Stajyer Doktor Adaylarına Birtakım Tavsiyeler

Stajyer(intern) doktor adayı olan kişiler için birbirinden kıymetli tavsiyeler.
Stajyer Doktor Adaylarına Birtakım Tavsiyeler
iStock

- ilk nöbetinizde ya kan alırken ya da şeker bakarken elinize iğne batıracaksınız. çoğu insanın başına gelir zaten. gerilmeye, telaşlanmaya gerek yok. tabii ki eldiven takmıştınız. o zaten büyük ölçüde bulaşı engelledi. güzelce geçin lavabonun başına önce elinizi bir güzel sabunlayın. sonra alkolleyin. daha sonra doğru enfeksiyon koruma komitesine. kendinize ve hastaya hepatit b,c ve hiv tetkikleri. 3-6 ay sonra kendinizde tekrarı olacak. hastada herhangi biri + çıksa bile size bu şekilde bulaşma olasılığı çok düşük.

sorunun tekrarlanmaması için enjektör uçlarının kapağını kapatmaya çalışmadan direk iğne atık kutularına atmalısınız.

- kan almayı bilmediğinizi herkes biliyor. bunu sorun olarak görmeyin. 3-5 kere aldıktan sonra zaten işler rayına oturuyor. alamadığınız zaman gidin hemşireye devredin. bulunduğunuz servisteki hemşire sıkıntılıysa hiç muhatap olmayın direk asistana gidin.

- hastalar sorun çıkardığında hiç zorlamayın. çıkın direk. kimseyi zorla tedavi edecek değilsiniz. o kadar işin arasında bir de nazla niyazla uğraşıp kendinizi ekstra germeyin.

- devredebildiğiniz her şeyi devredin. durduk yere stres yapmaya gerek yok. unutmayın bu sizin göreviniz değil. bırakın işi, o işin maaşını alan insanlar yapsın.

- şekerlere gelince endokrini anlarım. ama neden tüm hastanede 8'li kan şekeri profili uygulanır onu anlamıyorum. bu hasta zaten evine gittiğinde sürekli şeker bakmıyor. hastane para kazanmak için hastanın önüne şeker çizelgesi koymuş (her baktığınız şeker 25 kuruş). bence bir intern şeker bakılması gereken hastayla gereksiz yere bakılan hastayı ayırt edebilir. en azından günde 8 kez bakmazsınız.

- pediatride 1 yaşa kadar şekerlere topuktan bakın. parmağa fazla batırılan bir iğneyle küçücük bebişler osteomyelit olsun istemeyiz. unutmayın osteomyelit mezarda iyileşir.

- yeni bir servise geçecekseniz mutlaka 1 gün önceden gidin oradaki işleri öğrenin.

- kimsenin personele bile yaptıramayacağı işler için sizi kullanmasına izin vermeyin. gerekirse şikayet edin.

- anneniz babanız bir hastaneye gittiğinde ona nasıl davranılmasını istiyorsanız hastalara da öyle davranın. hastane içinde herhangi biriyle problem yaşadıysa eğer olayda gerçekten bir sorun görüyorsanız onları hasta haklarına yönlendirin.

- 5 tane scrubs alın. emin olun bir gün giydiğiniz scrubsı 2. gün değil giymek yanına bile yaklaşmak istemeyeceksiniz. daha bunun nöbeti var. üzerine kan, idrar sıçraması var. yemek, çay dökülmesi var. scrubsları toplu alın baya bir indirim oluyor. biz geçen yıl 20 kişi almıştık. onda bile 40 liralık scrubsları 25 liradan almıştık. daha kalabalık grupları siz düşünün. bir de scrubs alırken cebinin büyüklüğüne dikkat edin. almaya gittiğinizde demek istediğim şeyi anlayacaksınız.

- crocsu trendyol'dan alın. 15 günde bir stokları geliyor. 

- hava tabanlı bir ayakkabı alın. tüm gün sağa sola koştur perişan olacaksınız. ben ilk nöbetime kadar "gerek yok" diyordum. nöbet çıkışı koşarak avm'ye gittim. ayakkabı alırken akşam saatleri olmasına özen gösterin. çünkü o kadar ayakta kalınca ayak numaranız neredeyse 1 numara büyüyor. sonra sıkıntı çekmeyin.

- acile burun akıntısı vs ile gelen hastalara yeşil alan reçetesi yazın. acil reçetesi yazarsanız para ödemiyorlar. acil demişken şu videoyu da buraya bırakıyorum. ilk acil nöbetinizden sonra izlersiniz. hasta yakını

acilde gecenin 3'ünde cpr yaparken "ben hapşırdım. benimle ilgilenecek yok mu? nasıl hastane burası?" diyen adam da gelecek. böyle durumlara hazırlıklı olun. böyle insanlar yüzünden tadınızın kaçmasına izin vermeyin.

- reçete yazmayı öğrenin. yanınızda danışacağınız kimse yokken elle reçete yazmak zorunda kalabilirsiniz. e-reçete çoğu zaman çalışmayacak, sistem bozuk olacak vs o reçete elle yazılacak.


- ilk cprınızda 2 dakika içinde gücünüz bitecek. bu gayet normal. buradaki püf nokta cpr yaparken dizlerinizi sedyeye dayayıp vücut ağırlığınızı sedyeye vermeniz. bu şekilde sırt kaslarınız da devreye girer ve cpr sürenizi 10-15 dakikaya çıkarabilirsiniz. bu durum zaten kalabalık olduğunuz üniversite hastanesinde işinize yaramayabilir ancak evde, sokakta doktor sayısının az olduğu yerlerde hayat kurtarır.

- yaşlı teyzelere sonda takarken o sonda üretra yerine vajinaya girecek. yanlış yerde olduğunu anladığınızda sondayı değiştirin. (bkz: primum non nocere)

- nöbetlere yanınızda pijamayla gidin. o yoğun tempoda iyi gelecektir.

- spor yapamayacaksınız. 1 hafta boşluğunuz olsa dahi o spor yapılamayacak. bunu kabullenin ve nöbetlerde yemek söylemeyin. internlüğün sonlarına doğru scrubslar dar gelmeye başlıyor.

Doktorlar Ameliyatlarda Neden Yeşil veya Mavi Önlük Giyer?