Paytak Yürüyüşlü Penguenlerin Sizi Çok Şaşırtacak Yetenekleri ve İlginç Yaşam Tarzları

Penguenler bizleri zekalarıyla hayret ettirmeyen hayvanlar olabilir. Oysa yaşam tarzlarına, kendi içlerindeki iletişimine bakınca onların sıradan hayvanlar olmadığına kolayca ikna olacaksınız. Sözlük yazarı "hucco", bu ilginç hayvanları anlatmış.
Paytak Yürüyüşlü Penguenlerin Sizi Çok Şaşırtacak Yetenekleri ve İlginç Yaşam Tarzları
iStock.com


penguenler tek eşli hayvanlardır, dişi yumurtaları bıraktıktan sonra besin depolamaya gider ve aylarca geri dönmez. bu sürede erkek görevi devralır ve dişi gelene kadar yumurtaları ısıtmakla meşgul olur tabi meşgul olur dediğim; kendi çapında hareketsiz öylece durur . yumurtalar ise ayağının üstünde, ayağıyla bedeni arasında sıcaklığını korur. garibim hayvanlar 2 ay öylece bekler sonra yavru doğar ve baba yavruyu beslemeye başlar . "bak iki aydır ağzıma bir şey sürmedim ve öyle kazık gibi bekledim ben erkeğim" deme olayları yok bu hayvanların.
daha sonra o da ne anneler hep beraber geri döner paytak paytak yürüdükten sonra koloniye ulaşır ama hepsi birbirine benzediği için kendi eşini bulmak bir meseledir .
hayvanların duyu güçleri bizden daha iyi ama koklayarak felan bulamıyor tabi ..
daha sonra erkekler dişileri ufukta görünce , tek sıra haline geçerler evet bildiğimiz tek sıra ve dişi tek tek sırayla hepsine bakar değişik kafa hareketleri yaparlar ve en sonunda eşine denk gelir. 

daha sonra anne yavruyu alır ve bu sefer baba açık denize doğru yol alır .nöbetleşe yemek bulmaya giderler .

he oldu anne yolda öldü babaya geçmiş olsun.

bu hayvanların karada öyle ponçik ponçik yürüdüklerine bakmayın denizde çok iyiler .valla fişek gibi oluyorlar suyun altında .

daha sonra anne zamanla yavruyu büyütür ve eğitim başlar. 

başka bir anne ile karşılıklı durarak yavrularını dövüştürürler burada pratik yaptirirlar ama biri çok baskın olursa annesi yavrusunu korur tatlı bir kavgadan sonra yavrular yavaşça yürümeye başlarlar .


o ayakta bile zar zor duran yetişkin penguen aylarca yavrusu için neredeyse kımıldamadan durduktan sonra yavrusunu ayaklarından çıkarmaya zorlar yavru bunu yapmak istemese de anne onu cesaretlendirir ve yavrular da hep beraber annelerinin gözetimi altında bir araya gelirler ve sosyalleşmeye başlarlar ama yeterince büyümemiş yavrular grupta dışlanır ve aralarına alınmaz .

tabi yavru artık yürümeye başladıkça tehlikeler artar .

örnek olarak yavru yapmayan dişi penguenler diğer yavruları çalmak isterler ve onlarcası tek yavru peşinde koşarlar. 

burada ebeveyn başarılı olursa yavrusunu kimselere kaptırmaz.

yavrular annesini pek bilmez ama anne kendi yavrusu haricinde hiçbir yavruyu kabul etmez. örnek veriyorum; yeni yürüyen bir penguen her yetişkine yanaşmaya çalışır ama hırsız penguenlere denk gelmedikçe hiç bir penguen başka bir yavruyu kabullenmez.
tabi bu hırsızlar da özünde iyi hayvanlar, ebeveyninden kopmuş bir yavruyu besler ve bunlar bakıcı penguenlerdir .

ailesi avlanmaya çıkınca yavruları bu bakıcı penguenler besler .

bi keresinde babalar avlanmak için denizdeyken balina saldırısına uğradı. normalde her hareketlerini birlikte yaparlar ama penguen canımı kurtarayım derken denizden geç çıktı ve grup önce biraz bekledi ama sonra yola devam etti sonra bizim eleman arkalarından yetişmeye çalışsa da biz insanlar için bir kaç saniyelik farkı kapatamadı ve tek olduğu için tipide falan baya zorluk çekti ve koloniye ulaşana kadar öyle ayrı ayrı yürüdüler. biraz duygusuz hayvanlar sanırım.


evet tipi demişken tipi yaklaştığı zamanlar bu hayvanlar ayin yapar gibi çember oluşturuyorlar ama ne yazık ki çemberin en dışındaki hayvanlar bütün rüzgarı yiyor.

bunun da bir çözümünü bulmuşlar her hayvan birbiriyle yer değiştiriyor, üşüyenler merkeze doğru yaklaşıyor.

öyle "oh burası rahatmış" demek yok koloniyi düşünmek gerekir.

artık yavrular büyüdükten sonra anne ve baba alıp başını gidiyor ama cidden karakterli hayvanlar aylarca gözü gibi baktıkları yavrularına giderken dönüp bakmıyorlar bile, tam görev hayvanı bunlar .

sonra diğer bi penguen kolonisi geliyor ve "burası artık bizim" diyor ve eski koloniyi kovmaya başlıyorlar .

bizim yavrular artık sosyalleşti beraber takılıyorlar baktılar mekan bozuldu birleşip yürümeye başlıyorlar ama sınıf farkı yok gözle görünür derecede büyükler de var daha küçük yavrular da .
denize doğru yürürken kendi başlarının çaresine bakmak zorundalar hani soğukta felan birbirimize yardım ettik burayı çıkamıyorum bi arkadan ittir olayı felan yok geride kalırsan ölürsün .


en son denize ulaştıklarında hepsi birbirine bakıyor ve hepsi hazır olana kadar kimse denize girmiyor sonra hep beraber açık sulara merhaba diyorlar .
evet, yürümek bile bu hayvanlar için bir meseleyken o kadar büyük işler başardılar ki beni çok etkiledi bu hayvanlar .

zekaları sıfır ama akılları muazzam. 

insanların onlardan öğrenecek çok şeyleri var .

yetenekli ya da zeki olmanıza gerek yok , yeterli sabır ve uğraş ile bir çok şey başarabilirsiniz.