Sosyal Medya Üzerinden Tanınan Kişiye Dair Fikirlerin Zamanla Değişmesi: Splitting

Sadece sosyal medya üzerinden tanınmasına rağmen sebepsiz bir öfke duyulan kişilerle gerçek hayatta tanışıldığında fikirler tam tersi şekilde değişebiliyor. Bu durumun elbette psikolojik bir açıklaması bulunuyor.
Sosyal Medya Üzerinden Tanınan Kişiye Dair Fikirlerin Zamanla Değişmesi: Splitting
iStock


psikolojide splitting (bölme) denilen bir bilinçdışı savunma mekanizması var. splitting yapan kişi benliğini, ötekini ve dünyayı, iyi ve kötü diye ikiye bölerek algılar ve bu iki yakayı bir araya getiremez. bu mekanizmanın yoğun olarak kullanılması çarpık bir dünya anlayışına neden olur.

sosyal medya splitting'i körükleyen bir yapı çünkü bireyler burada tam da bölmeye uygun şekilde birer parça nesne olarak var oluyor. bir entry, bir fotoğraf, bir tweet ile tanıdığınız insan elbette tam bir insandan çok, o insanın sadece bir yüzü, bazen bir ânı demek. bu da o yüzü beğenmezseniz öfke ve ötekileştirme yani kötü algılamayı ya da yüzü beğenmeniz durumunda özdeşim ve yüceltme yani iyi algılamayı kolay hale getiriyor.

o yüzden sosyal medya üzerinden tanıdığınız ve kişisel ilişkiniz olmayan insanlara öfke ya da hayranlık duymanız, yani onları kötü ya da iyi nesne parçaları haline getirmeniz, o kişiyi gerçek ve bütüncül bir imge olarak algılamaktan çok daha kolay.

burada öfke duyduğunuz biri ile gerçek dünyada kahve içseniz 'o kadar da kötü biri değilmiş' demeniz; burada hayran olduğunuz biri ile oturup sohbet etseniz 'bu muymuş yani' demeniz olası.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?