Nazilere Karşı Büyük Bir Direniş Göstererek Hitler'i Kızdıran Kahraman: Hannie Schaft

Adolf Hitler'in bizzat yakalanmasını emrettiği, Nazileri korkutan İkinci Dünya Savaşı direniş kahramanı Hannie Schaft.
Nazilere Karşı Büyük Bir Direniş Göstererek Hitler'i Kızdıran Kahraman: Hannie Schaft

hannie schaft, 16 aralık 1920'de haarlem'de jannetje johanna schaft olarak doğdu. hannie'nin yedi yaşında difteriden trajik bir şekilde ölen bir ablası vardı. muhtemelen bu yüzden ebeveynleri kendisi ile daha da çok ilgilendiler.

hannie sessiz sakin bir çocuk olmasına rağmen siyasete ilgisi ve de yeteneği vardı.
sosyalist ebeveynlerinden kaynaklı olsa gerek, erken yaşlarda derin bir faşizm nefreti geliştirdi. her iki ebeveyn de dünya meselelerini yemek masasında hannie ile de açıkça tartışırdı.

hannie, hukuk diploması almak için 1938'de amsterdam üniversitesi'ne gitmeye başladı. sadece bir yıl sonra, 1939'da alman birlikleri, adolf hitler'in komutasındaki polonya'yı işgal etti ve ikinci dünya savaşı avrupa'yı ele geçirdi.

amsterdam üniversitesi'nde hukuk okuyan hannie, burada yahudi arkadaşlar edindi ve onlara yapılan zulme yakından tanık oldu. kısa süre sonra almanya, hollanda’yı işgal etti ve yahudilere yoğun bir baskı uygulamaya başladı. hannie’nin mücadeleye aktif katılımı da bu dönemde oldu. ilkin yahudiler için kimlik kartı çalma ve güvenli ev bulma gibi görevlerde yer aldı.

1941'e gelindiğinde, nazilerin yahudilere kötü muamelesi, schaft'ı haarlem'deki komünist eğilimli bir direniş hücresine katılmaya ikna etti. bu süre zarfında schaft, ebeveynlerinin evini yahudileri saklamak ve ülkeyi güvenli bir şekilde terk edebilmeleri için onlara sahte belgeler vermek için bir yer olarak kullanmaya başladı.

hannie okulda arkadaş edinmekte zorlanırken, üniversitede daha kolay zaman geçirdi. özellikle iki bağlantı hannie'yi hayatının sonuna kadar sürdürecekti: 17 ve 15 yaşlarındaki kız kardeşler truus ve freddie oversteegen.

hanni ayrıca tüm kızlardan oluşan tartışma grubu 'gemma'yı kurdu. alman nazi işgaline ve antisemitizme yönelik eleştiriler sık sık tartışılan konulardı.


direniş konseyi'ne katılma süreci

raad van verzet (direniş konseyi) (rvv) 1943'te haarlem'de kuruldu. işgal altında, hollanda'nın her yerinde farklı, birbirinden kopuk direniş grupları ortaya çıktı ve rvv ülke çapında birleşik bir hareket yaratmak istedi.

hem oversteegen kardeşler hem de hannie, alman işgalcilere karşı savaşlarını sürdürmeye kararlıydılar, böylece rvv'ye katıldılar. hannie, broşür dağıtmaktan veya pasaport çalmaktan daha fazlasını yapmak istediğini vurgulayarak bir noktaya değindi. bunun yerine, aktif bir direniş savaşçısı rolüne tam olarak adım atmak istedi.

böylece, hannie'ye alman güvenlik servisi'nin (sicherheitsdienst veya sd) bir üyesine suikast düzenlemesi emredildi. kızıl saçlı kız, meydan okumanın önüne geçti ve hedefine nişan alırken tetiği çekti. bunun yerine bilmeden bir rvv üyesine plastik mermi sıktı. testi geçti ve o andan itibaren direniş hareketinde daha büyük bir rol üstlendi.

bu aynı zamanda jannetje johanna schaft'ın kalıcı kod adı olarak hannie schaft'ı aldığı ve efsanevi hollanda direniş savaşçısı hannie schaft'ın doğduğu zamandı. 

hannie daha sonra büyük hayranlık duyduğu rvv'nin kurucularından biri olan jan bonekamp ile de yakın çalışmaya başladı.

bir görevde, schaft ve direniş üyesi jan bonekamp, nazi müttefiki bir polis kaptanına bisikletleriyle saldırdı. ancak bonekamp olay yerinden bisikletle uzaklaşamadan önce, polis kaptanı ona karşılık verdi.

travmatize olan schaft, oversteegens'e kaçtı. schaft, "işimi berbat ettim ve jan yakalandı" diye itiraf etti. "ben kaçtım ve jan vuruldu." diye açıklama yaptı örgüte.

bonekamp yakalandığında, hannie schaft, gizemli “kızıl saçlı kız” olarak zaten nazilerin en çok arananlar listesindeydi. adolf hitler onun yakalanmasını bizzat emretmişti.

yaralanan ve nazi sorgulayıcılarıyla karşı karşıya kalan bonekamp, başlangıçta direniş hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetti fakat ne yazık ki, bonekamp cinayeti itiraf etti ve ağır ilaçların ve psikolojik manipülasyonun etkisiyle hanni'nin adresini de verdi.

naziler daha sonra schaft'ın ebeveynlerini tutukladı ve onları bir toplama kampına gönderdi. kederden deliye dönen schaft neredeyse teslim olacaktı. direniş üyeleri, o sakinleşene kadar oversteegen'lerle kalmasını emretti.

iki ay sonra, hannie'nin ailesi serbest bırakıldı ve genç kadın yeraltına gitmesi gerektiğine karar verdi. kızıl saçlı kız kızıl yelesini siyaha boyadı ve kalın çerçeveli gözlükler takmaya başladı.

ama değişen sadece görünüşü değildi. jan bonekamp'ın ölümü hanni'yi derinden sarsmıştı. o sırada arkadaşlarına ve ailesine yazdığı mektuplarda genç kadın, her şeyi tüketen çaresizlik ve üzüntü duygularını dile getirdi.

duygusal kargaşası, hannie'nin sonraki aylarda direniş için aldığı daha büyük risklere katkıda bulunmuş olabilir. ama özverisi kısa sürdü. 1945'te savaşın son aylarında, naziler hannie schaft'ı bir kontrol noktasında durdurdu, elinde kaçak gazeteler ve bir tabanca vardı. onu tutukladıktan sonra, naziler boyalı saçlarından çıkan kırmızı kökleri fark ettiler. savaşları kesinlikle kaybedilmiş olsa da kızıl saçlı kızı ele geçirmişlerdi.

tutuklandı ve saçını yıkamaya zorlandı. hollanda'nın kurtuluşundan sadece üç hafta önce naziler, schaft'ı overveen'in kum tepelerine çıkardı. bir nazi cellatı silahını schaft'a doğrulttu ve ateş etti. ama ilk kurşun sadece onu yaraladı. onu öldüren kurşunla vurulmadan önce schaft'ın son sözleri “ben daha iyi bir nişancıyım” oldu.

schaft'ın öldürüldüğü kum tepeleri, schaft'ın kendisi de dahil olmak üzere 400'den fazla hollandalı direniş savaşçısı için toplu bir mezar oldu. savaştan sonra, hollandalılar schaft'ın cesedini çıkardılar ve onu yeniden gömmeden önce bir devlet cenaze töreni düzenlediler.
hannie schaft, 17 nisan 1945'te öldüğünde sadece 24 yaşındaydı.

kaynaklar: 1, 2