Otel, Hastane ve Konferans Salonu Gibi Mekanlarda Bulaşan Hastalık: Legionella

1976'da Philadelphia’da bir otelde 34 kişinin ölümüne neden olan ve o tarihte tıp literatürüne geçen lejyoner hastalığı; otel, hastane, konferans salonu gibi mekanlarda bulaşabilen tehlikeli bir hastalık.
Otel, Hastane ve Konferans Salonu Gibi Mekanlarda Bulaşan Hastalık: Legionella

legionella (lejyonella) pneumophila, lejyoner hastalığı adlı akciğer rahatsızlığına neden olan bir bakteri. bu hastalık genel olarak büyük binaların (hastane, otel, konferans salonu vs.) su siteminde oluşan legionella bakterilerinden bulaşır. 

belirtileri; halsizlik, baş ve kas ağrıları, nefes darlığı ve yüksek ateştir. tedavisi antibiyotik ilaçlar ile yapılır. özellikle yoğun sigara kullananlar, 50 yaş üzeri erkekler ve koah hastaları risk grubundadır. tatil beldelerimizdeki bazı oteller bu hastalığa karşı korunmalı olduklarını özellikle belirtirler.

lejyoner hastalığı olan kişilerde genellikle ateş, üşüme ve kuru veya balgamlı öksürük görülür. bazı hastalarda kas ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı ve bazen de ishal görülür. laboratuvar testleri bu hastalarda böbreklerin gerektiği gibi çalışmadığını göstermektedir ki daha da ötesi radyolojik kontrollerde zatürre olarak görülür.

legionella dediğimiz bakteri familyası, doğanın normal florasında bulunur..suyun normal klorlama düzeylerine dirençli oldukları için doğadaki sulardan şehir şebeke suyuna düşük konsantrasyonlarda geçebilirler ki genelde binaların su sistemlerine yerleşiverirler.. özellikle sediment ve biyofilm tabakasında suyun durduğu anlarda birden üreyerek çoğalmaya başlarlar.


suyun çok küçük partiküller halinde (bkz: aerosol) havaya saçılmasına neden olan bütün etkiler (soğutma kulesi fanları, sprey nemlendirme sistemleri v.b.) bakterinin bu partiküller aracılığıyla solunum havasına girmesine neden olur.

lejyoner hastalığının en önemli özelliği epidemik karakteridir. yani; bir vaka saptandığında, bu vakanın bakteriyi aldığı kaynağın, başkaları için de hastalık odağı olduğu ve olacağıdır. bu nedenle lejyoner hastalığı bildirimi zorunlu bir hastalıktır. özellikle seyahat ilişkili lejyoner hastalığının hem ulusal, hem de uluslararası bildirimi zorunludur. vaka ihbarı yapıldığında hızla epidemiyolojik araştırmaların başlatılması gerekir.