Mutfakta İnanılmaz İşinize Yarayacak 11 Gastronomik İpucu

Mutfakta ya da genel kültür alanında işinize yarayabilecek birkaç gastronomik bilgi.


1. bazik endeksi yüksek sebzeler ile asidik endeksi yüksek sebzelerin karıştırıldığı yemekleri uzun süre kısık ateşte pişirmek gerekir

bu sürenin ne olacağı seçilen sebzelere bağlıdır; örneğin anadolu'da ilaçlama olarak tabir edilen fasulye cinsi bitkilerin pişirilmesi için eklenen salça veya domates bazik endeksi fasulyeye kıyasla çok daha yüksektir. protein içeriği yüksek fasulye ise adı üstünde amino-acid yani asidiktir. fasulye tek başına çok daha hızlı pişebilecekken içerisine domates türevi tatlar karışınca pişme süresi otomatik olarak uzayacaktır. amino asit zincirinin kırılması bu sürenin uzunluğuna bağlıdır.


2. zeytinyağlı yemekler salça ile yapılmaz

mevsimi ise taze domates, yoksa yazdan hazırlanmış domates sosu ile yapılır. salça, zeytinyağlı soğuk yenen yemeklerin tadını bozar.


3. soğanın kök tarafı en son kesilmelidir; gözü yaşartan sülfür oksit en çok orada birikir.


4. pastanelerde pastalarının pandispanyasında ovaleks kullanılır; amaç kekin bayatlamasını geciktirmek, daha güzel kıvamda kek elde etmektir

ayrıca pandispanya yapımında fazlaca iş gücü de gerektirmez. pandispanyalar piştikten sonra kesilirken içinde yeşil plastik katman şeklinde bir kitle oluşabilir, bazısında çıkarken bazısında çıkmayabiliyor, sebebini bilmiyorum, bizzat gözlerimle şahit olmuştum. o kekler kullanılmaz, atılır. zaten o içindeki çilekler de yıkanmıyor, pastaneden pasta almayın.


5. hazır kremalı mantar çorbasını 5 bardak su yerine 2-3 bardak süt ile pişirirseniz pratik ve harika bir makarna sosu elde etmiş olursunuz.


6. az önce et kestiğin tahtada ya da kesme tezgahında sakın ha sebze kesme

zararlı bakteri florasını sebzelere geçirme. cırcır olma sevdası budur.


7. yemekte ekşi, tatlı, tuzlu, acı doğru oranlarda kullanılırsa lezzeti beyninizi karıncalandırır

yemeğe pekmez mi koyulurmuş gibi önyargılarınız olmasın. monosodyum glutamat'ın bize bol bol cips yedirmesinin sebebi bu aslında, bütün tat duyularını mıncıklıyor ve ağzımızın suyu aka aka yiyoruz.


8. makarna sudan geçirilmez.


9. turşu yapmaya karar verirseniz küpün dibine yarım avuç nohut atın; beyaz beyaz kepeklenmeyi engeller.


10. işlenmiş etler ağır işlenmemiş etler yoğun ateşte pişer

örneğin köfte ve kebap türü et ürünleri işlenmiştir ve mümkün olduğunca ağır ateşte pişmelidir, et sote yaparken yada bir antrikot pişirirken yoğun ateş kullanmalıyız.


11. haşlanmış yumurta süresi

kaynamış suya koyulan yumurta 330 saniye bekletilir ve akabinde soğuması için soğuk suyun altına 5-10 saniye tutulur. ve sonuç olarak müthiş lezzetli rafadan yumurtanız afiyetle yemek için hazırdır.


Yemek Programlarındaki Aşçılar Gibi Özendiren Bıçak Kullanma Yöntemi