Okuduğunuzda Size Bilgi Katacak Mükemmel Kitaplar

Kitap okurken edebi yönden etkilenmenin yanı sıra bir şeyler de öğrenmek isteyenler için kişiye bilgi katan kitap tavsiyeleri.

ilhami durmuş - iskitler

türk tarihiyle alakalı çok değerli bir çalışma. ilhami hoca'nın cnn'de hulki cevizoğlu ve pelin çift ile bir programı var. onu da izlemenizi tavsiye ederim. bizzat türkmenistan, kırgızistan gibi ülkelere gidip pazırık kurganları gibi tarihe ışık veren kurganları gezmiş, bir çok arkeolojik kazılarda bulunmuş çok değerli bir akademisyen.

mark mazower - hitler imparatorluğu

hitler almanya'sını anlamak için. yanlı elbette ama en azından genel hatlarını öğrenebiliyorsunuz. "hitler hobi olsun diye yahudi polonyalı kadınların yüzlerine kezzap döküyordu" gibi safsataya benzer şeyleri "evet kesin öyledir" deyip geçin gitsin.

çirkin rus - victor lasky

sovyetler birliği'nin kruşçev dönemi dış siyasetindeki başarısızlıkları anlatan bir kitap. sovyetler birliğinin stalin sonrası kruşçev'in ilan ettiği "barış içinde birlikte yaşama" sloganıyla başlayan dış yardımlarının nasıl işe yaramadığını anlatıyor. eşitlikten bahseden sovyetler birliği ülkelerine giden gana, senegal vs. afrikalı öğrencilerin yaşadıkları ırkçılık anlatılıyor. kitap kesinlikle yanlı bir dille yazılmış. ancak size pencere açıyor, detaylı araştırmasını yaparak güzel bilgilere ulaşabilirsiniz.

eski roma yaşantısında bir gün - hilary j. deighton

bu kitaptan o kadar çok şey öğrendim ki anlatamam. 80 sayfa ama araştırma yaparak okuyacağınız için 800 sayfalık bilgiyle doluyorsunuz. örneğin; romalılar insula denilen evlerde yaşıyorlar. hemen insula nedir araştırıyoruz. toga veya tunik giyiyorlar. hemen araştırıyoruz toga nedir? böyle böyle kafamız dolup taşıyor.

sovyet mutfak sanatı - anya von bremzen

sovyet dönemini anlatan güzel kitaplardandır. içerisinde çok fazla anektod bulursunuz. eğlenceli ve akıcı bir şekilde sovyet sokaklarında, karne ile ekmek alırken kuyruklarında ve evlerinde gezersiniz. dikkat: lahana içerir.

gazap üzümleri - john steinbeck

bu roman 1929 büyük buhran adı verilen ekonomik krizin amerikan halkı üzerindeki etkilerini anlatıyor. great depression belgeselini izleyebilir, basit bir araştırmadan sonra bu kitabı okuyabilirsiniz. örneğin; krizin kadın erkek ilişkilerine etkisi, erkeklerin işsiz kalması ve psikolojik rahatsızlıklar geçirmesi, dolayısıyla kadınların ön plana çıkmasıyla sonuçlandı. kitapta da bunları direkt görebiliyorsunuz.

şu entry'de detaylı anlattım, okumak isterseniz dursun burada:


yakın zamanda okuduğum kitaplar bunlar. bilgi için akademik yazılara, dergi ve makalelere bakmak çok önemli.
 

ben genellikle ansiklopedi okuyorum. oradan tavsiye vermek gerekirse

horst blank - eski yunan ve roma'da yaşam
thema larousse - bugünün dünyası
thema larousse - insan ve tarih
francis robinson, atlaslı büyük uygarlıklar ansiklopedisi - islam dünyası
john baines, jaromir malek - eski mısır
donald matthew (abua) - orta çağ avrupası
ii. dünya savaşı cilt 1-2-3-4 (yener yayınları)

ilgi alanınıza göre ansiklopedilere başvurabilirsiniz. junior larousse çok güzel bilgiler verir. bana göre en güzel kaynak ansiklopedilerdir.

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Edebi Yönünden Ziyade Verdiği Bilgilerle Öne Çıkmış Kitaplar