekten faydalı olması için defin işlemlerinin mezarlıklar değil de boş kayalık araziler gibi yerlere yapılması lazım.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Dedesinin Mezarını Taşıyan Torunun Nakil Esnasında Yaşadığı Paranormal Olay