Siyasi Liderler, Önemli Basın Açıklamaları Yaparken Fonda Görülen Tablolarla Aslında Bir Mesaj mı Veriyor?

kimi zaman liderlerin spontane olarak kapalı bir mekanda yaptıkları basın açıklaması ya da verdikleri bir konferans sırasında, konuşmak için seçtikleri noktada, arka fonda duran tabloların üstü örtülü mesaj içeren sanat eserleri olması. ilginç.

ülkemizden başlayarak, örneğin recep tayyip erdoğan, 22 temmuz’daki “darbe sonrası meclis konuşması" sırasında arkasına 1981 tarihli aydın ayan'ın kurtuluş panoraması serisinden atatürk'ün samsuna gelişi tablosunu almış. buyrun


ezeli düşmanların onlarca yıl sonra küba’da bir araya gelmesi sırasında obama’nın arkasında yer alan kübalı çağdaş sanatçı michel mirabal’a ait my new friend (bkz: yeni arkadaşım) tablosu da açıklamaya bile gerek bırakmayacak bir alt metin taşımakta.


almanya başbakanı angela merkel’in 2016 ocak ayında 1943’te bir yahudi gettosunda 8 yaşındaki nelly toll’un çizdiği girls in the field (bkz: tarladaki kız) önünde poz vermesi de benzeri bir operasyon. başbakanın resmi çizen ve bugün 80 yaşını geçen toll’un elini tutarak kameraya verdiği mesaj uzun anti-semitizm konuşmalarından çok daha kısa ve net.


fransa cumhurbaşkanı francois hollande’ın paris’teki louvre müzesi’nde 130 yıl boyunca özel mülk olmuş iki rembrandt tablosu arasındaki fotoğrafı. hollande bu kare ile sanatı zenginlerin tekelinden çıkarıp, kamu malına dönüştüren bir kahraman olduğu mesajını vermekte.


yine eski abd başkanı obama, guantanamo üssünü kapatma kararlılığını açıklarken, arkasına theodore roosevelt'in at üstündeki resmini alarak, kendisine yönelen zaafiyet iddialarına karşı roosevelt tablosunun sert ve maço mizacını yansıtmaya çalışmış. anlamlı.


kaynak: sanatatak