Sinema Tarihinin Şimdiye Kadar Muhtemelen Duymadığınız İlkleri

Web sitesi olan ilk film nedir? Çekilen ilk remake (yeniden yapım) film hangisidir? Bu sorulara cevap veren, tatlı tatlı ufuk açan bir liste.
Sinema Tarihinin Şimdiye Kadar Muhtemelen Duymadığınız İlkleri
iStock

sinemaseverler için sinema tarihinin ilkleri şaşırtıcı ve ilgi çekici olmuştur. bunların bazıları şöyledir...

ilk devam filmi: fall of the nation (1916)

1915 yılında yapılan birth of a nation filmi şimdiye kadar yapılmış en tartışmalı filmlerden birisi olarak kabul edilmektedir. destansı boyutu ve kurgu kullanımı açısından başlı başına çığır açmasının yanında, şimdilerde şiddetin ağır kullanıldığı ırkçı bir film olarak kabul ediliyor. ancak 1915'teki popülaritesi ve beğenisi sayesinde, yapımcılar benzeri görülmemiş bir hamle yaparak bir devam filmi çektiler. ilk film iç savaş sırasında çekilirken, fall of the nation ise amerika'yı işgal eden ve kendi imparatorluğunu kuran bir avrupa ulusuna odaklandığı üzerineydi. film ticari bir başarısızlıktı ve kayıp olarak kabul edildi. ama devam filmlerinin tohumunu attı.

ekleme: bu filmleri youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

ilk remake (yeniden çekilen) film: the great train robbery (1905)

devam filmleriyle birlikte, birçok insan günümüzde sürekli yeniden yapılanmaların modern sinemanın yaratıcılık eksikliğinin bir işareti olduğundan şikayet etmiştir fakat sinemanın ilk yıllarında bile yeniden yapımlar için çok beklenilmedi. çağın gereksinimi olan efekler , çekim alanları ve belki ileride göreceğimiz daha fazla yenilikler tekrar yapımların ana sebebidir.
orijinal film, tüm zamanların en etkili filmlerinden biri olarak kabul edilen 1903 tarihli sessiz bir filmdir. o kadar popülerdi ki, başka bir prodüksiyon şirketi 1905'te telif hakkı yasaları halen netleşmemiş olduğu için farklı çekim ile yeniden yaptı.

ilk pg-13 (13 yaş kısıtlaması olan) film: red dawn (1984)

1980'lerden önce, ana akım filmlerin yalnızca belli başlı kısıtlamalar vardı, bunlar günümüzde ülkemizdeki tv kanallarında da kullanıldığı gibi cinsellik, şiddet, genel izleyici gibi kriterler altındaydı. ancak steven spielberg, pg dereceli filmleri indiana jones serisi filmlerinin içeriği hakkında ebeveynlerden gelen tepkinin ardından tüm bunları değiştirdi.

speilberg konuyu mpaa'ya getirdi ve onları pg (çocuklar için uygun olmayan içerikler) ile r (17 yaş altındakiler, içeriği ebeveyn veya yetişkin vasi eşliğinde izlemesi gereken filmler) arasındaki boşluğu kapatmak için bir derecelendirme olması gerektiğine ikna etti. böylece pg-13 derecelendirmesi oluşturuldu ve aksiyon-macera filmi red dawn bunu taşıyan ilk film oldu.

mpaa film derecelendirme sistemi


bir uçakta gösterilen ilk film: the lost world (1925)

günümüzde uçaklar, çeşitli eğlence sistemlerinin yanısıra yolcuların seçenekleri beğenmemeleri durumunda kendi filmlerini tabletten, telefondan vbg'den izleyebildikleri noktaya kadar kaldırmaktadır. ancak, bir zamanlar gökyüzünde uçarken bir filmden keyif almanın düşünülmesinin bile tuhaf olduğu bir zaman vardı. bundan önce uçaklarda gösterilen kısa filmler ve çizgi filmler vardı ama the lost world yolculara gösterilen ilk uzun metrajlı filmdi. bu, 1925'te londra'dan paris'e bir imperial airways uçuşunda meydana geldi.

web sitesi olan ilk film: stargate (1994)

sosyal medyada, artık websitesinden çok hemen hemen her filmin kendi twitter ve instagram hesaplarını talep etmesiyle bugünlerde film reklamlarının kolay ulaşılabildiği mecralar haline geldi. ancak internetin ilk günlerinde bir film sitesi yeni bir fikirdi ve çağın çok ötesinde idi.
stargate, kurt russell ve james spader'ın başrollerini paylaştığı bir bilim kurgu macera filmiydi. film, bir dizi film ile devam etti, ancak en uzun süreli etkisi, film web sitelerinin yeni çağını başlattı.

"fuck" kelimesinin kullanıldığı ilk film: i'll never forget what's'isname (1967)

bir tabunun yıkılması kolaydır fakat ilk adımın atılması çok zordur. konuşmanın olduğu sesli bir filmden neredeyse 40 yıl sonra argo içerek kelimeler kullanılmaya başlandı ve yaygınlaştı.


sifonun çekildiği ilk film: psycho (1960)

çorapla salona girilen ilk filme doğru giderken (şaka bunlar son) tüm zamanların en beğenilen filmlerinden olan alfred hitchcock'un phyco'su tuvalet sifonu gösterilen ilk amerikan filmi olarak kabul edilir. bildirildiğine göre, senarist joseph stefano filme gerçekçilik katmak için bunu göstermekte kararlıydı ama hitchcock senaryoda buna ihtiyaç olmadığını ve bunun ağıra kaçacağını belirtti.

Kimileri buna itiraz ediyor ve sifon çekilen ilk filmin Psycho değil, 1930 tarihli Going Wild olduğunu söylüyor. Muhtemelen kanıtlamak için filmi bulup izlemek gerekli...


ilk kez osuruk şakası kullanılan film: blazing saddles (1974)

konunun buralara geleceği belliydi. mel brooks'un blazing saddles'ı, döneme göre o kadar çok komik şakası olan filmlerden biri ki, en komik bölümlerin hepsini hatırlamak zor. en göze çarpan sekanslardan biri, ekibin fasulye yediği ve osurmaya başladığı kamp ateşi sahnesidir. bu film 80'lerde çok kez trt'de gösterilmişti. film bugün hala oldukça komik, ancak o zamana kadar bir hollywood filminde ilk kez bir osuruk şakası kullanıldığı için alacağı tepkiyi hayal etmek zor. bu tür şakalar amerika dışındaki filmlerde tanıtılmış olsa da, blazing saddles, osurmanın komedi filmlerinin temel taşı olmasına yardımcı oldu. sonrasında 2008 yılında gelen recep ivedik ile top noktaya ulaşmıştır.