Russell Westbrook, Son İki Sezondur Triple-Double'a Saygınlığını mı Kaybettiriyor?

NBA takımlarından Oklahoma City Thunder oyuncusu Russell Westbrook geçtiğimiz sezonu 31.6 sayı, 10.6 ribaund ve 10.4 asistle bitirerek triple-double (üç kategoride çift haneli sayıya ulaşma) ortalamaya ulaşmıştı. Bu yıl da bunu yapmaya oldukça yakın. Çok takdir edilse de bu performanlarının yanıltıcı ve şişirme olduğunu iddia edenler de var.
Russell Westbrook, Son İki Sezondur Triple-Double'a Saygınlığını mı Kaybettiriyor?


triple-double'a saygınlığını kaybettiren oyuncudur westbrook

russell westbrook emekli olduktan sonra büyük ihtimal bu şekilde anılacak, onun sayesinde triple-double artık çok saygın bir istatistik değil; eskiden en basit triple-double bile bütün basketbol sitelerinde yer bulurdu ama artık çok dikkate alınmıyor.

bir yazar arkadaş mvp olmasını dile getirip onu eleştirmeyi aşağılamış; mvp oylamasında çok fazla oy almasını bu duruma neden göstermiş. öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki spor yazarların bizden daha ehil olması onların her söylediğini kabul etmemiz anlamına gelmiyor; onların her kararını bilimsel gerçek gibi mutlak doğruluk kabul edeceksek bill russell nasıl 5 defa mvp oldu açıklamak lazım. nba tarihinde russell westbrook'a en çok benzeyen oyuncu wilt chamberlain kariyeri boyunca b.russell'ı istatistikleriyle ezdi hatta bütün diğer oyuncuları da... chamberlain'in kariyerini 5'e bölseniz istatistiklere göre nba tarihinin en iyi beş oyuncusu olur. bütün bunlara rağmen istatistik kasıyor diye wilt chamberlain 4 defa mvp olabilmişken aynı dönemde sıradanın biraz üstünde istatistikleri olan bill russell 5 defa mvp oldu. bu seçimleri de spor yazarları yaptı her ikisini de aynı anda kabul etmek çelişkili. bir dönemin yazarları için istatistik, başka döneminin yazarları için galibiyet takıma katkı vs. önemli.

adam geçen sene mvp oldu peki gerçekten ligin en değerli oyuncusu mu?

kawhi leonard, james harden, kevin durant , lebron james, stephen curry, kyrie irving , anthony davis , john wall ( belki bu seneki performansıyla giannis antetokounmpo) bunlardan herhangi biriyle russell westbrook takas edilebilir mi? bir mvp'nin değeri mvp olduğu yıldan sonra nasıl bu kadar düşük olur?

r.westbrook'a gelince istatistik kasıp kasmıyor oluşu artık tartışma konusu bile değil; çok eski zamanlarda neler dönmüş bilmiyoruz ama yakın zamanda r.westbrook ile karşılaştırılabilecek seviyede istatistik kasmış bir oyuncu yok hatta eskiden mahçupça istatistik kasıyordu ama artık iş arsızlık seviyesine geldi.


geçen sene istatistik kasması takımının çöp (!) olmasına bağlanıyordu, yakın zamanda takımdan ayrılan oyunculara bakalım o zaman

victor oladipo: indiana'da star seviyesine çıktı. şimdilik sezonun bir numaralı mip adayı. istatistik vermeye gerek yok.

domantas sabonis: ilk beş oyuncusuyken yedeğe düştü ama süre ortalaması 4 dk. civarında arttı. istatistikleri ise 2 kat artmış durumda geçen seneye göre çok daha değerli.

şu an paul george ile bu ikiliyi tekrar takas etmek imkansız.

enes kanter: hem istatistikleri hem de değeri arttı. en ilginci ligin en iyi ribaundçuları arasına girdi, sahi bu adam neden geçen sene birden bire ribaund yeteneğini kaybetti tıpkı steven adams gibi ? ribaund almamaya çalışmasıyla alakası olabilir mi?

Russell Westbrook nasıl maç başına 10 ribaund alabiliyor?


doug mcdermott: istatistikleri daha iyi, değeri ise çok çok daha yüksek. hatta o ile taj gibson'ın rakamlarına baksanız geçen sene bulls'ta iyi okc'de kötü takımdan ayrılınca yine iyi.

bu durumu bu oyuncuların genç olmasına (t.gibson hariç) gelişime açık olmasına bağlayalım, peki ersan ilyasova? geçen sene okc'de tamamen hiçken 76'ers'ta nasıl yıldızlaştı ya da gerçek yaşı kırklarda olduğu söylenen sergei ibaka? kevin durant gibi zaten zirvede olan bir oyuncunun bile bu takımdan ayrıldıktan sonra performansı yükseldi.

dion waiters'ın neredeyse erkenden kariyeri bitecekti, minimum kontratla heat'e gitti. okc'den ayrıldıktan sonra ortalama üstü bir oyuncuya dönüştü.


takım değiştirmenin oyuncuları olumlu etkilemesine bağlayıp geçelim. şu anki takımına bakıyorum.

steven adams; geçen sene berbattı o yüzden bu sene biraz iyi gibi görünüyor ama sıradan bir pivottan fazlası olamıyor? ribaund almaması gerekiyor, şut yeteneği pek yok ama pota altında çok etkili. pota altına top indirmek de organizasyon gerektirir ama takımın öyle bir amacı yok tabii eğer westbrook'a asist gerekiyorsa ayrı... gelişimi ileri değil geriye doğru.

andre roberson; geriye gidiyor.

alex abrines; geriye gidiyor.

ya da şöyle soralım; son iki senede okc'den ayrılıp daha kötü olan tek bir oyuncu var mı? (c. payne sakatlandı )

okc'e gelip değeri artan tek bir oyuncu var mı?

okc'nin takasla giden/gelenler hariç mevcut oyuncularından değeri artan var mı?

bu takım çöp falan değil, russell westbrook bu takımı çöplüğe çevirdi. geçen sene play-off'a katılmış en genç takımdılar ama artık saçma sapan fantazilerin takımı haline geldiler.

bir diğer argüman da triple-double'ın nasıl inanılmaz bir istatistik olduğu

nba tarihinde bu istatistiğe ulaşan iki oyuncudan biri; oscar robertson o rakamlara nasıl ulaştı bilmiyorum ama russell westbrook'a gelince bu adamın yaptığını nba'de yapamayacak bir süperstar/star olduğunu sanmıyorum. hatta vasat/vasataltı oyuncular için bile yaptığı şey imkansız değil.

Oscar Robertson

bu sene ünlü olduğu için ve gelecekte ne olacağı şüpheli ama şu an kesinlikle vasat/vasat altı olan lonzo ball'ı ele alalım. adam 9-7-7 ile oynuyor.

maç başı gerekirse 30 şut kullanarak +10 ortalama yakalayamaz mı?

savunma yapmak yerine pota altında beklerse ve bütün uzunlar rakibe hücum ribaundu kaptırmak pahasına topları lonzo ball'a bıraksa, faul atışlarında topu almak için lonzo pota altına geçerse 3 tane daha ribaund alamaz mı?

takım arkadaşlarına pas verdiğinde oyuncular uygun olsa ya da olmasa sırf lonzo'ya asist yazdırmak için lonzo'nun elinden gelen hep topu potaya sallasalar 3 tane daha asist yapamaz mı?

evet. lonzo ball...

russell westbrook, triple-double ortalama tutturdu çünkü geçen sene okc'nin ne maç alma ne de başka hedefi yoktu tek hedefleri russell westbrook'a triple-double yaptırmaktı; böyle bir amaç bir takım için gerçekleştirilmesi çok zor olmayan bir hedef. bu sene de aynı şekilde istatistik kasıyor ama bu sezon carmelo anthony ve paul george gibi oyuncular geçen seneki gibi saçma sapan işlerin içine girmedikleri için arada triple double'lar ile mutlu oluyor.