Tarihteki Buluşlarıyla Bugünkü Hayatımıza Yön Vermiş Başarılı Kadınlar

kadınlar kadınlar kadınlar..

aslında kadının yeri, evidir, çocuğudur, ailesidir mantığıyla yönetilmeye çalışılan varlıklar. peki bu mantıktan sıyrılmayı başararak her şeyi aynı ayna yapabilmeyi başaran kadınlar neler yapmışlar tarih boyunca biraz bakalım mı ?

not: aşağıda paylaşacaklarım çalıştığım patent firmasının sunucularından derlemedir, bazı bilgiler internetten alıntı çıkabilir fakat genel derleme tarafıma aittir.

patricia bath lazerle katarakt ameliyatı cihazı ile patricia bath, 1988 yılında katarakt ameliyatına yepyeni bir bakış açısı getirdi. geliştirdiği cihaz, katarakt ameliyatının lazer kullanılarak çok daha kolay ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıdı. bath, cihazını abd, kanada, japonya ve avrupa’da patentledi.


tabitha babbitt testere 1800'lerin başlarında, odun testerelerini kullanabilmek için en az iki kişiye ihtiyaç duyuluyordu;
it, çek, ileri ve geri. tabitha babbitt ise bunun daha kolay bir yolu olması gerektiğini düşünerek,
1813'te dünyanın ilk daire testeresini insanlığa armağan etti.

ilk testere:


mary anderson otomobil sileceği otomobiller ilk yıllarında sileceksiz olarak kullanıldı. 1900'lerin başlarında, kar veya yağmur yağdığında, sürücüler sık sık otomobillerini durdurup camları temizlemek zorunda kalıyordu. mary anderson bu sorunu çözdü. otomobillerin bir hayli az olduğu 1903'te, sileceği icat etti ve ardından tüm otomobillerde standart haline gelmesini sağladı.

mary anderson ablamızı tanımak için tık tık

margaret knight margaret knight kese kağıdını ya da diğer adıyla kağıt torbayı icat etmeden önce, insanlar mektup zarfı biçimindeki kağıtları kullanarak eşyalarını yanlarında taşıyordu. knight’ın icat ettiği makine, kağıdı kesip, katlayıp, yapıştırarak, günümüzün kese kağıtlarını ortaya çıkardı. fikrini alan kişi mahkemede “bir kadın böyle yenilikçi bir cihaz yapamaz” diye kendini savunsa da, hakim icadın knight’a ait olduğunda karar kıldı ve knight da bu sayede 1871 yılında buluşunu patentleyebildi.

margaret knight ablamıza saygılar tık tık

josephine cochrane, bulaşık makinesini icat etti. cochrane’in bulaşık makinesi, musluktan aldığı yüksek basınçlı suyu, içindeki raflara dizilmiş bulaşıkları temizlemek için kullanıyordu; yani günümüz bulaşık makinelerinin çalışma mantığından pek de farklı değil. cochrane, bulaşık makinesini 1886'da patentledi. o dönemde, çoğu evde bulaşık makinesinin ihtiyaç duyduğu sıcak su bulunmadığından, cochrane icadını ilk etapta otellere ve restoranlara sattı.

büyük kadınmış bu abla dediğinizi duyar gibiyim buyrun kendisi tık tık

hedy lamarr gizli haberleşme sistemi hedy lamarr, kırılamaz bir kod aracılığıyla radyo sinyallerini şaşırtarak, mesajların düşmanın eline ulaşmasını engelleyen ‘gizli haberleşme sistemi’ni icadını 1941'de patentledi. avusturya’da büyüyen ve nazi sempatizanı bir silah tüccarı ile evlenen lamarr, evlendikten sonra eşinin iş toplantılara giderek, gelişmiş silahlara merak saldı ve ardından bu konuda çalışmaya başladı. bir süre sonra nazi’lerden nefret eden çift, önce londra’ya ve ardından da abd’ye kaçtı. lamarr, gizli haberleşme sistemini nazi’lere karşı kullanılsın diye geliştirdi ancak, savaş sırasında hiç kullanılmadı. lamarr’ın buluşu, ancak 20 yıl sonra kullanılmaya başlandı.

hem tehlikeli hem güzel ablamız için tık tık

bette nesmint graham 951’ de bette nesmint graham, daksili icat etti. dallaslı sekreter graham, bugün ofislerimizde hepimizin sık sık ihtiyaç duyduğu hatalı metinlerin üzerini ince beyaz tabakayla kapatan yazı düzelticiyi ilk olarak evinin mutfağında blender ile sıvı hale getirdiği kağıt olarak üretmiştir.


mary phelps jacob jacob 1914 yılında, göğüsleri destekleyen, iki ayrı kuptan oluşan ve omuzdan askılı olarak tasarladığı sutyeni üretip patentini almış. daha önce de buna benzer fikirler üretilmiş ancak iki ayrı kup ile göğüsleri destekleme fikri jacob’a ait.

modern sutyenden önce göğüsleri desteklemek amacıyla tasarlanmış olan çamaşırlar oldukça rahatsız ediciymiş. sert malzemeler kullanılarak yapılan bu destekler kullananın şeklini almak yerine, kullanıcıyı kendi şekline sokan bir yapıda. jacob’ın dizaynının bu ürünlerden en büyük farkı yumuşak ve hafif, yani kullananın anatomisine uygun oluşu.

modern sutyen, 2.dünya savaşı sırasında abd’nin metal tüketimini azaltmak için metal malzeme kullanılarak yapılan göğüs desteklerini yasaklaması sonucu popüler hale gelmiş. bu dönemde jacobs patentini “warner brothers korse şirketi”ne satmış.


stephanie kwolek kevlar denen sert ve dayanıklı, günümüzde kurşungeçirmez yeleklerin yapımında kullanılan materyalin mucidi. dupont’ta yıllarca bu materyalin icadı için çalışmış ve 1963’te malzemenin yapısını oluşturan molekül dizilimini üretmiş.

bulduğu dizilimle oluşturulan materyal diğer maddelerden sert oluşuyla ayrılıyor. bu madde ayrıca asma köprülerin halatlarında, kasklarda, kayak malzemelerinde ve kamp malzemelerinde de kullanılıyor.