Onyekuru'nun Galatasaray'a Transferini Sağlayan Çalışma İzni Mevzusu Nedir?

Everton'ın 2017'de 7 milyon euro bedelle transfer ettiği ancak çalışma izni alamaması sebebiyle oynatamadığı genç yetenek Henry Onyekuru, Anderlecht'den sonra bu kez de Galatasaray'a kiralandı.
Onyekuru'nun Galatasaray'a Transferini Sağlayan Çalışma İzni Mevzusu Nedir?

premier league'in çalışma iznine dayalı transfer sistemi onyekuru'nun galatasaray'a kiralanmasında en önemli sebeptir.

enteresan bir sistem var gerçekten. adam everton'a transfer olalı 1 sene olmuş nerdeyse, ama hala everton'da oynaması mümkün değil. kas eupen takımından geçen yaz transfer edildi, arsenal ve west ham isterken everton'a gitti adam ama çalışma izni alamadığı için hemen anderlecht'e kiralandı bir sezonluğuna. ve çalışma izni hala mevcut değil.

16+ yaşında olan ve avrupa ekonomik alanından (eea) olmayan her oyuncunun bir ingiliz takımında oynamak için çalışma izni çıkarması gerekiyor. bi de 2015 yılında federasyonun getirdiği yeni düzenleme ile eea dışından olan oyunculara çalışma izni verilebilmesi için bu oyuncuların "uluslararası olarak en üst düzeyde olmaları" gerekiyor. bir de istisna olarak commonwealth (geçmişte britanya imparatorluğu'nun parçası olan devletler ile sonradan katılmış devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyon) üyesi ülkelerden gelen ve büyükanne/büyükbabasından en az biri birleşik krallıkta doğan oyunculara çalışma izni gerekmiyor, onlar için de farklı bir sistem kullanılıyor.

öncelikle, çalışma iznine başvurabilmek için oyuncunun kendi milli takımının son 24 ay içerisinde yaptığı maçların belirli bir bölümünde oynaması gerekiyor. oynaması gereken maç sayısı da ülkesinin fifa sıralamasında kaçıncı sırada olduğuna göre değişiyor. bu sıralama şöyle:

sıralaması - oynaması gereken maç yüzdesi:

fifa 1-10 %30 ve üzeri
fifa 11-20 %45 ve üzeri
fifa 21-30 %60 ve üzeri
fifa 31-50 %75 ve üzeri

nijerya, fifa dünya sıralamasında 47. sırada olduğu için onyekuru'nun son 2 senedeki maçların dörtte üçünde oynaması gerekiyordu ama oynamadı. anderlecht'in oyuncudan daha fazla yararlanabilmek için sakatlığının tedavisini aksattığı, bilerek oynatmayarak milli takıma gitmesini engellediği, böylece everton'a dönemeyip bir kere daha kiralamayı düşündüğü de yapılan yorumlar arasında.

burada federasyonun başka tasarrufları da mevcut. iki aşamalı değerlendirme yapıp oyuncuları puanlandırmak üzere "istisnalar paneli" denilen ve federasyonun üç üyesinden oluşan bir ekip ile başvurular ayrıca incelenebiliyor.

ilk aşamada transfer ücretleri ve maaşlar konusuna göz atılıyor. mesela, onyekuru'ya everton tarafından ödenen bonservis, o sezon premier league'de yapılan transfer ücretleri arasında ilk %25'e giriyorsa oyuncuya 3 puan veriliyor. ama burdaki kriter sağlanmıyorsa, ikinci aşamaya bakılıyor. finansal gereklilikler ve milli takımda aldığı süre. buradan da puan/puanlar verilebiliyor.

bu iki aşamadan gerekli puanları toplayan oyuncuya "istisnalar paneli" tarafından biraz subjektif bir yorumla çalışma izni verilebilmesi için onay çıkabiliyor. çıkabiliyor diyorum çünkü "puanları tamam direkt çalışma izni çıkartalım" denmiyor, bu süreç olumsuz da sonuçlanabiliyor.

onyekuru milli takımda yer edinmiş bir topçu değil ve 2017/18 sezonunun ikinci yarısında sakatlığı da tabi tuzu biberi oldu bu durumun. dünya kupası kadrosunda da yer alamadığı için everton'da oynayamayacaktı ve galatasaray kulübünün yönettiği gerçekten takdire şayan, sessiz sedasız bir transfer harekatı ile istanbula geldi.

Dünyanın Hiç Futbol Oynamamış En Büyük Futbolcusu Carlos Kaiser'in İnanılmaz Hikayesi