Sosyal Medyanın Yeni Tartışma Konularından Biri: Oje Süren Erkek

Uraz Kaygılaroğlu'nun ojeli parmaklarıyla paylaştığı fotoğraftan sonra linç yemesinin ardından, erkeklerin oje sürmesi konusu yeniden alev aldı.
Sosyal Medyanın Yeni Tartışma Konularından Biri: Oje Süren Erkek


kıyafetlerin cinsiyeti yoktur

oyuncakların da. kıyafetleri sadece, kadına ve erkeğe atanmış toplumsal cinsiyet rollerine göre göz aşinalığı sebebiyle kabul ederiz veya yadırgarız. biliyorsunuz, toplumsal cinsiyeti de, o toplumsal cinsiyet rollerinin kadınları ve erkekleri soktukları kalıpları da reddediyoruz. ojeyi bırak, elbiseyi erkeklerin bize kaptırmış olduğuna inanamıyorum.

bir erkeğin oje sürmesi, bir erkeğin oje sürmesinden başka bir anlam taşımayabilir de. oje süren erkekler vardır, bazen eşcinsel olabilirler de. bazen feminen ama heteroseksüel yönelimli de olabilirler, bazen feminen olmayabilirler de. bazen de, disforileriyle baş etmeye çalışan transeksüel olabilirler.

bir erkeğin oje sürmesi normaldir

babanız küpe takana "top" derdi, siz takıyorsunuz; oğlunuz da oje sürecek. tıpkı topuklu ayakkabının süvariler için bulunması veya pembe rengin ilk defa askerlikle özdeşleşmesi ama bugün erkekliğe en uzak şeyler olarak görünmeleri gibi.

çünkü nesnelerin ruhu yoktur, insanların algılama şekilleri vardır: bir insan bir nesneyi yanlış algılar, bunu moda hâline getirebilirse o nesne birkaç yüzyıl yanlış algılanmaya devam eder. bu normu savunmak normaldir ama her norm yerini yenisine bırakır ve o günden sonra da o normal olur. mesele bu kadar basit. 

doksanlarda küpe takan ve saç uzatan erkekleri belli muhitlerde döverlerdi

zorla saçlarını keser, küpelerini çıkarttırırlardı. bugün erkeklerin saç uzatması ve küpe takması gayet normal. normalleşti. yani çok yaygın bir şey değil belki. elbette, kimse kimseye zorla küpe de taktırmıyor. ama hiçbir yerde de "gençlerimizi zehirliyorsunuz" diye aptalca bir tartışma yok.

erkeklerin oje sürmesi de belki normalleşecek. belki de moda tarihinin tozlu sayfalarında kaybolup gidecek, eski resimlere bakılınca "o neydi kıız" denilecek. unutmayın ki cücük sakaldan kirpi saça kadar ne acayip akımlar geldi, geçti.

20-25 yaşlarımda zaman zaman oje sürmüş bir insanım

sadece siyah sürüyordum. şu an 40 yaşındayım. gayet iyi bir işim, gayet iyi bir eşim, gayet iyi arkadaşlarım var. çevremde sevilirim. insanların namusuna, hakkına, hukukuna girmeden de yaşadım bunca zaman. oje sürmek -kimilerine göre belki- normal değildir lakin insanların başka insanlara zarar vermedikleri düzeyde normal olmama hakları vardır. "normal nedir" diye sorsan kelime tanımını yapamayacak, etimolojisini bilemeyecek zihinler bu tip konularda aforizma kusmamalı.

y*rak kürek şeyleri kültür, ahlak gibi şeylerle ilişkilendirmeyin. isteyen oje sürer. tırnak bakımı için iyidir, eğer kaliteli oje kullanıyorsanız. temiz ve iyi görünen biri olmak kötü bir şey değildir.

böyle abuk sabuk şeylere "ahlakımızı bozuyor" diye saldıracağınıza gidip gerçekten ahlak bozan hırsızlık, tecavüz, aleni yalancılık gibi eylemlere tepki göstermenizi tavsiye ederim.