RTÜK'ün Kola, Cips ve Çikolataya Reklam Yasağı Getirmesi Ekşi Sözlük'ün Gündeminde

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun, çocuk kanallarındaki reklamlar ve çocuklara yönelik yayın zamanlarında getirdiği yeni TV düzenlemesi epeyce konuşulmakta.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) kola, cips ve çikolata benzeri sağlıksız addedilen yiyeceklere televizyon için bir yasak getirdiğini açıklaması gündemi sardı.


Ancak bir yanlış anlaşılma var. Yasak tüm TV kanalları için değil, yalnızca çocuk kanallarındaki reklamlar için getirilmiş durumda.


Sağlık Bakanlığı'nın gıdalar için hazırlayacağı kırmızı, turuncu ve yeşil etiketli sınıflandırma kapsamında kırmızı listeye giren ürünlerin reklamı çocuk kanallarında yapılamayacak. Böylece 2011'den beri uygulanan zararlı gıda reklamı yasağına Sağlık Bakanlığı, yiyecekleri bizzat sınıflandırarak bir ekleme yapmış oldu.


RTÜK başkanı İlhan Yerlikaya kararı, "Yasak kanalların tamamına değil televizyonlarımızın sadece çocuk kanallarına ve çocuk programlarına has. Amaç çocukların korunması ve obeziteye gitmemeleri" şeklinde açıklıyor.


Mevzubahis kırmızı listede aşağıdaki yiyecek türleri yer alıyor

1. Çikolata ve şekerlemeler

2. Bisküvi, kek ve gofretler

3. Cipsler, çerezler

4. Meyve suları, gazlı içecekler

5. Enerji içecekleri

6. Dondurma, yenilebilir buzlar

Sözlük yazarlarının yorumları 

rtük'ün yaptığı az sayıdaki doğru işlerden biri.

şeker fabrikalarının kapatılmasıyla memlekete sokulacak ne idüğü belirsiz şeker türlerini içeren zehirli gıdalara çocukların alışması bir nebze engellenmiş olur böylece.

cipsin ve kolanın zararları da ortada zaten.

şurası bir gerçek ki yediğimiz abur cuburlar glikoz-fruktoz şurubundan dolayı aşırı tatlı. erken yaşlarda bu tada alışmak kişiyi şekere bağımlı hale getiriyor.

toplum sağlığı adına yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri çocukları şekerden (özellikle kötü şekerden) uzak tutmak. reklamların yasaklanması bu yolda önemli bir adım.

bu tarz hareketlere destek vermek aptallık göstergesi. bu ürünlerin iyi ya da kötü olup olmaması mühim değil, herkesin akli melekeleri yerinde neticede, yemek istemezsen yemezsin. ama rtük'e veya herhangi bir türk devlet kurumuna, bireyin sosyal hayatına böyle kafası estiği her an müdahale edebilme hakkı vermek asıl problem. rtük çikolata reklamını yasaklama hakkını kendinde görüyorsa, yarın dekolteyi de yasaklar, muhalif parti reklamını da engeller. bu sebep-sonuç zincirini görememek aptallık.

yerinde bir sansür. sağlıktan çok gelir düzeyi düşük ve tv'de izleyip babasının ceketini çekiştiren kızının çikolata talebini azaltacağını umduğum için yerinde buluyorum. biliyorum biraz bencilce ama yine de olumlu olmuş.

elbette ki hukuksuz bir yasaktır. o ürünler ülkenin hastanelerinin kantinlerinde bile satılan ürünler. üzerinde kocaman yazılarla sağlığa zararlıdır da yazmıyor.

bu mantıkla bir şey sağlıksız diye yasaklanırsa, yarın senin okuduğun bir dergi de, izlediğin bir kanal da sağlıksız yayın yapıyor diye sağlıksızlık kıstasları genişletilerek kapatılır.

eğer bu genel geçer sağlık kurallarının dışında değilse, üzerine devlet tarafından sağlıksızdır yazılmamışsa, onu yediğinizde araba kullanmanız yasaklanmamışsa senin buna diyeceğin bir şey olamaz. önce onun sağlık kurallarını kamuoyuna yansıt sonra görüşelim reklam meselesini. bu haliyle sadece hukuksuz bir karar.

genelde ekşi sözlük kitlesi tarafından onaylanan ama benim yine de içimi huzursuz eden rtük kararı. yasaklar beni çok tedirgin ediyor. devletin neyi izleyip neyi izleyemeyeceğime bu kadar çabuk, ani karar verebilmesi beni tedirgin ediyor. hoşlanmıyorum bu durumdan.