Nasıl Sıfırdan Başlayıp Profesyonel Bir Formula 1 Pilotu Olunur?

Formula 1 pilotu olmanın yolu nedir? TV'lerde yarışan F1 pilotlarının oraya nasıl geldiğini hiç düşündünüz mü? Peki ya siz bir pilot olmak isterseniz?
Nasıl Sıfırdan Başlayıp Profesyonel Bir Formula 1 Pilotu Olunur?

formula 1 deyince aklımızada süper arabalar, zorlu pistler, adrenalin ve inanılmaz bir rekabet olayı canlanır. lise yıllarımız, iki süper pilot olan mika hakkinen ve michael schumacher arasındaki unutulmaz rekabetle taçlandı. bende onların anısına bir araştırma yaparak nasıl formula 1 pilotu oluruz sorusuna cevap aramaya çalıştım.

formula 1'e girmenin kabaca yolu, sürücülerin karting'den f3 ve f2 gibi küçük tek kişilik araçlara geçmesi, 18 yaşını doldurmuş olması, ehliyetinin olması ve sonunda bir formula 1 takımında yer bulabilmesidir.

ne kadar basit değil mi? iş sanılanın aksine bu şekilde işlemiyor. formula 1 uzun yıllar boyunca, tüm motor sporlarının zirvesi olarak kabul edilir. bu nedenle, çoğu yarış pilotu bu seçkin seride yarışmayı hayal eder. bununla birlikte, bu yarış silsilesinin içinde sadece 20 yer mevcuttur ve en iyilerin en iyileri tarafından işgal edilmektedir. bundan kaynaklı yolu aşmak kolay değildir ayrıca unutulmamalıdır ki formula 1 son derece acımasız bir spor dalıdır.

bu yolu kat edecek kişilerde olmazsa olmaz bazı özelliklerin var olması zarurettir.

1. yetenek

tabii ki ihtiyacınız olacak en önemli şey ve ilk şey yetenektir. formula 1'de bulunan bu 20 yarış koltuğu, dünyanın en iyiler için ayrılmıştır. orada yaptığı işte iyi olmayan bir sürücü göremezsiniz (her şeyde olduğu gibi bu konuda da bazı tartışmalı sürücüler olabilir). ancak gerçek şu ki, o kadar ileri gidebilmek için yeteneğinizin dillere destan olması gerekir. bundan dolayı karting gibi küçük motor sporları basamaklarına 8 ila 14 yaşında katılıp yarış yeteneklerinizi geliştirmeniz ve bu grupta 10 yıla yakın bir seviyede yarış yapmanın kariyeriniz açısından önemli etkisi olacaktır. yani hangi sürücülerin daha iyi olduğunu ve çok fazla potansiyele sahip olduğunu gösterecektir.

2. para

ne yazık ki yetenek tek başına her zaman yeterli değildir. bu da bizi tartışmasız göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktöre getiriyor. motor sporları pahalı bir spor dalıdır. bu yol üzerinde gittiğimiz müddetçe formula 1'e ulaşıncaya kadar
harcayacağımız rakamlar akıl almaz derecede yüksek olacaktır. kabaca diyebilirim ki, motor sporları bir iştir ve bir araba kullanmak istiyorsanız ona sahip olmanı gerekmektedir ayrıca çıkacak mekanik sorunlar ve başka şeyler içinde paranızın olması gerekmektedir. bu nedenden ötürü birçok sürücü son derece yetenekli olsalar bile formula 1 basamağına kadar gelemiyorlar. hemen aklınıza neden sponsor bulmuyoruz sorusu gelebilir ama birçok pilot bırakın sponsor bulmayı yarış hayatını devan ettirmek için bile bir takımdan para almıyor. kabaca ne kadar para harcayacağımıza gelecek olursak (bulduğum rakamlar eski olabilir şimdiden uyarıyorum) karting yarışları için 50.000 ila 100.000 dolar, formul bmw yarışları için 200.000 ila 400.000, gp3 yarışları için 300.000 ila 500.000 dolar ve gp2 yarışları için 500.000 ila 1.000.000 dolar seviyesindedir. kabaca kartingden formula 1'e seviyesine gelene kadar toplamda 10 milyon dolara kadar harcama yapabilirsiniz.

Karting.

3. uygunluk

uygunluktan kastım tamamen kafa ve vücut olarak zinde olmanız gerekmektedir. çünkü günümüzün formula 1 sürücüleri en iyi sporculardır. çoğu süper formdadır ve formda kalmak için yarış sezonları arasında çeşitli atletik yarışmalarda ve spor dallarında kendilerini görebiliriz. bunun nedeni standart bir formula 1 arabası bir viraja girdiğinde 5g kuvvete maruz kalır. bu yüzden tüm yarışı tamamlayabilmeleri için hem güçlü hem de dayanıklı olmaları gerekmektedir. özellikle çok sıcak yarışlarda, kokpitin içi aşırı ısındığı için bir yarış içerisinde 3 kg civarında sıvı kaybederler. ayrıca formula 1 araçlarında hidrolik direksiyon yer almasına rağmen uzun yarışlarda aracı kontrol edebilmek için güçlü kollar gerekir. el - göz koordinasyonunu, konsantrasyonu ve tepkime süresini iyileştirmek için, pilotlar çoğu zaman egzersizlerine farklı çalışmalar da katarlar. yani lafın kısası bir formula 1 pilotu olmanız için berrak, soğukkanlı, rekabetçi bir mental yapıya ve bir formula 1 arabası gibi 750 - 800 beygirlik güce ve dayanıklılığa sahip olmanız gerekmektedir (bu arada beygir işi şakaydı).

F1 Pilotu Daniel Ricciardo'nun Antrenman Ritüeli


4. zaman ve fedakarlık

bir yarış pilotu olmak çok zamanınızı alır ve formula 1 seviyesinde olmasanız bile fazlaca fedakarlık gerektirir. ilk olarak, yarışmak için hafta sonlarından vazgeçeceksiniz. bunun da ötesinde, bazı yarış serileri seyahat etmenizi gerektirecek . yarışlardan sonra, büyük olasılıkla nerede yanlış yaptığınızı ve neleri geliştireceğinizi görmek için verilerini analiz edeceksiniz. hatta başka yarışçıları takip edeceksiniz. aynı zamanda bunları yaparken yukarıda anlattığım gibi zindeliğinizi korumak için spor salonuna veya antrenmana gideceksiniz. ayrıca bir sonraki yarışınız için hazırlanıyor olacaksınız ; belki biraz simülasyon yarışları yaparsınız. sponsorların veya takımınızın toplantılarına katılmak zorunda kalırsınız. bunca şey arasında arkadaşlarınız ve ailenizle geçireceğiniz zamanınızı feda etmek durumunda kalacaksınız.

bu kadar şeyi öğrendikten sonra birde işin diğer kısımlarına bakalım ilk öncelikle süper lisansınız olması gerekmektedir. süper lisans nedir peki: fıa süper lisansı olarak da bilinen ve lisans sahibinin formula 1 dünya şampiyonası'nda yarışmasına izin veren bir lisanstır.

süper lisansınızı alabilmeniz için temel gereksinimler şunlardır

- 18 yaşından büyük
- uluslararası a sınıfı yarışma lisansı sahibi
- ülkenizde geçerli sürücü belgesi
- formula 1 spor yönetmeliklerine ilişkin bir fıa teori testini geçmek
- nitelikli tek koltuklu şampiyonalarda iki sezonun %80'ini tamamlamak
- herhangi bir nitelikli şampiyonada 3 sezon boyunca birikmiş 40 süper lisans puanınızın olması gerekmektedir.

süper lisans puanlarına hak kazanan yarış serileri

fia formula 2

indycar

fia formula 3

fia formül e

avrupa formula 3

fia dünya dayanıklılık şampiyonası – lmp1

formula bölgesel avrupa şampiyonası

süper formula şampiyonası

fia dünya dayanıklılık şampiyonası – lmp2

deutsche tourenwagen ustaları

süper gt

f3 asya şampiyonası

f3 amerika şampiyonası

imsa prototipleri

world touring car cup

süper arabalar şampiyonası

nascar kupa serisi

indy ışıkları

formula renault europcup

w serisi

euroformula açık

süper formül ışıkları

formula 4 şampiyonaları

asya le mans serisi prototipleri

avrupa le mans serisi prototipleri

fia dünya dayanıklılık serisi – lmge pro

fia dünya dayanıklılık serisi – lmgte amatör

f3 asya şampiyonası kış serisi

ulusal formula 3 serisi

formula mazda

nascar xfinity serisi

toyota yarış serisi

uluslararası gt3 serisi

fia karting dünya şampiyonası – büyükler

fia karting kıta şampiyonası – büyükler

fia karting dünya şampiyonası – gençler

fia karting kıta şampiyonası gençler

buradaki yarışlarda göz dolduracaksınız ki sponsorlar ve takımlar sizinle ilgilenmeye başlasın

takımlar demişken ayrıca birçok takımın sürücü akademisi de mevcuttur. bu akademiler yeni genç sürücüler için keşif yaparlar ve onların formula 1 takımlarına girebilmeleri için eğitirler ve bazı sıraları geçmelerine yardımcı olurlar bir nevi ilerdeki kendi sürücülerini yetiştirirler . tabii ki buralara girebilmek için yukarıda anlattığım şeylerin büyük bir kısmını yapmış olmanız gerekmektedir. yani formula 1 takımında bir koltuk sahibi olmak, birçok sürücünün hayalini kurduğu şeydir. motor sporlarının zirvesine ulaşmak kolay bir iş değildir ve kesinlikle ucuz da değildir. aşırı odaklanma ve özveri ile buna uygun yeteneğe ihtiyacınız olacaktır.

şimdiden bol şanslar...

kaynaklar: 1 / 2