Orta Çağ'da Bir Sürü Ailenin Yaşadığı Köyleri Kim Koruyordu?

Hırsız alarmı yokken çetelere karşı nasıl dik durabiliyordu sıradan halk?
Orta Çağ'da Bir Sürü Ailenin Yaşadığı Köyleri Kim Koruyordu?

dünyanın her köyünde savaşçı/avcı ve vali/güvenlik bölümleri vardı. ortalama bir ortaçağ köyü yaklaşık 150-200 kişiden oluşuyordu ve yine yaklaşık 25-30 aile olurdu her köyde.

bu aileler birlikte yaşardı 2-3 ev bitişik veya çember şeklinde yapılırdı. etrafı da ufak bir çit ile çevrilirdi kurtlara ayılara vs karşı korunmak için. zaten her ailede ortalama 6-7 tane erkek olurdu eli silah tutabilen. bu silah dediğimizde sopa değil. ok ve yay + mızrak en yaygın silahlardı. yani her aile kendini minimum ölçüde zaten koruyordu.

bunun üzerine içinde bulundukları köyde her komşu, yanındakinden sorumluydu. eğer bir sorun sıkıntı olduğunu anlarlarsa yan komşuda, hemen köye haber verilirdi. bazen borazan öttürülür, bazen davul çalınır bazense büyük bir ateş ve ateşin üzerine atılmak için bekletilen samanlar kullanılırdı. bu samanlarda koyu siyah bir duman çıkartırdı ve epey uzaktan bile görülürdü.

köy halkı hemen toplanır hızlıca sorun çıkan yere ulaşır yardım ederdi.


bu bahsettiğim şeye ilave olarak, köyün lideri/valisi/ağası/lordu vb artık hangi kültüre aitse orası, sonuçta lideri diyelim. güçlü erkeklerden veya kendi ailesindeki güvenilir kişilerden 10-20 kişilik bir güvenlik ekibi kurardı. bu grup köye gelen yabancıları teftiş eder, çıkar köyü turlar, sorun çıkan yere giderdi vs.

son olarak, köyler bazen paralı askerler/muhafızlarda tutardı. bilinen tanınan gruplara haber salınır, belirli bir paraya, belirli bir zaman için korunma talep ederlerdi. ücretlerini ödedikleri bu adamlarda gelir 1 ay 3 ay vs bir zaman köyde yaşar, köyü muhtemel saldırılardan korurlardı. ama tabi bu biraz pahalı olduğundan, her köy tercih etmezdi bunu. anca çok zor durumdaysalar yaparlardı. tabi bir de bu gelen grubu beslemek, onlara yatacak yaşayacak yer vermek falan lazımdı. o yüzden zor iş yani.

velhasıl, köyler kendilerini bir şekilde basit saldırılardan vs koruyabiliyordu. hırsızlar, eşkiyalar, yağmacılar falan eğer 5-10 kişilik gruplarsa, anca bir ailenin evini basar sonra kaçarlardı. büyük gruplar ise köylere saldırıyorsa, zaten ya köylüler öncesinden tası tarağı toplar komşu bir köye kaçar yada bölgenin kralı vs kimse ondan gerçek askerler isterlerdi. ha sürpriz bir saldırı olursa da, yapacak bir şey yok. yağma, tecavüz, cinayet vs. gerisini biliyorsunuz zaten.

köy yıkılır, genellikle büyük çoğunluk ölür ve ölmeyenler kaçardı komşu köylere. sonrasında komşu köylerden yıkılan köye göç olur, sahibi olmayan tarlalar ve geriye kalan taşınamayan her şeyi sahiplenirlerdi. o köy yeniden, başka kişilerle tekrar kurulurdu yani.

kaynak, kaynak 2