Muazzam Gözleri ve 50 Kg'lık Yumruğuyla Dünyanın En Müthiş Canlılarından Biri: Mantis Karidesi

İnanılmaz görme yetileri ve muazzam güçlü yumruklarıyla doğada keşfedilen en harika hayvanlardan biri hiç şüphesiz Mantis Karidesi.
Muazzam Gözleri ve 50 Kg'lık Yumruğuyla Dünyanın En Müthiş Canlılarından Biri: Mantis Karidesi
iStock.com

favori hayvanım. boyuna rağmen bir mermi hızında vurabildiği yumruğu kendisini bambaşka bir kategoriye sokmaktadır. yumruğu o kadar hızlıdır ki anlık olarak etrafındaki suyu kaynatır ve hatta bir parça ışık bile ortaya çıkar.

ama beni en çok etkileyen özelliği görüşü. 11 farklı renk konisini algılayabiliyor bu hayvancık ve biz sadece rgb skalasını algılayabiliyoruz yani 3 tane. köpeklerde ve renk körlerinde 2 tane bulunuyor bu yüzden normal insanlara göre çok daha az renk görebiliyorlar. bu arada yanlış anlaşılmasın bunlar renk sayısı değil koni sayısı. 

iStock.com

bizim gördüğümüz 3 ana renk var (kırmızı, yeşil, mavi) diğer hepsi bunları envai çeşit karışımından oluşuyor. hatta bilgisayarlar ve diğer ekranlar da zaten bu durumu kullanılıyorlar. eğer bir büyüteç ile ekranınıza bakarsanız, şöyle şekiller göreceksiniz. bütün dijital görüntüler bu piksellerden oluşur. yani ekrana baktığınızda sarı rengini görüyorsunuz ya, aslında sarı değil o. sarı ve kırmızı subpixelleri yanan, mavileri sönen piksellerden oluşan bir görüntü o sadece. ekranın hiçbir yerinde sarı yok yani aslında.

neyse konumuza dönersek, gördüğünüz gibi 3 ana renkten milyonlarca farklı renk elde edebiliyoruz ve gözlerimiz de böyle çalışıyor. köpeklerde 2 tane koni var sadece ve onlar bizden çok daha az renk görüyor. düşünün 11 tane olsaydı neler görebilirdik. işin en güzel tarafı da düşünememeniz. olmayan bir rengi hayal edebilmesi imkansız insanın ama sadece bunun üzerine düşünmek bile çok zevkli.

bu da zae frank'in bu hayvanı anlattığı videosu.

11 farklı rengi algılayabildiği düşünülen karides türü. bu renklerin içinde, muhtemelen bizim hiç göremeyeceğimiz renkler bulunuyor.

insanlar ve bazı maymun türleri dışında memeli hayvanların çoğu, iki tip koni hücresine sahiptir. muhtemelen bu hayvanlar, dünyayı yalnızca iki rengin değişen tonları olarak algılar. mantis karidesi gibi bazı karides türlerindeyse, koni hücrelerinin sayısı, 10'un üzerine çıkabilmektedir. buna bağlı olarak, algılayabildikleri renklerin skalası da bir ölçüde genişleyebilmektedir.

çok hızlı ve ölümcül yumruk atabilen karides. yer çekimi ivmesinden yaklaşık 10000 kat daha büyük olan bu yumruğun yarattığı basınç dalgası, etrafındaki suyun ısınmasına neden olur.

Mantis Karidesi'nin inanılmaz yumruğu