Sevenler ve Sevmeyenler Olarak Sinema Severleri İkiye Ayıran Aquaman'in İncelemesi

Marvel Studios'a karşı verdiği savaşı sürdüren DC Sinematik Evreni (DCEU/DC Extended Universe), son yapımı Aquaman ile en azından gişe nezdinde bir nefes almışa benziyor.
Sevenler ve Sevmeyenler Olarak Sinema Severleri İkiye Ayıran Aquaman'in İncelemesi
Uyarı: Spoiler içerir.


dceu şu ana kadar inişli çıkışlı bir yol izledi

dceu'nun wonder wonder dışındaki neredeyse bütün filmleri seyirciyi ortadan ikiye bölmüş vaziyette. özellikle man of steel ve batman v. superman: dawn of justice ile ilgili tartışmalar halen devam ediyor. wonder woman ile ivme yakalayan evren, justice league bir çok kamera arkasındaki sıkıntılarla vizyona girdiğinde tekrar düşüşe geçmişti. üstelik ilk duyurulduklarında 2018 tarihini işaretleyen the flash ve batman filmleri ertelenmişti. henry cavill ve ben affleck dramaları ise halen son bulmadı. aquaman işte böyle bir iklimde vizyona girdi.

bütün bunların aksine aquaman'in pre-production süreci çok sorunlu geçmedi. james wan en başından beri filmin başında durdu. hakeza wan çok tecrübeli ve kriz durumlarının iyi yönetebilen bir isim. hatırlanacağı üzere furious 7 filminin çekimleri sırasında paul walker hayatını kaybetmişti. james wan ve ekibi filmin vizyonunu ertelemeden yetiştirmeyi başarmıştı. 

James Wan

filmin en fazla ön plana çıkan özelliği tabi ki atmosferi ve görselliği

filmin çok güçlü bir atmosferi var. iki buçuk saate yakın süresine rağmen hiç sıkmayan ve içinden çıkmak istemeyeceğiniz bir atmosfer bu. su altı sahneleri olsun, atlantis'in tasarımı olsun hepsi harika. görsel efektler geneli itibari ile başarılı, sırıtan hiçbir şey gözüme takılmadı. ama tabi 3d gözlükler bu konuda filmlere çokça yardımcı oluyor. sinematografik anlamda da film başarılı. trench'lerin geldiği sahne, sicilya sahneleri, bire bir dövüşler, çizgi roman okuyormuşçasına lezzetli.

çizgi roman demişken film geneli itibariyle dc'nin 2011 yılında evrene reboot atmasıyla ortaya çıkan new 52 döneminin aquaman maceralarından esinlenmiş. özellikle geoff johns yazdığı ilk 25 sayı ve throne of atlantis crossover hikayesi filmin ve olası devam filmlerinin kıblesi halinde. 


jason momoa beklentimin üzerinde bir performans sergilemiş

aquaman karakteri ile ilgili en büyük sıkıntı aslen çizgi romanlarındaki halinden tamamen farklı olması. özellikle justice league filminde benim açımda bu çok sırıtmıştı. lakin artık kabullenmemiz gereken bir şey var. o da filmlerde izleyeceğimiz aquaman'in karakterizasyon olarak çizgi romanlardan farklı olacağı. aslında benzer bir durum ıron man'de de yaşanmıştı. özellikle filmlerden önceki çizgi romanlara aşina olanların bileceği üzere tony stark karakteri filmdeki karakterden çok daha farklıydı. filmler başarılı olunca çizgi romanlardaki karakterizasyonda değişikliğe uğramıştı. aquaman'i de artık özellikle filmlerde jason momoa'nın yorumuyla izleyeceğiz. 


diğer karakterlere baktığımız zaman en fazla ön plana çıkan mera olmuş

amber heard üzerine düşeni yapmış. çizgi romandakine birebir uymasa da benzer bir karakter profili çıkmış. çizgi romanlardakine uygunluk derken bütün karakterlerin ufak ve kabul edilebilir bir sapma oranıyla asıllarına uygun olduğunu düşünüyorum. bazı minik akrabalıklar ve ufak ilişki farklılıkları (nereus ve mera'nın baba kız ya da mera ile orm'un nişanlı olması gibi) var ama dediğim gibi film için uyarlanmış ve çok da rahatsız edici olmayan ayrıntılar.


orm'u çok beğendim ama doyamadım

karakterin özellikle geçmişi çok dolu, bu hissedilebiliyor. karakter iyi işlenmiş ama daha fazla boyut katılabilirmiş. bence irdelenmeye değer bir karakter. black manta'ya geldiğimiz zaman ekran süresinin düşük olduğunu ve hızlı işlendiğini söyleyebiliriz. ama bu film black manta'nın orijin hikayesi aynı zamanda. yeteri kadar verilmiş. önemli olan aquaman, black manta ve black manta'nın babasının durumlarıydı. çizgi romandakinden az biraz farklı olsa da yeteri kadar tatmin edici. karakterin ve intikam hikayesinin ilerleyen filmlerde işleneceği zaten bariz. 


filmin zayıf yönü hikayesi ve senaryosu

buradaki zayıflık "of çok fena izlenmez" gibi algılanmasın tabi. sadece tahmin edilebilir ve biraz metin yazarlığı basit o kadar. ama bütün bu eksiklikler tempo ve görsellikle kapatılmış. 

sonuç olarak

aquaman izlemesi aşırı derecede keyifli bir film. tekrar tekrar izlemekten sıkılmayacağım bir film olmuş. yedinci sanat adına muhteşem bir sanat eseri beklemiyorsanız, aquaman seyircine müthiş keyifli bir yolculuk sunan, harika görsellikle bezenmiş bir süper kahraman filmi.

DC Sinematik Evreni Nerelerde Hata Yaptı da Marvel'ın Başarısına Yaklaşamadı?

Marvel Sinematik Evreni'nin Kozmik Yüzü Olan Guardians of the Galaxy Vol.2'nin İncelemesi

Politik Mesajlarıyla Diğer Süper Kahraman Filmlerinden Sıyrılan Black Panther'in İncelemesi

Marvel'ın İlginç Bir Yere Sahip Thor Üçlemesinin Son Halkası Thor: Ragnarok'un İncelemesi