Müziğin Photoshop'u Kabul Edilen FL Studio Programına Başlayanlara Öneriler

FL Studio, Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımı. İşte bu program nedir, ne işe yarar, indirmek ve kullanmak için neleri bilmek gerekir gibi sorulara cevap veren bir yazı.
Müziğin Photoshop'u Kabul Edilen FL Studio Programına Başlayanlara Öneriler


programı hiç bilmeyen ve çok acemi kullanıcılar için yazılmış uzun bir yazı

bu programda sanal müzik aletleri var. vurmalılar, yaylılar, üflemeli ve daha niceleri... piyano roll diye bir yerden notaları diziyoruz. sonra oynat diyoruz ve program bizim adımıza müzik icra ediyor. yani keman hakkında hiçbir fikre sahip olmayabiliriz. elimize alsak kulak kanatabilir hatta cinayet işleyebiliriz. ama bu programda istediğimiz aleti istediğimiz şekilde çalabilme imkanına sahibiz. yeteneğimiz el verdiği sürece istediğimiz tarzda müzikleri icra edebilir, hatta mikrofondan şarkı söyleyerek kendi albümlerimizi bile yapabiliriz. ve bunların hepsi sadece bir programla gerçekleştiriliyor.

yeni arkadaşlar programı ilk açtığında çok karışık bulabilir ve yol yakınken dönmek isteyebilirler. vazgeçmeyin. hiç zor değil. ilk olarak yeni projede karşımıza kick, hat, snare ve clap hazır olarak geliyor. o alan bizim mutfağımız işte. onların altındaki artı işaretine tıklayarak yeni aletler ekleyebiliyoruz. hatta başlangıç için şöyle bir tavsiye vereyim, "sytrus" ilk aşamada gayet yeterli. çok fazla çeşidi var. açılan kutunun sağ üstünde iki adet ok göreceksiniz. birine sağ tıkladığınızda karşınıza küçük bir studyo çıkacak. çeşit çeşit bass'lar, perkisyon, org, pad, arp... keyfinize göre oradan seçimler yapacaksınız ve klavyeye basarak çalacaksınız.

ortada 140, 130 gibi bir sayı göreceksiniz. oradan müziğin ne kadar hızlı akmak istediğinizi ayarlıyorsunuz.

yanında record var. ona tıkladıktan sonra ise onun solundaki play'e basarsanız geri sayım yapar ve kayıt başlar. fakat burası sizin yaptığınız eserlerin kaydını aldığınız yer değildir. kayıt başladıktan sonra klavyeye basacağınız her notayı kaydeder. dur dediğinizde piyano roll de bastığınız yerlerin salisesine kadar işlenmiş olduğunu görürsünüz.

nota dizme yerinde mouse kullanabiliyoruz

buraya girmek için pattern yazan yerin sağındaki piano roll sekmesine tıklıyoruz. exel benzeri bir görüntüyle karşılaştıysanız doğru yerdesiniz. sol tarafta piyano tuşları üzerlerinde notaları yazıyor. ortaya tıkladığımızda ses çıktığını ve çubuk geldiğini göreceksiniz. çubuğu uzatıp kısaltabilir ve notaları oradan dizersiniz. sol yukardaki play işaretine bastığınızda dizdiğiniz notalar otomatik bir şekilde tekrar tekrar çalar.

pattern yazan yer sizin bulunduğunuz tezgahı gösterir

diyelim ki bir ritim dizdiniz. play'e bastığınızda güzel bir şekilde çalıyor. şimdi de arkadan yaylılar gelsin falan istiyorsunuz. pattern yazan yerin sağındaki artıya tıklıyoruz ve pattern ikiye geçiyoruz. müzik aletlerinin hala orada, dizdiğiniz notalarınsa kaybolduğunu göreceksiniz. panik yok. yeni tezgaha geçtik. notalar eski yerinde değişmeden kalacak. dikkat! nota dizdiğiniz eklenti üzerinde yapacağınız değişiklikler ilk patterni de etkiler. diyelim ki kemanı seçtiniz ve notayı dizdiniz. yeni patterne geçtiğinizde aynı eklentiden gitarı seçerseniz, pattern 1'deki keman da gitara dönüşür. yani 1'de keman 2'de gitar olmaz. o yüzden yeni aletler için yeni eklentiler yükleyeceksiniz. bunu artı işareti ya da sağ üstteki fişe benzer simgesi olan yerden yapabilirsiniz.

şimdi iki ayrı pattern'e farklı dizilimler yaptık fakat bunların aynı anda çalmasını istiyoruz?

o da şöyle olacak, pattern yazan yerin hemen yanındaki play list sekmesine tıklıyoruz. alt alta dizili boş halde bir sürü track yazısı görüyorsanız doğru yerdesiniz. toplamda 199 adet vardır ve yeterli gelecektir. patern biri seçip listeye dizmeye başlıyoruz. aynı anda çalmasını istediğimiz diğer pattern'leri de yine altına dizerek trafiği gerçekleştiriyoruz. artık tüm notalar birlikte çalıyor. çalmıyor mu? play tuşunun yanındaki turuncu yere bir kere tıklıyoruz. yine sadece pattern çalmasını istediğimiz zaman oraya tıklayarak seçili olan pattern'in tek başına çalmasını sağlıyoruz.

pattern'e sağ tıklayarak rename üzerinden isim değişikliği yapabiliriz. mesela gitar riff'inin olduğu pattern'in ismini riff yapıp, yine durumuna göre, solo, durum vb. isimler vererek daha sistemli çalışabiliriz.

ilk olarak gelen 4 eklentiden bahsetmiştim. onların hemen yanında numara vardır. o numaralar eklentinin mikserdeki kanalını gösterir. sağ ortada mikser işaretini tıklayarak ya da direk olarak f9 tuşuna basarak mikser sekmesine girebiliriz. kendi eklentilerimizi de yine ayrı ayrı kanallara yerleştiriyoruz. sıradan giderseniz daha basit olur. on farklı eklenti kullandıysanız birden ona kadar dizin yani. şimdi playe bastığınızda ve her pattern girdiğinde mikserdeki hareketlenmeyi göreceksiniz. her kanalın on slotu vardır. oraya kompresörler, delay, reverb gibi çok fazla şeyi ekleyerek daha iyi sesler almaya çalışıyoruz. master yazan kanalsa tüm mikser kanallarının toplandığı yerdir. oranın slotlarına yapılacak eklentiler tüm kanalları etkiler.

gelelim kayda... işin en basit kısmı budur

gelelim çok acemi arkadaşlara, sert gitarlar seven arkadaşlar için slayer gibi bir nimet olsa da ben tavsiye etmem. hardcore gibi bir eklenti varken hiç gerek yok. pack'de bulunan gitarlardan diyelim strat a'yı seçtik. bulunduğu kanala hardcoru ekliyoruz. onlarca farklı elektro gitar sesini alabileceğiniz cennete kavuşmuş oluyoruz.

drum için "fpc" en iyilerinden. bana yetmez diyene saygı duyarım.

yukarıda yazılmış tekrar etmekte fayda var. harmor ve harmless gibi iki nimetin değerini bilin.

işin mikser kısmında maximus ve f.limiteri tavsiye ederim.

benim okuduğum yorumlara göre genelde fl'in yetersiz olduğundan bahsedilmiş. bunu diyen arkadaşlar ne yapmak istediler de yapamadılar gerçekten merak ediyorum. belki de haklılardır. usta olan arkadaşlara yeterli gelmeyebilir. fakat müzik sever insanlar en basitinden bu programı müzik aleti gibi görebilirler. nasıl kafa dağıtmak için elinize gitar alıp tıngırdıyorsanız bu programda da kafa dağıtıp müzikle uğraşabilirsiniz. kullanımı oldukça basittir.

internet aleminde kendi eserlerini paylaşan arkadaşlar, sizlere de birkaç lafım var

sizi gerçekten kıskanıyorum. çok güzel bir duygu olmalı. onlara da küçük bir tavsiye vermek istiyorum. tek bir resmin altına müziği atıp, youtube'a yüklemek elbette kötü bir şey değil. varsa eğer bilmeyenler için tavsiyem z game editör kullanmaları. mikserden master slotuna bu şirin şeyi ekliyoruz. dumanlar, kuru kafalar falan seçip animasyonumuzu hazırlıyoruz. "export to video" yapıyoruz ve klibimiz hazır. üstelik 5k'ya kadar kayıt alabiliyoruz. amacınız elbette müziği paylaşmak. yine de o müziği dinlerken bir resme bakmaktansa bir animasyonun olması yaptığınız işi olduğundan daha kaliteli gösterebilir. tabi yine de 5k var diye o kadar yüksek kalite de almayın. 720 fazlasıyla yeterli.

son olarak

bir şeyler üretmek gerçekten mükemmel bir duygu. aylar önce yaptığınız bir şarkıyı açıp dinlediğinizde bir müzikten fazlasını dinliyorsunuz. her tınıda verdiğiniz emekler geliyor aklınıza. ben yaptım bunları diyorsunuz. bir de yakın çevrenizden birilerine dinletip de güzel tepkiler aldıysanız zevkten dört köşe oluyorsunuz. dünyanın en zararsız egolarından biri...

Adobe After Effects Programı Kullanarak Yapabileceğiniz Harika Görsel Efektler