Takım Elbise Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Detaylar

Takım elbise nasıl seçilir? Hangi renk takım elbise seçmeliyim? Ne kadarı yün olmalıdır? Renk kombinasyonu nasıl yapılır? Peki ya kravat ve ayakkabı konusu? Takım elbiseye dair merak edebileceğiniz her şeyin cevabı.
Takım Elbise Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Detaylar


1. takım elbise yün olur

%100 yün olması gerekir ama bazı kumaş üreticileri iskelet için %2 oranında çeşitli malzemeler kullanmaktadır. bu da fayda sağlayabilir. para çoksa yün ve ipek karışımı bir takım elbise alınır. nadiren giymek için almıyorsanız içinde hiç ama hiç polyester bulunmamalıdır. yün giydiğiniz örtünün vücudunuza hava aldırmasını sağlar. kışın sıcak tutar, hava alır. yazın nefes alır, serin tutar. kumaş 3 boyutlu ve diri gözükür.

2. takımın %50'si markadır, kumaştır

asıl golü, doğru danışman satıcı ve doğru terzi ile atarsınız. bu nedenle işlek ve adını duyurmuş avm'lerin takım elbise mağazalarına gidiniz. asla yeni açılmış avm'nin mağazasından takım elbise alınmaz. çünkü doğru danışman ve terzi kombinasyonu çok büyük ihtimalle bulunamaz. sırf bu nedenden kendiniz işten anlamıyorsanız outlet mağazalardan uzak durun. bu iki adamın kalitelisine ne yazık ki yüksek etiket fiyatı ile ulaşabilirsiniz. işten artık anlıyorsanız terzi işini de sorgulayarak bir orta yol bulabilirsiniz. beymen, sarar, network, vakko, kiğılı tercih edilebilir. milyonluk işlere imza atmıyorsanız bunun üstüne çıkıp abartmayın. bu saydığım yerli markaları seçin biz ülke olarak bu işin hakkını veriyoruz. dış ticaret açığını artırmayın.

3. renk konusu

girdiğiniz mağazadaki danışman bilgiliyse ve istekliyse size hangi renk takım baktığınızı soracaktır. siyah, lacivert, füme tonlarından birini söyleyebilirsiniz. bunun dışındaki renkler bu konuda yardırmış adamların doğru ortamda röveşata atması için tercih edilebilir. bu kafada değilseniz de diğer renkler ölümcül tehlike içerir. hayatımda en jilet takım giyen adamı yurt dışında bir konferansta gördüm. takımı kahverengiydi. yanlış duymadınız, tabu renk kahverengi. siyah ve etrafında gezen tonlardaki takımlar en resmi ortamlarda bile giyilebilir. hatta yeri gelir papyon kullanılacak bir gömlekle “zorlama” smokin gibi giyilir. yani gerektiğinde kullanmak için sizi en az yarı yolda bırakacak renktir. ama doğru kombinasyon yapılmaz, doğru takım seçilmez ise hatalarıyla kolaylıkla şıklığınızın sönebileceği renktir. doğru şekilde taşımaz iseniz de üzerinizde garson esintisi eser. takım giyilen ortamlardan uzaklaştığınızda sizi üstün değil, tam tersi üniformalı çalışan gibi gösterir. lacivert takım ten renginize uygun, doğru tonu bulduğunuzda ve ana yazılı kuraları uyguladığınızda size en hızlı şıklığa ulaştıracak takımdır. ama bu iki kuralı uygulamaz isenizde memur görüntüsüne hızlı ulaşırsınız. füme görece en risksiz renktir. lacivert ile siyahın ortasında bir yerde şıklık ve tehlike içerir.

4. takım alırken ilk olarak cekete bakılır

omuz, boyun ve gövde bölgesinde mümkün olduğunca mükemmeli aramalısınız. çünkü telafisi fabrikasyonda çok zordur. doğru oturan, saran ceketi bulduğunuzda kol boyunu, eller serbest duruşta el çizginize gelecek şekilde terziden omuzdan kısaltma olarak istemelisiniz. danışman işten anlıyorsa size ceketler denetip omuz hareketleri yapmanızı isteyecektir. doğru ceket kesimini bulduğunuzda fiyat ve rengi esnetebilirsiniz. doğru ceket işin temelidir. alt düğme göbek deliğinize denk geldiği sürece eğer gerekiyorsa etek boyunda 2 cm'e kadar kısaltma yapılabilir. poponuz büyükse çift yırtmaç, fit bir kalıptaysanız kesinlikle tek yırtmaç alınmalıdır.

5. pantolonda yapılabilecekler bir hayli fazladır

ama yine terzi kalitesine bakar iş. o yüzden üst ağ bölümü iyi oturan sizi rahat ettiren pantolon bulunmalıdır. bu nedenle ceket bedeninden bir büyük veya bir küçük pantolon alınması mağazaya teklif edilmelidir. kabul ederse ne ala. etmese de siz kesinlikle duruma göre bir beden büyük veya küçük pantolonu deneyip giyin. sonra üstü bölümü oturacak şekilde paçada gerekli daraltma işlemini kesinlikle yaptırın. duruma göre üst bölümde de daraltma yaptırın. daraltma mümkün olduğunca paçada çift taraflı yapılmalıdır. paça genişliğiniz 17-20 cm arasında seçilebilir. ayak numaranız kalıbınız ve tarzınız burada önemlidir. ama akıldan çıkarmayın; takım giyme düsturunda marjinal olmak değil, protokole uymak vardır.

6. gömlek beyaz renk olur

beyaz, gömlekte iyidir. renk olarak gömlekte beyaz seçilir. ama bir kıpırtınız varsa “çok açık tonlarda” mavi veya pembe seçilebilir. gömlek %100 pamuk seçilir. ama iyi gömlek bulmak, takım bulmak kadar zordur. çünkü doğru iplik tipi ve dokuma yöntemi seçilmemiş %100 pamuk gömlekler kırış kırış kırışır. o yüzden kolay ütü (easy iron) %100-%95 pamuk gömlekler seçilmelidir. otobüs şoförü görüntüsünden kaçınmak için de gömlek yeterince fit olmalıdır. para çoksa gömleği ipek seçiniz. gömleği zirveye taşımak istiyorsanız kol düğmeleri kullanmalısınız.

7. kravat seçimi yazılarak anlatılmayacak kadar zordur

zaten protokole uygun takım elbisenizde tarzınızı en fazla ortaya koyacağınız yerdir kravat. sadece ipek olması gerektiğini belirteyim. nedeni ise kravat halat veya kumaş gibi gözükmemelidir. üç boyutlu bir görüntüsü olması gerekiyor. bazı polyester kravatlarda bayağı çabalayıp bunu elde eden üreticiler var. kalite zorunluluk değilse burada ipek alınmayabilir. ama onun dışında %100 ipek olmalıdır. ne yazık ki gömlekle aynı parayı vereceksiniz.

8. ayakkabı ile kemer aynı renk olur

kaliteli bir deriden yapılmış siyah tercih edilir. kahverengiye mavi takımla giriş yapılabilir. fümeye ikisi de uydurulabilir. ayakkabı hafif burunlu alınır. takım elbise ayakkabısı uzun olur ki şık gözüksün.

9. gelelim renk kombinasyonlarına

en zor kısmıdır. temel olarak üzerinizde iki ana renkle her şeyi birbirine bağlamalısınız. iki ana renk. bu, en önemlisidir. malzemelerse şöyle: takım elbise, ayakkabı+kemer, kravat, mendil, çorap. gömlek beyaz ise temel olduğundan renk olarak kapsama girmez. diğer renklerden ise onun rengi de kapsama girer. örneğin; takım siyah ise üzerinizdeki birinci ana renk siyahtır ve çok esnek değildir. kravatı bordo seçtiğinizde ikinci ana renk seçilmiş olur. mendil de kravata bağlanmalıdır. çoraplar siyah olur. iddialıysanız ve doğru renk ise bordo seçilebilir. lacivert takımda inanılmaz renk oyunlarıyla bunları birbirine bağlayıp ressam gibi bir çalışma ortaya koyabilirsiniz. füme takım da yaratıcılığa bir nebze de olsa açıktır.