Rusya, ABD Merkezli Ay'a Geri Dönüş Programına Katılmayı Neden Reddetti?

50 yıl sonra Ay'a tekrar gitmek için kolları sıvayan NASA'nın ortaklık çağrısına Rusya'dan ret geldi. Bunun nedeni ve üzerine düşünceleri anlatan bir yazıyı paylaşıyoruz.
Rusya, ABD Merkezli Ay'a Geri Dönüş Programına Katılmayı Neden Reddetti?
Görsel: NASA

rus uzay programını yöneten dimitri rogozin, abd'nin ay'a geri dönüş üzerinde çalıştığı artemis programına katılmayı programın çok amerikan merkezli olduğu gerekçesiyle reddettiklerini açıklamış.

head of russian space program calls for more international cooperation in nasa’s moon plans

Artemis Projesi: Hâlihazırda devam etmekte olan insanlı Ay yolculuğu projesi. Projenin ismini aldığı Artemis, Yunan mitolojisinde tanrı Apollon'un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır. İlk uçuş tarihi 2024 olarak planlanıyor.

nasa teknolojileri geliştirmiş, amerikan firmaları ay'a gidip geri gelecek o roketleri tasarlamışlar. abd kongresi gereken trilyonlarca doları harcamayı kabul etmiş, elini taşın altına koymaya bile yeltenmemiş olan ülkelere işbirliği teklif edip kanada ve avrupa ülkelerinden olumlu yanıt almış. bu beyefendi ise projeyi çok amerikan merkezli bulduğu için protesto ediyor.


bunları buraya niye mi yazdım?

rusya kırım'ı işgali sonrası abd'den ambargo yediğinde rus yetkililer, bizim roketlerimiz olmadan amerikalılar astronotlarını iss'e nasıl çıkaracaklar diye dalga geçmişlerdi. nedeni de uzay mekiklerinin emekli edilmesi sonrasında abd'nin elinde astronot taşımak için ucuz bir yol kalmamış olması, ve yeni roketler geliştirene kadar ruslara koltuk başına ücret ödemenin onlar için çok daha ucuza gelmesiydi. üzerinden teknoloji açısından ufak bir zaman geçti ve şu anda nasa aya geri dönüşünü, ve orada mars'a insan taşımak için ara nokta olacak kalıcı bir üs kurmayı planlıyor. rusların son 30 yılda uzay yarışına yaptıkları tek katkı ise, bir okurun yazmış olduğu gibi, uzaya göndereceği kozmonotlarını kameralar önünde piskoposlara kutsatmakla sınırlı.


bir devlet düşünün

kullanmakta olduğu teknolojileri 55 yıl önce yaratmış. o zamanlar tüm gücüyle, halkını aç bırakma pahasına bilime teknolojiye yatırım yapıp abd ile yarışmış. son 30 yılda ise önemli bir petrol, doğalgaz ihracatçısı olmasına rağmen o 55 yıl önce yarattığı teknolojinin üstüne yatıp ekmeğini yemiş. tek getirdiği yenilik tek adam rejimini halkın gözünde popüler tutabilmek için medya önünde dini şov yapmaktan ibaret (tanıdık geldi mi?).

burada avrasyacıların bilimde, teknolojide üstün diyerek yere göğe koyamadıkları rusya'nın sahip olduğu roketler türkiye'nin 1970'lerin başında almış olduğu f-4 phantom jetleriyle, mcdonnel douglass dc 9 yolcu uçaklarıyla, zamanında ürettiği murat 124'lerle yaşıt. değil ay'a gidip geri dönmek, menzili iss'e ancak ulaşabiliyor. anlayacağınız, bilimden, teknolojiden uzaklaşıp dine sarıldığı için geriye düşen tek ülke biz değiliz. koskoca rusya bile tek adamların, din tüccarlarının elinde paçavraya döndü.