Şehir Efsanesi Gibi Sürekli Olarak Duyduğumuz ''Laboratuvar Köpeği'' Mevzusu Nedir?

Arkadaş sohbetleri arasında ''lavoratuvar köpeği'' kavramını duymuş olma olasılığınız çok yüksek. Hele de konu pitbull ya da dogo'lardan açılınca. Bu konuda Sözlük yazarı ''galahad''ın bazı söyleyecekleri var.
Şehir Efsanesi Gibi Sürekli Olarak Duyduğumuz ''Laboratuvar Köpeği'' Mevzusu Nedir?
iStock.com


laboratuvar köpeği, sözlük bünyesinde köpekler ile okuduğum entry'lerde gözüme çarpan bir kavram.

gözümün önüne çılgın bir bilim adamı geliyor, böyle içinde fokur fokur sıvılar kaynayan deney tüpleri ve içerisinden renkli sıvılar geçen tüpler geliyor, derken bir poflama oluyor, her taraf toz duman, sis perdesi bir dağılıyor, ortada bir köpek, yok öyle bir şey hacım, yemişler sizi.

insanlar 1880' lerde köpekli olimpiyatlar düzenlerken, bizler henüz anadolu' nun bağrında kangal köpeğine kurt boğdurma endişesinde olduğumuz için bu tip kavramlar kulağımıza ilimden fenden bihaber insanlar tarafından çalınmış şekilde işlenmiştir. diğer örnekler olarak çenesi 3 ton basan köpekler, sinirleri derisinin altında kaldığı için can acısı hissetmeyen köpekler ve kulağı kesilince vahşileşen köpekler verilebilir. ha tabi karanlık odaya atılıp kanlı et verilerek yapılan bekçi köpeği olayını pas geçmemek lazım.


efendim şimdi köpek ırklarının çıkış noktasına varoluş teorisini eklemez isek, ki ekleyene büyük saygım vardır, pek çoğu melezleme ile ortaya çıkmıştır. köpekler ırk türlerine göre sınıflandırılır, mesela tazı gurubu, spitz gurubu, moloss gurubu, av köpekleri gibi. her ırk gurubuna ait bir köpek, o guruba ait köpekler veya dış guruplardan bir kaç ırkın ırk özelliğine göre eşleşmeye tabi tutulur.

örneğin dogo argentino verebiliriz, nasıl çıkmıştır piyasaya;

cordoba dövüş köpeği, pointer, boxer, great dane, bull terrier gibi alakasız ırkların, ırk karakteristiğinin dominant olduğu üyeler kendi aralarında eşleştirilir. daha sonra ortaya çıkan köpek incelenir ve aynı köpek ikinci kuşakta istenilen özelliklerin devamı için benzer özellikte veya isteğe göre karakterin resesif kaldığı köpekler ile eşleşmeye devam eder. neticede köpekler kendi soy içinde eşleşebilen canlılar. bu iş için standart 2-3 köpek bulunduğu zaman gen havuzu oluşmaya başlar ve minimum 5000 standart köpek üretildikten sonra 'ırk' diye kayıt edebilmeniz için müracatlara başlanır.

Dogo Argentino

günümüzde suni dölleme ile köpek üretimi veya melezleme olmuyor mu diyecekler için el cevap; safkan ırk dernekleri temsil ettikleri ırkların geleceğini tehlikeye atmamak için başka ırklar yaratmak için tehlikeye atmıyorlar ve sperm vermiyorlar. kaçak kuçak işler olabilir, ondan sonra bizim milli değerimiz olan kangal köpeğini anadolu çoban köpeği olarak kayıt altına alıyor elin amerikalısı ingilizi.

velasıl kelam, köpekler doğal yollardan üretilerek bu işler yapılır. daha doğrusu genellemeyeyim, köpek federasyonlarınca bir ırk olarak kabul edilen köpekler, bu işi doğal yollar ile yaparlar. oluşmaları için deney tüpleri değil, bir çük ile vajina kafidir.