Orada Yaşayan Birinden: İngiltere'deki Hristiyan Okullarının Güncel Özellikleri

İngiltere, günümüzde çocuk ve gençlerini nasıl yetiştiriyor? Oraya taşınan bir Sözlük yazarı anlatıyor.
Orada Yaşayan Birinden: İngiltere'deki Hristiyan Okullarının Güncel Özellikleri
iStock

okul öncesi eğitim sistemi hakkında 10-12 tane akademik makale okudum. sosyal medya içeriklerini yaladım yuttum. gov.uk uzantılı eğitime dair ne kadar içerik varsa artık hakimim. oturduğum bölgede 7 outstanding olarak derecelendirmiş okul var. okulların müfettiş raporlarının tamamını okudum. 3-4 tane de good olarak derecelendirilen okul var. onların da yakın tarihteki müfettiş raporlarını okudum. 6 okul gezdim. öğretmenlerle, memurlarla görüştüm. sınıfları gezdim. öğrencileri çok kısa bir süre de olsa, gözlemleyebildim.

bunları neden mi yazdım? ben bu ülkeye oğlumun eğitimi için geldim. türkiye’de işi gücü yerinde, “tuzu kuru” sınıfındaydım. tüm bu değişikliğe, yeniden başlamaya değer mi, bilmek zorundaydım. ben araştırdım, uğraştım sizlere de bir katkım olsun diye paylaşıyorum.

sistemle ilgili yorumum; sıfır ayrıcalık, ırkçılığa sıfır tolerans. torpil, tanıdık vasıtasıyla devlet okullarında imtiyaz kazanmak imkansız.

ülkenin hristiyan okulları, en yüksek müfettiş puanı alan okullar. hristiyan okulu dediysek, aklınıza imam hatip okulları gelmesin. bu okullar, ülkenin zenginleri tarafından yüklü bağışların yapıldığı devlet okulları. imkanları diğer okullara göre çok daha fazla. spor, sanat, kültür... her konuda finans desteği alıyorlar. “ingiliz kilisemize sahip çıkalım, destek olalım” mantığı var gibi geldi bana.

varlıklı ingilizlerin gözü gibi korumaya çalıştıkları ingiliz kiliseleri, yani “anglikanizm”ciler, ingiliz tarihine yaraşır şekilde, her durum ve şartta yaptıkları gibi, “orta yolu bulan” bir ibadet şeklini benimsemiş denebilir. katoliklik ve protestanlık arasında bir inanış düzeni üzerine kurulmuş. çok detaylı bilgi sahibi değilim ama araştıracağım, merak ettim. ilginç ve ilgi çekici buluyorum.

çok iyi (outstanding) olarak derecelendirilen hristiyan okulları, özel okul seviyesinde fransızca ve ispanyolcanın öğretildiği okullar. “çalışmak en büyük ibadettir” mantığı güdüyorlar ve müfredatları diğer okullara göre daha ağır. bu sebeple de, ülke genelinde yapılan sınavlarda çok daha başarılılar. (eğitim sistemi ülke genelinde düzenlenen sınavlardaki başarı üzerine kurulu. bu kısmı bizim eğitim sistemine benziyor.)

hristiyan okullarına başvurmak için, genelde okula bizzat gidip form doldurmanız gerekiyor. çünkü “council” sistemi üzerindeki yaptığınız başvuruda sorulmayan dini bilgilerinizi de değerlendirmeye tâbi tutuyorlar. başvuru esnasında size detaylı bir şekilde kabul şartları anlatılıyor. kabul sonrasında tüm öğrencilerin eşit olduğu, bu konuda yasaların çocuk olmalarına rağmen! zorbalık yapan öğrencilere yaptırımları olduğundan bahsediliyor. mesela bizim inanmayan bir aile oluşumuzun hiçbir sorun olmadığını, oğlumuzun herhangi bir dini zorbalık yaşamasına müsaade edilmeyeceğini, bu konuda toleranslarının olmadığını, adeta “kan kırmızıdır, başka da bir renk olamaz.” katılığıyla anlattılar. okuyan bir ağabeyi ya da ablası olan tüm çocuklar, okul kaydını kolayca öncelikli olarak yaptırabiliyor. engelli öğrenci kontenjanları var. bunun dışında, herhangi bir kilisede kaydı olan aileler, artı puan almış olarak değerlendiriliyor ve onlara da öncelik veriliyor. aslında bir puanlama gibi düşünebilirsiniz. her kriterden puan alınıyor ve toplam puana bakılıyor. 

60 kişilik kontenjanı olan kreş bölümünün (genelde nursery ve primary aynı okulda) %50’sinin hristiyan olması hedefleniyor. genel toplamda her yaş grubunda %45 kız öğrenci mutlak suretle sağlanmalı şartı var. eğer 60 kişinin %45’i kız öğrenci olamıyorsa, hristiyan olma şartı kaldırılıp, kız öğrencilerin oranı arttırılıyor.

her yıl 15 ocak tarihine kadar, bir sonraki yılın eylül dönemi için, velilerin başvurularını tamamlaması bekleniyor. 

nursery 3 yaşındaki çocukları kabul ediyor. ekim 20xx-1 / ağustos 20xx doğumlu çocuklar aynı dönemde okuyor. bir okula başvuru yapabilmek için, o okulun belirlediği “en uzak mesafe” kriterinin sağlanması şart. adres kanıtı isteniyor. genelde en uzak öğrencinin evi okula 2,5-3 mil uzak olabiliyor.

nisan aylarında yerleştirme sonuçları açıklanıyor. çocuğunuzun yerleştirildiği okuldan memnun olmaz iseniz, 15 gün içinde okulu reddedebilirsiniz ve istediğiniz okulun yedek listesine başvuru yapabilirsiniz.  haziran ayında kesin yerleştirme sonuçları açıklanıyor ve çocuğunuzun eğitim göreceği okulu öğrenmiş oluyorsunuz.

İnsana Lise Hayatını Baştan Aşağı Sorgulatan ABD Lisesi Müzik Klibi